Médianapló

Médianapló - Újabb ellenzéki cicaharc a láthatáron?

2021. augusztus 27. 10:49 - Zöldi László

A Népszava szerint Karácsony Gergely a fudani egyetemre hivatkozva meg akarja vétózni a 2023-ban megrendezendő atlétikai világbajnokság színhelyét. Keretes anyagban idézte Gyurcsány Ferenc fészbukos megjegyzését is: „A politikában nincs szerzői jog. Örülni kell annak, ha valamely javaslat támogatókra lel.” A purparlét Pápai Gábor rajzolta meg. A budapesti főpolgármestert diszkoszvetőként ábrázolta, akinek helyettese,  Gy. Németh Erzsébet DK-politikus képregényes buborékban hangoztatja: „A dobás 99 %-ban Gyurcsány!”

A Demokratikus Koalíció digitális szócsöve ennél tovább ment. A Nyugati Fény alcímben közölte, hogy „A DK kitalálta, Karácsony villámgyorsan bejelentette, hogy nem lesz atlétikai vb.” Ebből annyi igaz, hogy a főpolgármester gyorsan cselekedett. Nem igaz viszont, hogy nem lesz VB, ezt majd szeptember 1-én dönti el a fővárosi közgyűlés. Az pedig megvizsgálható, vajon ki lépett először. Karácsony Gergely 2019. november 25-én jelentette be, hogy feltételekhez köti a 120 milliárd forintosra tervezett stadion felépítését. Ötpontos javaslatából az egyik, hogy a kormányzat öt évig összesen 50 milliárd forintot fordítson a budapestiek egészségügyi alapellátására, a másik meg, hogy a majdani diákvárosban 4000 személyes kollégiumi hálózatot hozzon létre.

Az első feltételt tejesítették Orbánék, a másodikat a kínai Fudan-egyetem terve elsodorta. Az immár ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek is bejelentkezett főpolgármester legalább tucatszor hozta szóba, hogy megtorpedózza az időközben 200 milliárdosra hízlalt atlétikai stadion tervét. De tételezzük fel, hogy mégis Gyurcsánynak van igaza, és az elsőség a fővárosi DK-frakcióé, amely tegnapelőtt este csakugyan kezdeményezte azt a fránya vétót. Igen ám, csakhogy a főpolgármester dolga beterjeszteni a javaslatot a közgyűlés elé, vagyis Karácsony megkerülhetetlen az ügyben. Ezt kellett volna a nyilvánosság kizárásával jól hangzó kompromisszummá érlelni, közös javaslattá formálni.

Elismerem persze, hogy akkor sem a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára, sem az MSZP-Párbeszéd kormányfő-jelöltje, Karácsony Gergely nem fordíthatta volna előnyére az egyelőre még csak megelőlegezett vétót. Az eredmény így foglalható össze: az ellenzéki pártok marják egymást, a cicaharc bejárta a nyilvánosság fórumait. Orbán Viktor pedig meglátogathatja kedvenc újságárusát a Józsefvárosban, hogy szemrevételezze az ellenzéki sajtót, és kérhet egy „mezítlábas” kávét.      

 

Tíz mondat az ellenzéki pártokról

 

Pipa leszek, ha a kis küzdelmeinkre rámennek a nagy ügyeink. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, budapesti főpolgármester-jelölt, 24.hu, 2019. június 14.)

Kiveri a szemünket, hogy a DK az ellenzék vezető ereje akar lenni. (Török Gábor politológus, Nyugat.hu, 2020. március 6.)

Sokkal kevesebbet kellene személyekről, sokkal többet programokról és politikáról beszélni. (Ungár Péter LMP-politikus, Magyar Nemzet, 2020. június 19.)

Az ellenzéki pártok vadabbul versenyeznek egymással, mint ’18-ban. (Haraszti Miklós volt SZDSZ-politikus, Klubrádió, 2020. augusztus 4.)

Az ellenzékiek a Fidesz nélkül is simán kicsinálják egymást. (Hardy Mihály újságíró, Klubrádió, 2020. augusztus 6.)

Akkor lesz kormányváltás, ha abbahagyjuk a tökölődést a pozíciókról. (Kanász-Nagy András, az LMP társelnöke, Azonnali.hu, 2020. szeptember 1.)

Orbán legyőzéséhez előbb a pártok önzését kell legyőznünk. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Facebook.com, 2021. március 2.)

Bármennyire összefognak, még mindig külön-külön beszélnek. (Hann Endre szociológus, Népszava, 2021. április 17.)

Az ellenzéki együttműködés több helyen is látványosan repedezik. (Mirkóczki Ádám egri polgármester, volt Jobbik-politikus, 2021. Népszava, július 3.)

Elkezdték egymást is enni. (Csintalan Sándor volt szocialista politikus, HírKlikk.hu, 2021. augusztus 15.)

komment
süti beállítások módosítása