Médianapló

Médianapló - Hogyan kéne címet adni a világhálón?

2021. augusztus 14. 11:52 - Zöldi László

Somogyi Zoltán szociológus ügyesen használja a világhálót. Közösségi üzenőfalára rövid kérdéseket tesz fől. Eszmefuttatásaiból vita kerekedik, amelyet sportszerűen moderál. Ezúttal azt fejtegette egy politológus elemzéséről, hogy azért hosszú a címe, mert nem olvassák tovább a címénél. A hosszú címnek azonban lehet más magyarázata is.

Még a múlt évszázadban, a hagyományos sajtó szerkesztőjeként tanultam meg rövid és képzettársítást sugalló címeket adni. Idestova két évtizede újra kellett tanulni az egészet. Ráadásul a tanítványaimtól, akiket már az a digitális sajtóba vettek föl. Szinte napra pontosan tíz éve vagyok a Facebookon, és 13 olvasóval kezdtem. Most a Médianapló napi olvasottsága eléri a Nógrád Megyei Hírlap Online-ét. A Nool.hu olvasottsága havi 116 ezer, a Médianaplóé 140 és 80 ezer között ingadozik. Sokat köszönhetek a hosszú címeknek, amelyekből kiderül, hogy érdemes-e végigolvasni a bejegyzést.

Itt van például a tegnapi, melynek a Medgyessy miért káromkodott az MSZP választmányi élésén? címet adtam. Még javában olvassák az egyik utánközlő portál felületén, a gép eddig 3962 érdeklődőt jelzett. Címe a keresőben az első helyen található, és az első oldal tíz helye közül hat hírkereső portál ajánlotta a médiafogyasztók figyelmébe. A hosszú cím bevált, mert betölti az olvasáshoz kedvet csináló funkcióját.

Megjelent egy olimpiai témájú bejegyzésem is Katinka miért nem olvas kommentárokat? címmel. 4552-en olvasták, és az a benyomásom, hogy nem vált be. A keresőben az első ugyan, de később csak a harmadik oldalon fordul elő. Azért hibáztam, mert a kereső a Tokióban leszerepelt, de máskülönben háromszoros olimpiai bajnokot Hosszú Katinkaként tartja számon. Ha a hosszú címet még a Hosszú vezetéknévvel is bővítem, akkor most több olvasóról számolhatnék be.

Bejött viszont az Orbán miért köszörüli a torkát? című bejegyzés. 10807-en olvasták, valószínűleg azért, mert a miniszterelnök vezetéknevével kezdődő megfogalmazása miatt elfoglalta az első és a második helyet a keresőben. Továbbá az első oldalon említi az egyik hírkereső portál is. A hosszú cím tehát helyettesítheti az első bekezdést, amelyet a nemzetközi érintkezés nyelvén lead-nek nevezünk. Azt jelenti, hogy rábír, rávezet valamire, például a cikk elolvasására.

A címadás már nem is annyira új gyakorlata gyökeres változás a nyilvánosságban. Nem csoda, hogy mi, a digitális bevándorlók még inkább csak kapiskáljuk.

komment
süti beállítások módosítása