Médianapló

Médianapló - Az előválasztásról hogyan számolt be a kormánypárti sajtó?

2021. október 03. 10:33 - Zöldi László

A szavazás fogadtatásáról akartam írni. De ahhoz, hogy az olvasó tallózhasson a bejegyzés utáni dokumentációban, elő kellett volna bányászni tíz mértékadó értelmezést. Hatot találtam a kormánypárti sajtóban. Ebből nem arra következtetek, hogy az állami nyilvánosságban túldimenzionálták a 632.479 érvényes vokssal járó szavazást.

A Magyar Távirati Iroda például elfelejtett beszámolni róla. Holott a múlt század 80-as éveiben még a Kádár-korszak MTI-je is eljutott odáig, hogy az alternatívnak nevezett ellenzéki szervezetek megnyilvánulásait nem adta ki ugyan, de egy félhivatalos fiókja, az Országos Sajtószolgálat beszámolt róluk. S ránk, szerkesztőkre bízta, vajon kizárólag a hivatalos közleményekre hagyatkozunk-e, vagy az OS-információkat is közreadjuk. 

Átnéztem a megyei lapokat is, amelyek egy kormány közeli alapítványhoz, a KESMÁ-hoz tartoznak. A szavazás lezártáig úgy hallgattak az előválasztásról, mint hal a szatyorban. A szárazra vetett hal vízszomjjal küszködik, és tartom annyira a megyei sajtóban dolgozó kollégákat, hogy rosszul élik meg ezt a helyzetet. Egyetlen kivételt találtam, igaz, hogy azt is a szavazás lezárása után. A Zaol.hu (a Zalai Hírlap online kiadása) október 2-án közölte Arany Gábor tudósítását az egyik egerszegi választókörzetről, ahol az ellenzéki jelöltek közül a Szent Rafael Megyei Kórház nyugalmazott főigazgatója nyert. A tudósítás tíz sornyira sikeredett, és fényképet se tettek hozzá. De legalább napvilágot látott.

Mindazonáltal a szavazás lezárása után a megyei sajtó nem maradt értelmezések nélkül, megjelentette a félhivatalos kormányzati szócső hírmagyarázatait. Ezek közül kettő sorolható a mértékadó álláspontok közé. Az egyikben a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel állítja, hogy „A baloldali előválasztás főként adatgyűjtési kampány. (Magyar Nemzet Online, 2021.10.01.) A másikban a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Kiszelly Zoltán szögezi le, hogy „Az előválasztás lényegében egy óriási adatbázis-építés.” (Magyar Nemzet Online, 2021.10.02.) Mindkét értelmezés arról árulkodik, hogy a kormányzati kommunikáció célja az ellenzéki előválasztás elhanyagolása, jelentéktelenítése, lényegtelenítése volt.

Ha politikai elemző volnék, a hozzáadott értékkel kecsegtető tevékenységet értelmiségi munkának tekinteném, és igyekeznék a saját véleményemet megfogalmazni.   

 

Tíz mondat az előválasztásról

 

Az MSZP innovációja az előválasztás. (Ujhelyi István szocialista politikus, ATV, 2021. május 13.)

Az előválasztás inkább városi történet. (Pulai András szociológus, ATV, 2021. június 4.)

Nem a pártok szépségversenye lesz az előválasztás. (Molnár Gyula szocialista politikus, Telex.hu, 2021. június 12.)

A pártok számára az előválasztás mozgósítási verseny lett. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Szabad Európa Rádió, 2021. július 2.)

Dinamikus fejlesztés alatt van az előválasztás intézménye. (Molnár Zsolt szocialista politikus, Mandiner.hu, 2021. július 3.)

Az előválasztás talpon fog eldőlni. (Potocskáné Kőrösi Anita siófoki Jobbik-politikus, ATV, 2021. július 28.)

Előválasztást lehet nyerni Budapestről, de választást csak vidékről. (Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, hvg.hu, 2021. augusztus 27.)

Az előválasztás óriási sikerrel zajlik. (Tóth Csaba zuglói szocialista politikus, ATV, 2021. szeptember 22.)

Tök jó az előválasztás. (Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke (ATV, 2021. szeptember 30.)

Az előválasztásban mindig kijönnek a különbségek (Szél Bernadett volt LMP-politikus, ATV, 2021. szeptember 30.)

komment
süti beállítások módosítása