Médianapló

Médianapló - A szárnyas ló mit keres a tengerben?

2021. augusztus 07. 10:50 - Zöldi László

A szárnyas ló ugyebár Pegazus. Az ógörög mitológiában a költői szárnyalás jelképe. Egy izraeli cég róla nevezte el a kémszoftverjét. A jelek arra utalnak, hogy a magyar állam is megvásárolta a világ legkorszerűbb megfigyelési rendszerét, az ellenzék pedig kikérte magának a lehallgatást. Egyik képviselője azonban elment nyaralni, és Pegazus őshazájában igénybe vette a vízi lovaglást. Az Égei-tengeri felvételt Tüttő Kata föltette az Instagram-oldalára, ebből lett a purparlé.

A kormánypárti sajtó megnyilvánulásait azért nem idézem, mert élt a kínálkozó lehetőséggel. Az viszont túlzás, hogy a szocialista politikusnő szerint ezzel tereli el a figyelmet a megfigyelési botrányról. A két ügy inkább azért keveredett össze, mert miközben a nyilvánosság kormánypárti része maximálisan kihasználta a Tüttő-ügyben rejlő lehetőségeket, az ellenzéki rész egyelőre nem talál fogást a Pegasus-ügyön. A két különböző súlyú botrányt egy hiúságban szenvedő ellenzéki politikus kapcsolta össze. Van ilyen, nem is kéne különösebb jelentőséget tulajdonítani neki, ha nem volnának tanulságai. Például az ellenzéki politikusok mértéktévesztése.

A Fidesz csapdájába estek, amikor az országgyűlésben kétszer is megszavazták a képviselői fizetésemelést. Azóta jó pénzért érzik rosszul magukat a parlamentben. Üdülő kolléganőjüket azzal védték, hogy csak 40 eurót kóstált a vízi lovaglás, és ennyi pénzt naponta forintban, Mészáros Lőrinc balatoni strandjain simán elkölt egy magyar átlagcsalád. Csakhogy Tüttő Kata 80 euróért lovagolt. Ez a mai árfolyamon 353 forint 90 fillérrel számolva 28960 forint, márpedig a legkisebb kegydíj, az úgynevezett nyugdíj-minimum 28500 forint. Havonta ezt kapják, akik még a balatoni strandra sem jutnak el. E szociális sajátosságot kéne figyelembe vennie egy ellenzéki politikusnak, akitől nem vitatom el a nyaralás jogát a görög szigetvilágban. Feltéve, ha a tengeri lovaglást nem kapcsolja össze tudatunkban a szárnyas ló átmenetileg elhanyagolt ügyével.

Lehetséges, hogy rosszul látom az összefüggést? A bejegyzés utáni dokumentációból kirajzolódik egy másik értelmezés is. Elképzelhető, hogy a tengeri lovaglás az ellenzéki kommunikáció szerves része. Azért telitalálat, mert 13 másodperc alatt sikerült felhívni a figyelmet egy pártra, mely a nyilvánosságban szabad szemmel már nem is látható. Tüttő Kata jóvoltából az újmagyar mitológiában talán még a politikai szárnyalás jelképe is lehet.                      

 

Tíz mondat Tüttő Kata vízi lovaglásáról

 

Már majdnem mindenki elfelejtette, hogy még létezik az MSZP, amikor Tüttő Kata kilovagolt a tengerből. (Czinkóczi Sándor újságíró, 444.hu, 2021. augusztus 1.)

A jövőre a NER-t elzavarni készülő MSZP-politikus mutatványa kétségkívül látványos. (Szilágyi Szabolcs újságíró, Röviden.hu, 2021. augusztus 1.)

A szürreális képsor új értelmet ad a politikus oldalán a leírásban szereplő „amatőr természetbúvár” kifejezésnek. (Marjanovic Mira újságíró, Telex.hu, 2021. augusztus 1.)

Szőrén üli meg a lovat. (Markó Beáta publicista, Amerikai Népszava, 2021. augusztus 5.)

Tüntetőleg - mondhatni magas lóról - tesznek rá, és vígan, gondtalanul nyaralnak. (Markó Beáta publicista az ellenzéki politikusokról és a megfigyelési botrányról, Amerikai Népszava, 2021. augusztus 5.)

Az állami propaganda gépezete igenis botrányt akar csinálni belőle. (Tüttő Kata szocialista politikus, 168.hu, 2021. augusztus 21.)

Igencsak ironikus módon fehér lovon történő lovaglással fednék el a Pegasus-botrányt. (Tüttő Kata szocialista politikus a kormánypárti sajtóról, 168.hu, 2021. augusztus 5.)

Kényelmesebb a tengeri lovat megülni, mint a szárnyasat. (Ónody-Molnár Dóra újságíró, Jelen.media.hu, 2021. augusztus 6.)

Tüttő hibázott. (Bozóki András szociológus, volt kulturális miniszter, Facebook.com, 2021. augusztus 6.)

Ez a szocik brüsszeli csatornamászása. (Dragos Erzsébet kommentelő, Facebook.com, 2021. augusztus 6.)

komment
süti beállítások módosítása