Médianapló

Médianapló - Kínaiak dugították-é be az előválasztási rendszert?

2021. szeptember 23. 10:37 - Zöldi László

Digitális bevándorlóként eszem ágában sincs véleményt nyilvánítani az ellenzéki előválasztásra létrehozott online rendszer minapi összeomlásáról. Elgondolkoztatott azonban néhány megnyilvánulás, mindegyik az ATV-ben vagy rádiós vonzáskörzetében hangzott el.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke egy reggeli műsorban azt állította, hogy „Bedugították a rendszert.” (ATV, 2021.09.20.) Azt is elmondta, hogy az online szavazás digitális rendszerében van egy „belső kapu”, amelyet szándékosan hagytak nyitva. Valaki tehát belülről árulta el a számítógépes program sebezhető pontját, és ezt a politikai ellenfél, az Orbán-kormány természetesen kihasználta. No és kinek állt érdekében meggyöngíteni a választási szövetségbe tömörült ellenzéket? Na, kinek? Az MSZP másik társelnöke, Tóth Bertalan válaszolt egy esti műsorban, és a magyar miniszterelnökkel szövetkező kínai hackereket nevezte meg.

De mit kezdjünk azzal, hogy megszólalt Böcskei Balázs is? Az Idea Intézet kutatási igazgatója, aki mindig bemondatja, hogy szerződéses viszonyban áll a budapesti városházával, ezt pendítette meg: „Úgy tűnik, hogy el lett mérve a rendszer kapacitása.” Kijelentése a Spirit FM szeptember 20-i adásában hangzott el. S hogy még teljesebb legyen a kép, tegnap este, ugyancsak az ATV stúdiójában Donáth Anna, a Momentum Európa-parlamenti képviselője határozottabban fogalmazott: „A rendszer nem bírta a terhelést.”

A hat ellenzéki párt közül a nehéz helyzetben lévő MSZP azt a taktikát választotta, hogy a belső árulást hozza össze a külső (kínai) veszéllyel. A jelek arra utalnak, hogy ettől az ötvözettől remél szavazatokat jelöltjeinek az előválasztáson. A pillanatnyilag ugyancsak lejtmenetben lévő Momentum és a szakmai tekintélyükre rátarti politikai elemzők viszont óvakodnak attól, hogy konteókat gyártsanak. Nem szorulnak olyan elméletekre, amelyek közelebb vannak a képzelethez, mint a valósághoz. Életszerűbb helyzetből indulnak ki, és azt állítják, hogy szegény volt az eklézsia, nem áldozhatott elég pénzt az online rendszer kidolgozására. Még jó is, hogy most derült ki a sebezhetősége, nem pedig jövő tavasszal, az országgyűlési választáson.

Ettől persze akár még kínai támadás is lehet. Digitális bevándorlóként azonban megvárom, hogy a számítástechnikai szakemberek is kifejtsék az álláspontjukat. De az most is elvárható volna az ellenzéki pártoktól, hogy ha már választási szövetségbe tömörültek, akkor e kínos ügyről ugyanazt mondják a nyilvánosság fórumain.    

   

komment
süti beállítások módosítása