Médianapló

Médianapló - Ki járja be Európát?

2021. szeptember 15. 10:27 - Zöldi László

Mostanában megszavaztatom a digitális ismerősöket. A legutóbbi három évtized szállóige-terméséből fölteszem a fészbukos üzenőfalra azt a kettőt-hármat, amelyek azon a napon jelentek meg a rendszerváltás után valamikor. Amelyik a legtöbb voksot kapja, az kerül be egy tervezett könyvbe, mely 365 szállóigét tartalmaz majd. Tegnap a „Kis sértett járja be Európát.” 27 szavazatot kapott, a második ötöt, a harmadik kettőt.

A kesernyés humorú Föld S. Pétert neveztem meg szerzőnek, jelentkezett azonban Révbíró Tamás műfordító, aki megjegyezte, hogy a csúfondáros mondattal már a folklórban is találkozott. Miért ne találkozhatott volna? A szállóigének két klasszikus kutatója van, a magyar Alexander Bernát és az olasz Umberto Eco, és mindketten arra jutottak, hogy a közmondás a nép szállóigéje, a szállóige pedig az értelmiségiek közmondása. Ráadásul a kettő között nagy az átjárás, oda is meg vissza is.

Egyébként az átalakított mondat eredetileg a Kommunista Kiáltványban jelent meg 1848. február 26-án. Így hangzott: „Kísértet járja be Európát - a kommunizmus kísértete.” Azért idézem németül is („Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst des Kommunismus.”), mert szegény németek nem viccelődhettek vele, az eredetiből ugyanis hiányzik a kísértet és a kis sértett kísérteties hasonlósága. Annál rosszmájúbbak lehettek a mi kávéházi elődeink, akik immár 173 éve hódolhattak a szójáték élvezetének. Ilyenkor jött valaki, általában egy közismert személyiség, aki a nevére vette a szájról szájra szálló igét.

A tegnapi Facebook-vita nyomán kíváncsiságból utánanéztem a részleteknek, és két mozzanatra derült fény. Maga Föld S. Péter is jelezte, hogy a szellemes mondatot a múlt század nyolcvanas éveiben hallotta akkori munkahelye, a Ludas Matyi egyik szerkesztőségi értekezletén. Kollégái a kis termetű palesztin vezetőn, az Európát „vkörbetarháló” Arafaton köszörülték a nyelvüket. A bejegyzésem utáni összeállításból pedig az is kiviláglik, hogy Lázár János volt kancelláriaminiszter az országgyűlési körzetében, egy ünnepi beszédben idézte Marxot és Engelst. Makón kísérletezett azzal, hogy az elferdített mondást visszatérítse az eredeti jelentéséhez.

Az összeállításban szereplő többiek azonban leginkább Orbán Viktort tüntetik ki a rosszmájúságukkal. Amikor miniszterelnökünk Brüsszelben vagy Strasbourgban hadakozik a másik Európával, akkor bizony felhánytorgatják neki a termetét és a mimózaságát..

 

Tíz mondat a kis sértettekről

 

Kis sértett járja be Európát. (Vágó István műsorvezető, Facebook.com, 2010. július 20.)

Kis sértett járja be Európát. (Föld S. Péter újságíró, Népszabadság Online, 2014. január 19.)

Orbán Brüsszelben harcolt a magyar emberekért. Kis sértett járja be Európát. (Föld S. Péter újságíró, Vasárnapi Hírek, 2016. október 26.)

Előttem fiatalok, piros pólóban. A hátukon felirat: „Kis sértett járja be Európát..” (Lendvai Ildikó szocialista politikus, HírKlikk.hu,.2018. szeptember 17.)

Ma is kísértet járja be Európát, és bizony kis sértettek járják be Európát, akik feljelentik a saját hazájukat. (Lázár János Fidesz-politikus, YouTube.com, 2018. október 23.)

Kísértet járja be Európát, vagyis inkább kis sértett, ráadásul nem is annyira kísértet, mint inkább vírus. Az illiberalizmus és populizmus vírusa. (Ille István blogger, Kanadai Magyar Hírlap, 2019. január 29.)

A Kis sértett járja be Európát szlogen akkor született, amikor Jasszer Arafat palesztin vezető az akkori magyar vezetés jó barátja európai körútra indult. (Föld S. Péter újságíró, Infovilág, 2020. november 2.)

Kis sértett járja be Európát. (Gulyás Balázs publicista, Magyar Hang, 2021. július 2.)

Én már a folklórban találkoztam vele. (Révbíró Tamás műfordító, Facebook.com, 2021. szeptember 14.)

Sok-sok éve kering már. Mert remek. (Veress Jenő újságíró, Facebook.com, 2021. szeptember 14.)

komment
süti beállítások módosítása