Médianapló

Médianapló - A DK miért paktált le Orbánnal?

2021. augusztus 11. 11:04 - Zöldi László

Van egy Cs. Kádár Péter nevű hangmérnök, a Magyar Rádió hajdani munkatársa, aki a Facebook tanúsága szerint érdeklődésével tünteti ki a Demokratikus Koalíció elnökét. Ő írta föl ma hajnalban az üzenőfalára, hogy „a DK Orbánnal paktált le”. A folytatásból kiderül, hogy Kolompár Orbánnal, akinek a szülei nem tudhatták 1963. szeptember 24-én, hogy május 31. óta gőgicsél az Orbán-családban egy Viktor nevű csecsemő, aki most az ország első embere.

A Kolompár Orbánnal kötött választási együttműködést valószínűleg nem Gyurcsány Ferenc írta alá. Legalábbis az egyik portálban közölt fényképen a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Párt elnöke mellett Varju László, a DK alelnöke ül. Ez persze nem zavarja a kormánypárti sajtót abban, hogy Gyurcsány és Kolompár összeborulásáról írjon, kiemelve, hogy a cigánypolitikust eddig háromszor ítélték el orvhalászatért, garázdaságért és hamis számlákért. Ő csakugyan büntetett előéletű, és ez még akkor is igaz, ha a választási szövetséget megelőzte egy másik egyezség, a Fidesz és a Lungo Drom közötti.

Május végén a kormánypárt nevében Kövér László, a Fidesz-választmány elnöke láttamozta. A pártelnök Orbán Viktor nyilván ugyanolyan okból engedte át az aláírás jogát az egyik legközvetlenebbi munkatársának, mint Gyurcsány Ferenc. Neki is kínos lett volna elkötelezni magát a szintén büntetett előéletű Farkas Flórián mellett, akinek van még egy függő ügye: A híd a munka világába elnevezésű projekt elillant milliárdjai. Bizonyára ezzel magyarázható, hogy tegnap, egy baráti társaságban azt kérdezte valaki: „Megőrültek ezek a politikusok?” Gyurcsány Ferencre és Orbán Viktorra utalt.

A választ nem a jelenlegi és a volt miniszterelnök elmeállapotában keresem. Még csak nem is az erkölcsi érzék hiányában, hanem egy számban. Székely János szombathelyi katolikus megyéspüspök a Vas Népe című napilap április 10-i számában ezt nyilatkozta: „A romák létszáma 2013-ban, a debreceni egyetem kutatása szerint 876 ezer volt.” A roma pasztoráció elszánt és következetes alkalmazója nem engedheti meg magának, hogy a hasára üssön. E számot úgy fogadom el, hogy nyolc év múltán alighanem még többen vannak. Körülbelül félmillióra becsülhető a választásra jogosult romák száma.

Akár el is dönthetik a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választást. Nem csoda, ha a két szemben álló politikai tömb vezetői egyezkednek a két legismertebb, bár korántsem makulátlan múltú képviselőjükkel.

komment
süti beállítások módosítása