Médianapló

Médianapló - Medgyessy miért káromkodott az MSZP választmányi ülésén?

2021. augusztus 13. 10:39 - Zöldi László

Mielőtt válaszolnék, néhány szó a Tüttő-ügyről. A szocialista politikusnő nyaralás közben lóra pattant, és az Égei-tengerben megúsztatta a kölcsönzött, pompás állatot. A 13 másodperces videó-felvétel kicsapta a biztosítékot a kormánypárti sajtóban, a kocsmai stílust kedvelő kommentelőknél és a kormánypártisággal nem vádolható publicisták körében is.

Tegnap Tüttő Kata feltűnt az ATV stúdiójában. Üdén, kipihenten, vörös loknijához illett az élénkzöld, szalonban készült nyári toalett. Kifejtette, hogy a vízi lovaglást tapasztalatként kezeli, melyből leginkább építkezni lehet. Ennél azért többről volt szó. Nem lesipuskások vették kameravégre, hanem a felvételt ő készíttette és helyezte el az instagramos üzenőfalán. Ha esetleg az MSZP választmányi ülésén valaki számon kéri rajta az urizálást, talán újra kéne gondolnia a választ.

Medgyessy Péter párton kívüli miniszterelnököt 2004 nyarán meghívták az MSZP-választmány ülésére. Számon kérték rajta, hogy 2002 szilveszterét a kubai tengerparton töltötte, ahol szerinte „meleg van, és jó koktélokat lehet inni”; a budapesti újságíróbálon csokornyakkendőben és kubai szivarral a kezében állt a fotóriporterek elé; és Cannes-ben meg Mallorca szigetén sem vetette meg a földi jókat. Válaszáról két változatot találtam. Az egyik: „Sokat dolgoztam, kampányban napi 16 órát, b…tok meg, megérdemlem.” A másik: „Mert megérdemeltem, b…tok meg.”

Erdélyből származik, nemesi családja több száz éves múltra tekinthet vissza. Illik hozzá a hölgyeket megtisztelő kézcsók, aztán a csokornyakkendő, a szivar. A rendszerváltás utáni miniszterelnökök közül ő öltözött a legjobban. Csakhogy nyaralási és bulizási szokásai épp ama népszerűségét kezdték ki, melynek a 2002-es választási győzelmet köszönhette. Kevésbé karizmatikusnak hatott, mint ellenlábasa, Orbán Viktor, és a választópolgároknak könnyebb volt azonosulni vele. A választmányi számonkérés persze a belső harcokra is utalt. Miközben nyaralt, a kormányzaton belüli ellenfelei szervezkedtek ellene, ő pedig a berzenkedéseket, dohogásokat ármánynak, áskálódásnak, puccskísérletnek fogta fel.

A fejleményből, néhány héttel későbbi leváltásából (lemondásából) akár erre is lehet következtetni. De nem zárnám ki azt sem, hogy akkoriban még működött a szocialisták erkölcsi immunrendszere. Vajon az MSZP-választmány legközelebbi ülésén szóba hozza-e valaki Tüttő Kata nagy hírre vergődött vízi lovaglását?    

 

Tíz mondat Medgyessy Péterről

 

Medgyessyre hatásos médiakampányt lehet építeni, mert jó megjelenésű és intelligens. (Bozóki András szociológus, Magyar Hírlap, 2001. június 9.)

A konzervatív baloldaliság úriembereként jelent meg. (Mészáros Tamás újságíró, Népszava, 2003. január 4.)

Nagy Lajos bizonyosan gyilkos tárcanovellát írna a szocialista miniszterelnökről, amint a Karib-tenger partján telelve, két koktél között megbeszéli famulusaival a gázár-emelést. (Bächer Iván író, Népszabadság, 2003. február 1.)

Sebezhető pontjait márkás öltönyökkel takarja. (Lakat T. Károly újságíró, Népszava, 2003. május 27.)

A kommunista dzsentrik bonvivánja. (Bayer Zsolt publicista, Magyar Nemzet, 2003. augusztus 30.)

A szabadságáról hazaérkezett kormányfő gyűröttebb, mint egy néhai gyakorlóruha. (Kovács János egri újságíró, Heves Megyei Hírlap, 2004. augusztus 7.)

Elegánsan érkezett, de nem úgy távozott. (Ármás János veszprémi újságíró, Napló, 2004. augusztus 26.)

Medgyessy Péter csendes, emberi hangon próbálta kormányozni a kocsmai verekedéstől a bolondok háza felé tartó politika világát. (Géczi József szocialista politikus, Népszabadság, 2006. október 20.)

Az ő személyisége, bizonytalanságaival együtt éppen arra volt alkalmas, hogy megkontrázza a gátlástalan, fölényeskedő, lehengerlő és erőszakos Fidesz-kormányzást. (Bolgár György újságíró, Népszava, 2009. október 9.)

Medgyessy Péter úr volt a szocializmus idején is. (Máté T. Gyula újságíró, Magyar Hírlap, 2014. április 5.)

komment
süti beállítások módosítása