Médianapló

Médianapló - A Megafon Központ kiknek erősíti föl a hangját?

2021. október 06. 11:18 - Zöldi László

Hétmillió magyar használja a Facebookot. E közösségi médium felületén zajlanak azok a viták, amelyek kiszorulnak az állami nyilvánosság fórumairól. Tegnap például Somogyi Zoltán szóvá tette, hogy egy vitaműsorban olyan „elemzővel” került össze - az idézőjel tőle származik -, akit a Fidesz támogatott 17 millió forinttal. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője tiltakozott, és helyreigazítást követelt.

Somogyi Zoltán súlyosan téved abban, hogy Deák úr fészbukos bejegyzéseire a Fidesz 17 millió forintot költött. Kimutatható, hogy csupán 16 millió 960 ezer és 78 forintot. A magát konzervatív liberálisnak tartó politikai elemző jól tenné, ha pontosítaná a megbocsáthatatlan kijelentését. Az már inkább csak bocsánatos vétek, hogy szerinte a kormánypárt finanszírozta volna a hirdetésként feladott okfejtéseket. Bizonyítható, hogy ellenértéküket a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft utalta át.

A hosszú nevű cég a kormány közeli Alapjogokért Központtal sincs kapcsolatban, bár az utóbbi stratégiai igazgatója alapította a kormánypárti véleményvezéreket támogató és a kormánypárti kommentelőket képző Megafont. Itt, kérem, minden le van papírozva, nem érheti szó a ház elejét. De ha nekem kéne röviden megfogalmazni a kormánypárti hangokat fölerősítő Megafon mibenlétét, akkor bizony én sem a Fidesztől távol keresném a forrásvidékét. A kormányzat azt a helyzetet örökölte önmagától, amit a hozzá kötődő Médianéző Kft 2018-ban úgy mért föl, hogy a rádiók, tévék és újságok mezőnyében fölényt harcolt ki a Fidesz. Az online sajtóban viszont az ellenzék 71 százaléka aránylik az ő 29 százalékához.

Ebben annyi az igazság, hogy az Orbán-kormány meg akarta nyerni a ’18-as választást, ezért visszafogta a digitalizációt. Máskülönben fő szavazói bázisa, a falvak népe a világháló révén hozzájuthatott volna ama információkhoz, amelyeket az állami rádiók, tévék és újságok elzártak előle. A 2020 elején kirobbant koronavírus-járvány nyomán azonban az a fránya karantén mintegy 800 ezerrel növelte a fészbukozók számát. Nos, ennek ellensúlyozására jött létre a Megafon Központ, amelynek alapítói ezt a szándékot nem is rejtették véka alá.

Fél év múlva lesz a következő országgyűlési választás, megváltozott digitális körülmények közepette. Ugyebár eleve föl se merülhet, hogy a Fidesztől abszolút független Megafon közpénzből erősíti föl a kormánypárti véleményvezérek és trollkodásra kiképzett hozzászólók hangját.   

 

Tíz mondat a Megafonról

 

Ez az egyik jele lehet annak, hogy a kormánypártok komolyabban veszik a média közösségi befolyását. (Bene Márton kommunikációs szakember a Megafon-tanfolyamokról, Népszava, 2020. augusztus 15.)

Alig két hónapos volt a Megafon Központ, máris került bele valahonnan 56 millió forint. (Sarkadi Nagy Márton újságíró, Átlátszó.blog, 2021. március 8.)

Felkerestem a Megafont, akiktől képzést és segítséget kaptam a tartalomkészítés terén. (Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Mandiner.hu, 2021. április 1.)

Amikor elindítottam a Megafont, azt vállaltuk, hogy felkaroljuk és támogatjuk a jobboldali véleményvezéreket, amennyire csak erőnkből telik. (Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft igazgatója, Mandiner.hu, 2021. április 14.)

A Megafon jelentősége 2022 vonatkozásában felbecsülhetetlenül nagy. (Trombitás Kristóf publicista, Mandiner.hu, 2021. szeptember 19.)

Tegnap egy olyan „elemzővel” ültem egy stúdióban, aki eltitkolta eddig, hogy 17 millió forintot kapott a Fidesztől az elmúlt két hónapban. (Somogyi Zoltán szociológus, Facebook.com, 2021. október 5.)

Nem a Fidesztől kaptam pénzt, hanem a Megafon ad fel hirdetéseket azért, hogy a jobboldali hangok is erősen megjelenjenek a Facebookon. (Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Facebook.com, 2021. október 5.)

A Megafont az Alapjogok tartja fent, azt pedig a Fidesz. (Somogyi Zoltán szociológus, Facebook.com, 2021. október 5.)

Nem az Alapjogok tartja fent. Csupán az Alapjogok egyik munkatársa vezeti a Megafont, de a kettő között semmilyen szervezeti azonosság, kapcsolat nincsen. (Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Facebook.com, 2021. október 5.)

Ebben az országban van nagyjából 3 millió ember, aki a jobboldali közösséghez tartozik. ők támogatják a Megafont is, köztük sok vállalkozó, aki szintén nem szeretné, hogy a jobboldal el legyen nyomva a közösségi médiában. (Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Facebook.com, 2021. október 5.)

komment
süti beállítások módosítása