Médianapló

Médianapló - Hende Csaba miért annyira fotogén?

2021. szeptember 27. 10:43 - Zöldi László

Néhány évig a szombathelyi főiskolán tanítottam, azóta is olvasom a megye napilapját, a Vas Népét. Bár az utóbbi hónapokban már nem a papír alapú kiadást, inkább az online változatot. A digitális kiadás frissebb, noha nem közöl mindent. Előnyére válik azonban, hogy tobzódhatnak a fotóriporterei. Minden cikkhez fénykép jelenik meg, a galéria 9-10-es sorozatokból áll. A mögöttünk hagyott héten 60-70 fotót néztem át, és Hende Csaba 10-szer tűnt fel.

Avatott, emlékezett, emlékeztetett (a szocialista polgármester állítólag nem vett észre egy 900 milliós bevételt), fogadott (egy kerékpáros béke-nagykövetet), köszöntött (a 90 éves Baba nénit), pultozott (a Stop Gyurcsány, Stop Karácsony! tábla mögött), szentelt (felújított templomot). Választási ellenfele, Ungár Péter a múlt héten egyszer látszott. Néhány hirdetmény között, alul ismerhető fel az LMP-politikus arca. A cikkből kiderül, hogy bírságra számíthatnak, akik kiplakátolták a közlekedési csomópontokat.

A láthatósági arány tíz az egyhez a két országgyűlési mandátumra törő politikus között. Hende helybéli ügyvéd, az ellenzéki képviselőjelölt pedig pesti, sőt rózsadombi gyüttment, aki kinézte magának Szombathelyt. De akkor is, a helyi újság miként engedheti meg magának az esélyegyenlőtlenséget? A kérdés költői, elvégre a megyei sajtó egy kormányhoz közel álló alapítványhoz tartozik. Olvasom a megyei lapokat, és bár érzékelhető a budapesti központ nyomása, a többi kormánypárti képviselő szégyenlősebb. Találgatom a Hende-nyomulás okát.

A hajdani MDF-politikus Orbán első országlása után szervezte a Fidesz győzelmét előkészítő polgári köröket. A második Orbán-kormányban hadügyminiszter lett, és úgy nézte gukkeren a hadgyakorlatot, hogy a kupakot elfelejtette levenni a látcső elejéről. A harmadik Orbán-kormányból ki is maradt, és visszavonult a szűkebb pátriájába. Két tragikai vétségét jegyeztem föl (a gukkeresen kívül).

Lehetővé tette, hogy a focistadiont építő cég felügyelőbizottságát ellenzéki önkormányzati képviselő vezesse. Czeglédy Csaba így nézhetett bele a túlárazást sejtető dokumentumokba. A másik meg az, hogy Ungár Péter mamája Orbán Viktor emlékezetpolitikai főtanácsadója, Hende szerint pedig „a mi kutyánk kölyke” indul a Fidesz országgyűlési képviselője ellen. Vajon a furcsa gyanúsítás illik-e a kormánypárti kampányba? Vagy inkább csak kísérlet arra, hogy egy fotogén politikus megtartsa a maradék hatalmát?   

 

Tíz mondat Hende Csabától

 

/A polgári körökről/ Orbán Viktor felkért, hogy vegyek részt a pártok fölötti mozgalom szervezésében. (Vas Népe, 2002. június 6.)

Tizennyolc: ennyi ma a Magyar Honvédség tartalékos állománya. (Vas Népe, 2010. október 14.)

/A 9,6 milliárd forintért újjáépítendő szombathelyi focistadionról/ Úgy döntöttünk, hogy a cég felügyelőbizottságának élére egy, az ellenzék által javasolt vezetőt fogunk kinevezni. (Vas Népe, 2013. szeptember 13.)

Demokrata csak az lehet, aki elutasítja a diktatúra minden formáját. (Vas Népe, 2013. október 21.)

/A kerítésről és a migránsokról/ Nem kell megmászni, és akkor nem sérülnek meg. (Délmagyarország, 2015. július 16.)

Magyarország ma újra a naggyá válás kapujában áll. (Vas Népe, 2019. március 16.)

Ezzel a családi háttérrel nagyon erősen bizonygatnia kell Ungár Péternek, hogy ő ellenzéki politikus. (Vaol.hu, 2021. április 17.)

/Ungár Péterről/ A mi kutyánk kölyke, hogy úgy mondjam. (ATV, 2021. július 15.)

/Ungár Péterről/ Ő egy trójai faló. (ATV, 2021. július 15.)

/Ungár Péterről és Schmidt Máriáról/ Az alma nem esik messze a fájától. (Vaol.hu, 2021. július 22.)

komment
süti beállítások módosítása