Médianapló

Médianapló - Óva intjük Norvégiát, nehogy...

2021. augusztus 09. 10:39 - Zöldi László

Évtizedek óta ismerjük egymást, dolgoztunk ugyanabban a szerkesztőségi szobában is. A koronavírus-járvány telefonra szűkítette a kapcsolatunkat, mindazonáltal most megkínált egy témával. A világhálón átküldte Szent-Iványi István mondatát, miszerint „Óva intik Angliát - hogy egy köznevetség tárgyát képező hajdani Torontál megyei zuglap vezércikkét idézzük.” A régi kolléga azt firtatta, vajon mit szólok ehhez, elvégre „megnyugtatóan” zártam le a „nyomozást” a magyar újságírás idestova száz esztendeje használt szállóigéjéről. Lehet, hogy őt megnyugtatta a két bejegyzésem, de még nem jártam eredménnyel.

Érdemes rögzíteni, hogy a volt diplomata és liberális politikus idézett félmondata a norvég és a magyar kormány közti, 77 milliárd forintos vitára vonatkozik. Szent-Iványi két napja e purparléhoz fűzte véleményét a fészbukos üzenőfalán, az Orbán-kormány kisszerűségére utalva. Azért kapiskál jó helyen, mert a torontáli a talán leggyakrabban előforduló jelző az „Óva intjük”-irodalomban. A múlt század ötvenes éveiben ugyanis a vajdasági magyar újságírók még felidézhették azokat a beszélgetéseket, amelyeket idősebb pályatársaikkal folytattak. Akkoriban még éltek olyan tollforgatók, akik az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legkisebb vármegyéjében gyanították az újságot - nem pedig zuglapot -, amely óva intette Angliát egy világpolitikai lépéstől.

Inkább csak arról vitatkoztak, vajon a nagyhatalmat megrovó vezércikk nagybecskereki vagy verseci újságban jelent-é meg. De van egy másik délvidéki változat is, amely szerint nem a Bánátban, hanem Bácskában látott napvilágot a figyelmeztetés. Nekem Zenta jött ki. Tudom a laptulajdonos-főszerkesztő-cikkíró nevét is, egyelőre azonban nem hoztam nyilvánosságra. Ahogy a vajdasági újságírók hatvan-hetven éve, a XXI. században én se láttam ama bizonyos vezércikket. A kérdés tehát nyitott. Ráadásul van egy másik tájegység, amelynek írástudói szintén kacérkodnak azzal, hogy az említett mondatot egy székelyföldi szerkesztőségből üzenték Londonba.

De nem zárnám ki a harmadik tájegységet, a Nyírséget sem. Hajdani napilapját, a Nyírvidéket szintén összefüggésbe hozzák a magyar kisszerűséget jelképező szállóigével. Szerencsére az egyik tanítványom, Gáll Róbert a nyíregyházi főiskolán épp erről az újságról írta a diplomamunkáját. Ő talán utánajár a nagy hírre vergődött mondatnak, amelyet gyakran idéznek a magyar sajtóban.

 

Tíz mondat az Óva intjük-ről

 

Emlékeztetve a szilasbalhási Tárogató háborús cikkére: „Óva intjük Angliát”. (Görgey Márton dr., egyházmegyei tanácsbíró, Magyarság, 1936.01.29.)

Derűs emlékem valamelyik, bizony már nem tudom, milyen című és mely időből való zentai lapból egy nagy cím: „Óva intjük Angliát.”. (Thurzó Lajos újságíró, Magyar Szó, 1945.10.28.)

A székesfehérvári napilap vezércikke jut eszembe, amely valamikor 1940-ben azzal a címmel jelent meg, hogy „óva intjük Angliát”. (Kárász Artúr közgazdász, Új Látóhatár, 1982/1-2.)

Egyik nagyközségnyi méretű székely kisváros napilapjában első oldalas vezércikk jelent meg. Címe: „Óva intjük Angliát”. Elképzelhető, milyen pánikba estek a szigetország vezető körei ettől a kontinentális fenyegetéstől. (Vári Attila író, Kritika, 1986/12.)

Soha nem ellenőriztem, hogy a történelmi jelentőségű cím melyik vajdasági sajtószervben jelent meg. Egyesek szerint a Torontál megyei újságban. Az első világháború kezdetén Angliát figyelmeztette fennhangon a hazafiasságtól duzzadó kolléga. (Bódis Gábor újságíró, Napló, 1990.09.05.)

Érdemes utalni arra a sajtóanekdotára, miszerint a Nyírvidék című orgánum Anglia második világháborúba lépésekor az „Óva intjük Angliát” felkiáltású szalagcímmel jelent meg. (Eötvös Pál újságíró, Népszabadság, 1994.01.17.)

Óva intem a tisztelt olvasót, mint annak idején, a második világháború kitörésekor a csíki lap azóta szállóigévé vált „Óva intjük Angliát” című vezércikke. Messzemenő következtetésre ne ragadtassuk magunkat! (Kányádi Sándor költő, Magyar Hírlap, 1995.12.23.)

Ne essünk hát a Csíki Lapok „vétkébe”, mely anno dacumál imigyen címezte (állítólag, magam soha nem láttam) vezércikkét: „Óva intjük Angliát”. (Magyari Lajos költő, Háromszék, 2003.02.11.)   

"E helyről óva intjük Angliát” - írta volt a Torontál Megyei Hírlap túlbuzgó vezércikk-írója valamikor az első világháború előtt. (J. Garai Béla újságíró, VajdaságMa.info, 2013.10.28.)

„Óva intjük Angliát”, írta háború alkalmából a Borsodi Szemle, ha jól rémlik. (Abody Rita újságíró, műfordító, Facebook.com, 2021.07.22.)

komment
süti beállítások módosítása