Médianapló

Médianapló - Orbán miért köszörüli a torkát?

2021. július 17. 09:48 - Zöldi László

Öt hete már tűnődtem erről. Azt a címet adtam neki, hogy Orbán miért krákog.  Többen is kifogásolták, mondván, hogy a krákogás csúnya szó, nem illik az ország első emberére. Ilyenkor először magamban keresem a hibát, de aztán arra jutottam, hogy krákogni még mindig jobb, mint cirákolni, harákolni, hertyegni vagy kerregni. Üsse kő, mégis keresek inkább egy kevésbé kifejező, bár legalább semleges szókapcsolatot.

Péntek reggelenként 7.33 és 7.58 között 25 perce van a miniszterelnöknek, hogy kifejtse az álláspontját. Öt hete 24-szer köszörülte a torkát, tegnap 34-szer. Korábban azt állapítottam meg, hogy akkor hallat furcsa hangokat, amikor keresi a szavakat. Ha olyasmiről beszél, amelyet már végiggondolt, sőt el is mondott egy külföldi tárgyaláson, külföldi újságírónak vagy szakmai tanácskozáson, nincs szüksége torokköszörülésre, mert szinte nyomdakészen fogalmaz. Nincs ebben semmi meglepő.

Aki - mint e sorok írója – a tantárgyát 69-szer adta elő felsőoktatási intézményekben, szinte zökkenőmentesen képes föleleveníteni az okfejtéseket. De ha a gondolati beidegződésünket fejlemény akasztja meg, akkor rögtönöznünk kell. Van, aki ilyenkor ő-zik, van, aki e-zik, sőt eee-zik, és van, aki angolos műveltségét am(em)-mel csillogtatja. A miniszterelnökünk köszörüli a torkát. Tegnap reggel nem a megszokott műsorvezetővel beszélgetett, és Nagy Katalin helyett Wolf-Nagy Tünde az átlagosnál hosszabb eszmefuttatásokba bonyolódott. Ezt Orbán Viktor úgy reagálta le, hogy akkor is köszörülte a torkát, amikor a beszélgetőpartnerét hallgatta. Türelmetlenségében így lett a percenkénti majdnem egy torokköszörülésből kis híján másfél.

A legutóbbi 25 percben a járványról beszélt, és bejáratott mondandóját ritkán szakította meg torokköszörüléssel. Az úgynevezett gyermekvédelmi törvény értelmezéséhez azonban még kereste a szavakat. A tegnapi interjúban találtam egy ellentmondást is. Miniszterelnökünk előnyére válik, hogy ha idegen szó tolul az ajkára, rögtön lefordítja magyarra. Ám a szexuális másságok elleni törvénynél megemlítette a német sajtó olvasása közben szerzett tapasztalatait. Idáig elhallgatta előlünk, hogy nemcsak angolul, hanem németül is boldogul. Ráadásul digitális bevándorlóként kifejtette, hogy szokott böngészni a világhálón. A műveletet és az eszközt is idegen szóval fejezte ki, és elfelejtette magyarra fordítani. Ezzel magyarázom, hogy megúszta a 35. torokköszörülést.

 

Tíz mondat Orbán Viktortól (Magyar Rádió, 2021.07.16.)

 

/A védőoltásról/ A kényszerítésnek nem vagyunk hívei.

/A harmadik oltásról/ Olyan véleményt nem ismerünk, hogy ártana.

/Az oltásellenes orvosokról és gyógyszerészekről/ Minden szakmának vannak habókosai.

A gyerek a szülőé.

Nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszáljanak az iskoláinkban.

Szivárványos aktivisták.

Óriási nyomás alatt vagyunk.

Brüsszel visszaél a hatalmával.

Van relevanciája, van értelme.

Szörfözök a neten.

komment
süti beállítások módosítása