Médianapló

Médianapló - Ungár Péter a választás után átül-e a Fideszbe?

2021. július 16. 10:22 - Zöldi László

Nemmel válaszolnék, Hende Csaba azonban más véleményen van. Tegnap este azt fejtegette az ATV-ben, hogy az LMP-s politikus a Fidesz trójai falova. Majd a műsorvezető noszogatására a lovas hasonlatot kutyásra cserélte. A hét mondatában így fogalmazott: Ungár Péter „A mi kutyánk kölyke.”

E metafora a Szólások, közmondások eredete című kézikönyv szerzője szerint „az együvé tartozás kifejezése, közénk való, hozzánk tartozik” értelemben. Bárdosi Vilmos úgy véli, hogy a múlt század ötvenes éveiből származik, amidőn a megbízhatóságot előnyben részesítették a szakértelemmel szemben. Akit a Rákosi-rendszerben megbízhatónak tartottak, azt támogatták. Igen ám, csakhogy Ungár Péter az egyik legfelkészültebb politikus az országgyűlésben, a jellemzés aligha illik rá. Hende Csaba másra célzott, az ifjú pályatárs édesanyját kutyázta le. Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, aki a miniszterelnök ideológiai tanácsadójaként jelentős befolyásra tett szert a szellemi életben.

Szavait úgy értelmezem, hogy ha az ellenzéki jelöltek előválasztásán a DK támogatottját, Czeglédy Csaba szombathelyi ügyvédet Ungár Péter legyőzné az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik támogatásával, akkor olyan politikus kerülne szembe vele, aki az országgyűlési választás után átülne a Fidesz-frakcióba. Jövő tavasszal pedig a szombathelyi választópolgárok eldönthetnék, vajon az idősebb vagy a fiatalabb, a helybéli vagy a jöttment (budai, sőt rózsadombi) politikust szavazzák-e be a parlamentbe.

Ungár azzal húzta ki a gyufát, hogy bedobta a köztudatba Hende panamai útját. A veterán politikus közpénzből tartott 90 másodperces beszédet egy civil szervezet kongresszusán, tőlünk csaknem tízezer kilométernyire. Nem vonom kétségbe, hogy másfél perc alatt is képviselhető a magyar állam, ha szeptemberben meg akarja rendezni a szervezet budapesti konferenciáját. Ungár Péter ügyesen használta ki a kínálkozó lehetőséget, tekintélycsökkentő akcióját viszonozta idős, sokat tapasztalt vetélytársa a négy ellenzéki párt bizalmát csökkentő kutyás hasonlattal.

Nem állítom, hogy a választókörzetéhez foggal-körömmel ragaszkodó Fidesz-politikus megrágalmazta a 28 éves pályatársát. Jövő tavasszal kiderül, vajon az LMP-politikus átül-e a Fideszbe. Egyelőre ott tartunk, hogy a kutyakölkös mondat elhangzása után fölírta a fészbukos üzenőfelára: ha néhány éve eleve a Fideszt választotta volna, akkor most „buziznia” kéne saját magát. Ez elég erős érv ahhoz, hogy megfontolja az átülést.

 

Tíz mondat Ungár Péterről

 

NER-en feltáplált úrifiú. (Hell István közíró, Facebook.com, 2018. június 11.)

Ifjú államférfi. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, Mérce.hu, 2018. augusztus 28.)

Időnként azt hiszem, hogy Ungár Péterből az édesanyja szól. (Fiala János műsorvezető, ATV, 2018. szeptember 1.)

Az LMP legfiatalabb képviselőjének sem lehet más a politikája, mint amit eddig nagy választásoknál tett a pártja. Blokkolja az ellenzéket. (Nagy N. Péter újságíró, Vasárnapi Hírek, 2018. szeptember 1.)

Ungár Péter bejelentette, hogy meleg. Az volna ciki, ha fideszes lenne. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, 2019. április 25.)

Az LMP egyik, ma talán legkarakteresebb arca. (Bauer Tamás közgazdász, Facebook.com, 2019. augusztus 15.)

Budai milliárdos. (Illés Károly szombathelyi Fidesz-politikus, Vas Népe, 2020. október 13.)

Az országgyűlés első olyan tagja, aki már a rendszerváltás után született. (Wallenstein Róbert újságíró, Neokohn.hu, 2021. április 8.)

Ezzel a családi háttérrel nagyon erősen bizonygatnia kell Ungár Péternek, hogy ő ellenzéki politikus. (Hende Csaba Fidesz-politikus, Vas Népe, 2021. április 17.)

A mi kutyánk kölyke, hogy úgy mondjam. (Hende Csaba Fidesz-politikus, ATV, 2021. július 15.)

komment
süti beállítások módosítása