Médianapló

Médianapló - Karácsony vagy Dobrev lesz-é Orbán kihívója?

2021. szeptember 28. 08:39 - Zöldi László

Az újságíró feladata, hogy indoklásra késztesse a döntéshozókat. Kérdés persze, hogy a politikusok miként reagálnak azokra a fránya kérdésekre.

Karácsony Gergely kis párt, a Párbeszéd láthatósági mellénye. Némi vívódás után elállhatott a szocialista Tóth Csaba támogatásától. Ha ugyanis a pillanatnyilag független Hadházy Ákos lesz az ellenzéki pártok közös képviselőjelöltje, akkor simán megtartható a zuglói választókörzet. Legföljebb az a kérdés, vajon az LMP-ből kivált politikus az országgyűlési választás után melyik parlamenti képviselőcsoportba ül majd be. Ezzel magyarázható, hogy a Párbeszéd-LMP-MSZP nyurga miniszterelnök-jelöltje könnyű szívvel képviselhette az ellenzéki pártok közös érdekeit.

Tegnap ezt írta a fészbukos üzenőfalára: „Nincs kettős mérce, nem védünk valakit csak azért, mert a mi kutyánk kölyke.” Kijelentése nemcsak a magára hagyott zuglói szocialista politikusra vonatkozott. Az ózdi jobbikos alpolgármesterre a heilhitleres karlendítésre emlékeztető mozdulatával és a fehérvári DK-s politikusra az offshore-os háttért sejtető papírjával is. Hozzájuk foggal-körömmel ragaszkodik az ellenzék két legnagyobb pártja. Ha visszavonnák őket, már késő felépíteni a pótlásukra küldötteket, és elveszíthetnék a nyerhető körzeteket.

Karácsony Gergely megengedheti magának, hogy értelmiségiként viselkedik a nyilvánosság fórumain. Megváltoztathatja a véleményét Tóth Csaba ügyében, és erkölcsi szempontból bírálhatja a két nagy ellenzéki párt homályos múltú képviselőjelöltjeit. Dobrev Klára nehezebb helyzetben van. Tegnap este, az ATV stúdiójában azért állt ki a fehérvári jelöltjük mellett, mert az ellenzéki szövetségben elsőségre törekvő pártja nem mondhat le csak úgy egy országgyűlési mandátumról. Ilyenkor az erkölcsi szempont óhatatlanul háttérbe szorul, a DK miniszterelnök-jelöltje pedig úgy viselkedik, mint egy vérbeli politikus.

Mosolyogva rótta meg a műsorvezetőt, hogy a kiszabott negyedórából tíz percet már elfecséreltek a képviselőjelöltek múltját firtató kérdésekre. Nem ejt kétségbe, ha Dobrev Klára lesz Orbán Viktor kihívója. Idegen nyelveket beszél, jól néz ki, ráadásul otthonosan mozog a közigazgatásban is. De ha kormányzati döntésekből kiszorított ellenzéki politikusként is egzecíroztatja az őt indoklásra késztető újságírót, vajon mit várhatunk tőle, ha jövő tavasszal esetleg átveszi a hatalmat?

   

Tíz mondat a kérdésekre

 

Ha ezt még háromszor megkérdezi, akkor unalmas beszélgetésünk lesz ma este. (Gyurcsány Ferenc szocialista politikus, volt miniszterelnök, ATV, 2010. június 2.)

Már a sokadik kérdést teszi fel arról, amiről egy normálisan működő rendszerben senkit sem kérdeznének. (Szájer József Fidesz-politikus, 168 Óra, 2012. január 12.)

Ahányszor fölteszi ezt a kérdést, annyiszor mondom, hogy hol van az még. (Kuncze Gábor liberális politikus, volt belügyminiszter, ATV, 2012. február 14.)

Ezt most még ne kérdezze! (Orbán Viktor Fidesz-politikus, miniszterelnök, Magyar Rádió, 2012. április 13.)

Ön azt kérdez, amit akar, én meg arra válaszolok, amire akarok. (Kósa Lajos Fidesz-politikus, RTL II., 2014. január 6.)

Hosszú percek óta elviselem ezt a kérdésözönt. (Vona Gábor Jobbik-politikus, ATV, 2015. május 3.)

Inkább országjáráson vagyok, mint időnként buta kérdésekre válaszolok a stúdióban. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, ATV, 2017. március 14.)

Ha fölteszi nekem ugyanazt a kérdést, akkor ugyanott vagyunk. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Hír TV, 2018. március 17.)

Kérdezhetnek bármit, nem arra kell válaszolni. Azt kell válaszolni, amit épp aznap kommunikálni szeretnél. (Szanyi Tibor ISZOM-politikus, 168 Óra, 2021. március 18.)      

A tizenöt percből tíz percet erről fogunk beszélni? (Dobrev Klára DK-politikus, ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ATV, 2021. szeptember 27.)

komment
süti beállítások módosítása