Médianapló

Médianapló - A magyar viccpárt alapítója miért maradt magára a tévéstúdióban?

2021. augusztus 18. 10:14 - Zöldi László

A viccpárt nemzetközi jelenség, nálunk fejlettebb országokban már a parlamentben is politizál. Hazai megfelelője jó ütemérzékkel 2016-ban, a választási ciklus félidejében tűnt fel. Alapítója, Kovács Gergely általában rövidnadrágban és pólóban ült be a stúdióba. S bár a lábát még sohasem láttam, nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a pacskerhez nem húz zoknit.   

Azt vettem észre, hogy a műsorvezető csak akkor adott szót neki, amikor a másik két ellenzéki (öltönyös, nyakkendős, nyársat nyelt) politikus ráncolt homlokkal már kifejtette, miért kell leváltani az Orbán-kormányt. Azért, mert „eltüntette a fékeket és az ellensúlyokat”, mert „megszüntette a jogállamot”, mert „összevonta a hatalmi ágakat”, mert „illiberális demokráciát csinált a liberális demokráciából”. Csak ezután szólalhatott meg a rövidnadrágos pártelnök, aki ingyen sört és örök életet ígért a választóknak. Meg űrközpontot Felcsút lakóinak.

A másik két politikus arcán a zavar jelei mutatkoztak. Nem hittek a fülüknek, és kétségbeesetten keresték egymás pillantását. Mihez kezdjenek ezzel a marhával, aki épp tönkreteszi a műsorukat? Holott a szellemes marha csupán visszájára fordította az ellenzéki elvontságokat. Azóta az abszurdba hajló jelenet megismétlődött néhányszor. Tegnap este Kovács Gergely ismét feltűnt a képernyőn, ezúttal az ATV-ben. Változatlanul rövidnadrágban, pólóban és talán pacskerben adta elő a választási javaslatait. Csak az egészségügyi csomagban tallózva foglalom össze a mondandóját.

A kórházakat fociegyesületté kellene átalakítani, hátha a taóból zökkenőmentesebben látnák el a betegeket. A hálapénzt vissza kéne állítani, hogy a nővérek megélhessenek a jövedelmükből. A hosszú várólistát úgy lehetne csökkenteni, ha a kutyapárt makkegészséges „passzivistái” műtétekre jelentkeznének be, majd átadnák helyüket a rászorultaknak. Végül kifejtette, hogy a betegségeket kellene megszüntetni, ezzel ugyanis fölöslegessé válna az előző három javaslat. De most már csak a műsorvezetőt hozta zavarba. Találgatom a magányosság okát.

Vagy azért lett egyedüli meghívott, mert a tévések már nem akarták zavarba hozni a parlamenti ellenzék gőzerővel kampányoló képviselőit. Vagy azért, mert az öltönyös, nyakkendős politikusok bojkottálják a rövidnadrágos vetélytársukat. Az is elképzelhető persze, hogy a választási ígéreteikkel nem akarják zavarba hozni a magyar viccpárt fejlődésképtelen alapítóját. 

 

Tíz mondat a Kutyapártról

 

Az összes sokkal inkább viccpárt, mint a Kétfarkú Kutya. (Wahorn András képzőművész, Hír TV, 2016. október 5.)

Más hangot, hangulatot hoznak a közéletbe, amelyre az a jellemző, hogy összeráncolt homlokú politikusok szidják egymást. (Kovács Péter erdélyi politikus, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Maszol.ro, 2016. október 5.)

Iróniából fegyvert kovácsoló mozgalom. (Zsuppán András újságíró, Heti Válasz, 2016. október 13.)

Az egyetlen komolyan vehető párt. (Kálmán László nyelvész, ATV, 2017. április 29.)

A Kutyapárt csak ott tűnhetett reális alternatívának, ahol a kormánypárti és az ellenzéki jelöltek a vicc kategóriájába tartoztak. (Ungváry Krisztián történész, Index.hu, 2018. április 14.)

A legkorszerűbb magyar politikai formáció. (Szele Tamás újságíró, FüHü.hu, 2018. december 5.)

Szomorú, hogy egy viccpártot lehet a legkomolyabban venni. (Tomanovics Gergely kommunikációs szakértő, a Fidesz-kampánystáb volt tagja, Népszava, 2019. február 8.)

Az ő passzivistáiknál aktívabb ellenzékieket nem ismerek. (Baranyi Krisztina civil ellenzéki polgármester-jelölt a Ferencvárosban, Facebook.com, 2019. augusztus 16.)

A Kétfarkú az egyetlen létező párt, amely sehol sem kavar be az ellenzéki megegyezésekbe. (Ceglédi Zoltán politológus, hvg.hu, 2019. augusztus 30.)

A kétfarkúak ars poeticája a vicc. (Pilhál György újságíró, Magyar Nemzet, 2020. október 24.)

komment
süti beállítások módosítása