Médianapló

Médianapló - Lady Iron vagy Katinka lesz-é a Hosszú-film címe?

2021. július 25. 07:58 - Zöldi László

Ma hajnalban 4.12-kor a tévé előtt ültem, néhány százezred magammal. Ő a surranópályán úszott, Czene Attila annak idején innen nyert olimpiát. Lady Iron ötödik lett négyszáz vegyesen, a legerősebb számában. Csaknem tíz másodperccel maradt el a világcsúcsától. Meglepődnék, ha korrigálna (győzne) a rövidebbik számában, hiányzik hozzá a robbanékonysága. Nem lepődnék meg, ha visszalépne, és hazautazna.

Nemrégiben múlt 32. Életkorába még beleférne a folytatás, ha nem tudnánk, hogy a most 54 éves Darnyi Tamás 28 évesen vonult vissza, a 47 éves Egerszegi Krisztina pedig 23. évében. Darnyi két olimpiáról négy aranyat hozott haza, Egerszegi háromról ötöt, Hosszú egy olimpiáról hármat. Nem méricskélném, vajon ki érdemli meg közülük a legjobb magyar úszó elnevezést. Az viszont tudható, hogy Katinka elődei nem a nyilvánosságot, a brandépítést választották. Tamás úszóiskolát vezet, és két gyereket nevel, „Egérke” pedig háziasszony, és három gyereket istápol. Róluk nem készült egész estét betöltő dokumentumfilm.

Lady Ironnak 560 millió forintot szavazott meg a Nemzeti Filmintézet. Eddig. Tavaly karácsonykor lett volna ugyanis a bemutató, a tokiói olimpia és az újabb aranyérem után. E számítást azonban keresztülhúzta az a fránya koronavírus. Akik ismerték úszónőnk módszerét, sejtették, hogy a világjárás, az edzéseket helyettesítő versenyterhelés híján a negyedik ikszbe lépve nehezen tarthatja meg helyét a csúcson. Erről ma az ország is tudomást szerzett. Paradox módon az olimpia egyéves csúszása és élsportolónk nem igazán sikeres búcsúja emberivé, életszerűvé, hitelessé varázsolhatná a filmet, még ha a pótforgatás újabb százmilliókat igényelne is.

A bejegyzés utáni összeállításban olvasható a rendező véleménye Katinkáról. Számomra ismeretlen a neve, végtére is csak két évtizedig voltam filmkritikus. Ha a legjobb magyar filmdokumentarista, a sportügyekben is járatos Almási Tamás kapta volna a rendezést, alighanem katarzist (megtisztulást) hozna ki a ma hajnali kudarcból. Szurkolok a választott rendezőnek is, bár Katinka tavaly így fogalmazott a forgatásról: „Szeretek mindenbe belepofázni.”  (24.hu, 2020.09.18.) A pofázást nem kéne persze szó szerint érteni, de ha Iron Lady képes ellenőrzése alá vonni a róla készülő filmet, akkor aligha lesz őszinte szembenézés egy sikerekben is bővelkedő pályafutással. Bocsánat, pályaúszással.  

 

Tíz mondat Katinkáról

 

Az Amerikába költözött Katinkát aranytömbhöz hasonlítanám. Kint egy aranyműves fogadta ezt az egyedi értéket. Cizellált rajta. (Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, Népszava.hu, 2009. augusztus 22.)

Iron Lady nem illik össze Urambátyámmal. (Gál J. Zoltán újságíró, Vasárnapi Hírek, 2016. január 9.)

Talán nem véletlen, de a Katinka név jelentése korona. (Bodnár Zalán újságíró, Népszabadság, 2016. július 30.)

Katinka puhább, mint Iron Lady. (Zöldi László újságíró, Blog.hu, 2016. december 13.)

Úszó üzletasszony. (Bartus László újságíró, Amerikai Magyar Népszava, 2017. július 11.)

Amerikában még csak Hosszú Katinka úszó volt, nem egy márka. (Pásztory Dóra paralimpiai úszóbajnok, 24.hu, 2017. július 30.)

Az Iron Lady helyett visszakaptuk Hosszú Katinkát. (Knézy Jenő sportkommentátor, M4, 2019. július 28.)

Ha Katinka mellett edzek, látom, hogy a szárazföldi munkában mi mindent tesz meg azért, hogy a csúcson maradjon. (Milák Kristóf világbajnok úszó, Index.hu, 2020. február 20.)

Nagyon profi. A kedélyállapota kiváló, oldott, laza, barátságos a stábbal. (Pálinkás Norbert filmrendező, Femcafé.hu, 2021. június 27.)

Olyan szinten volt, hogy őt igazából csak elrontani lehetett. (Kiss Dániel erőnléti edző, Index.hu, 2021. július 24.)

komment
süti beállítások módosítása