Médianapló

Médianapló - A Népszabadság sírkövére

2021. október 08. 10:39 - Zöldi László

Ha nekrológot írok, általában azt a címet adom neki, hogy X. Y. fejfájára. Abból indulok ki, hogy a rokonságot váratlanul érte az illető halála, ezért gyorsan csináltatott egy fejfát. Meg különben is, hátha feltámad az elhunyt. Ahogy azonban telik az idő, elveszítjük a feltámadás reményét, és akkor állítjuk a sírkövet. Öt év telt el a Népszabadság megszüntetése (kivégzése, kivéreztetése) óta, és már aligha támad föl.

Dokumentáltam a történtek értelmezését, és 20 ezer karakternyi szöveg keletkezett, ez körülbelül 160 idézetet jelent. Az első fázisban megszólalók rögzítették az ellenzéki létre kárhoztatott újság és a hozzá közel álló politikai csoportok feszültségeit. A másodikban kirajzolódtak az illúziók az új gazdákról. A harmadik szakasz tartalmazta a csalódás megnyilvánulásait (ez volt a legvaskosabb dosszié). 2017 elejétől elcsitultak a kedélyek. Az ellenzéki nyilvánosság tudomásul vette a veszteséget, és mással foglalkozott. A negyedik szakaszban a Népszabadság már csak az összehasonlítás alapjául szolgál. Akkor említik, ha a kormányzat újabb szerkesztőségeket vesz célba.

Közben történt még valami. 2019 nyarától felbukkant az Újnépszabadság.com, amelyet a Népszabadság egyik hajdani vezetője alapított. Kereszty András összegyűjti a legjobb jegyzeteket az egymástól is elszigetelt buborékokba szorított nyilvánosságból. A folytatás digitális felületéről 2020-ban már 36 figyelemre méltó gondolatot emelhettem ki, idén pedig kilenc hónap alatt 35-öt. Összehasonlításul, a Népszabadság utolsó, töredékes évében, kilenc hónap és egy hét alatt 80 gondolatot emeltem át a Lefülelt mondatok című, hetenként megjelenő idézetgyűjteménybe.

Itt az ideje, hogy kicseréljük a fejfát a masszívabb és visszavonhatatlan sírkőre. Egyébként is, a munkatársak életben maradtak. Ezzel magyarázható, hogy paradox módon a Népszabadság megszüntetése lendületet adott a magyar újságírásnak. A lap szakmai kultúrája az átigazolt újságírók révén megújította a Népszavát, és jutott e kultúrából meg a munkatársakból a 168 Órának és a belőle kiszakadt Jelennek, a 24.hu-nak és a HVG-nek is. S bár fájlalom, hogy az egykori népszabadságosok közül elhalkult Karcagi László humora és Nagy N. Péter publicisztikája, izgalmassá vált azonban Rab László ironikus szabadszájúsága, kiforrottá Friss Róbert, Gergely Márton és Pető Péter szerkesztői készsége.

Inkább csak kérdezem, mint állítom: lehetséges, hogy Orbánék rosszabbul jártak a Népszabadság szétverésével, mintha elviselték volna a jelenlétét?

 

Tíz mondat a Népszabadságról

 

Enyém a Népszabi, Klárié a Népszava. (Gyurcsány Ferenc szocialista politikus, volt miniszterelnök, Facebook.com, 2011. október 20.)

A lap hatalmas erénye, hogy a hozzá közelálló politikai erőt is rendre kritikával illette. (Földes György történész, a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumának lemondott elnöke, FN24.hu, 2011. december 2.)

Mint párt kevésbé vagyunk érdekeltek abban, hogy a mi pénzünkön minket gyalázzatok, főleg, ha ezt a valódi tájékoztatás terhére teszitek. (Szanyi Tibor szocialista politikus, Népszabadság Online, 2013. augusztus 23.)

Bármelyik oldal volt kormányon, a Népszabadság szakmai alapon tette a dolgát. (Hollósi Zsolt szegedi újságíró, Délmagyarország, 2016. október 10.)

Ha a Népszabadságra van igény, akkor lesz folytatás. (Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Magyar Nemzet Online, 2016. október 13.)

A Népszabadság működése felfüggesztésre került. (Menczer Tamás külügyminisztériumi sajtófőnök, ATV, 2016. október 21.)

A Népszabadság épp olyan napilap volt, mint a Völkischer Beobachter. (Kósa Lajos Fidesz-politikus, Hajdú Online, 2016. november 2.)

A Fidesz a Népszabadságnál gyakorolt hirtelenség helyett itt a lassú kivéreztetés mellett döntött. (Ceglédi Zoltán politológus a 168 Óráról, Facebook.com, 2019. szeptember 10.) 

Ahhoz, hogy az Index újságírói testületileg felálljanak, kellett az Origo bedőlésének és a Népszabadság bedöntésének tapasztalata. (Orbán Sándor, a Független Médiaközpont volt igazgatója, Jelen, 2021. január 14.)

A Népszabadság sajtótörténetet írt, bár még az is lehet, hogy kifulladt volna magától. (Ágoston Hugó marosvásárhelyi újságíró, ÚjHét.com, 2021. október 8.)

komment
süti beállítások módosítása