Médianapló

Médianapló - Orbán járt-e óvodába Felcsúton?

2021. július 18. 08:48 - Zöldi László

A Magyar Hangot a visszaállamosított Magyar Nemzetből kiszakadt újságírók alapították. Siralmas körülmények között csinálnak konzervatív szemléletű, ráadásul jó újságot. A legutóbbi számban a hetilap egyik munkatársa például az úgynevezett bicskézést vette górcső alá. Gulyás Balázs ama vasúti szerelvény sorsát firtatta, amely Felcsút és Alcsútdoboz között zakatol.

A gyakran idézett mondásból indult ki, mely azért hagyta el Orbán Viktor száját, mert ha az ellenzéki politikusok és újságírók „Támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” (Magyar Távirati Iroda, 2015.11.07.) E motívum azóta vissza-visszatér a kormány tevékenységét bíráló írásokban, az akarnokság keskeny nyomtávú jelképét látják benne a publicisták. Gulyás Balázs ennél tovább lép, és elég alapos elemzéséből kirajzolódik, hogy az a fránya jelkép egyre valóságosabban létezik. Épp tervezik Bicskéig, sőt Lovasberényig is. Kerül, amibe kerül.

S mert elsősorban újságírással kacérkodó diákoknak szánom a Médianapló bejegyzéseit, nem árt, ha érzékelik, hogy miért kapott gellert egy elemző szándékból fakadó okfejtés. A szerző idézi a Magyar Távirati Iroda korabeli tudósításából: „Mivel Felcsút adja a miniszterelnököt, minden helyi fejlődés támadásnak van kitéve.” Ehhez fűzi, hogy a felcsúti óvoda 60. születésnapján, 2015. november 7-én jelen volt Mészáros Lőrinc is, aki „akkor még közel sem volt Magyarország leggazdagabbja, mint Orbán szülőfalujának polgármester vett részt az eseményen”.

Ha Gulyás Balázs utánanézett volna a nagy hírre vergődött meghosszabbítási mondás születésének, akkor aligha csatlakozik a magyar újságírók ama csoportjához, amelyben szokás Felcsútot Orbán szülőfalujának tartani. Máskülönben az ország első embere miért halmozná el kegyeivel az 1800 lakosú falucskát? Igen ám, csakhogy a világhálón föllelhető a Miniszterelnöki Kabinetiroda 2015. november 9-én, 14.47-kor kiadott közleménye. A miniszterelnök ezt is mondta: „Igazából nem is világos, hogy milyen alapon hívtak meg engem most ide a felcsútiak. Hiszen én nem ebbe az óvodába jártam, és most ezt szégyellnem kell, látom. De az igazság az, hogy én Alcsúton jártam óvodába, mert csak nyolcéves koromban költöztünk ide, Felcsútra.” (Kormány.hu, 2015. november 9.)

A sors iróniája, hogy Gulyás Balázs érdemi mondandójához illett volna a kisvasút másik végpontja is. Elvégre Orbán Viktor következetesen Alcsútdobozt nevezi a szülőfalujának.     

komment
süti beállítások módosítása