Médianapló

Médianapló - Egy erdélyi magyar portál homlokzatára

2021. július 12. 09:50 - Zöldi László

Marosvásárhely légvonalban 431 kilométernyire van újlipótvárosi lakásomtól. Ha hajnali kettő és három között pittyeg a mobiltelefon, arra rezzenek föl, hogy Ágoston Hugó elküldte az UHC legújabb számát. Tudom, hogy A Hét című bukaresti magyar hetilap digitális örökösének ÚjHét.com a hivatalos neve, de már annyira része az életemnek, hogy a házilagos rövidítést használom.

A vásárhelyi újságot „egyszemélyes élményportálnak” nevezi Á. H., a szerkesztője, az alkalmi glosszaírója és sz állandó dokumentátora. A természettudományos előképzettségű újságíró-publicista úgy fogja föl az önként vállalt szellemi ügyeletet, hogy az egyetemes magyar kultúrában gondolkodik. S ha ez valakinek túl fennkölten hangzik, úgy fogalmazom át, hogy minden fontos neki, ami lényeges Romániában és Magyarországon. Nézőpontjából meglepően izgalmas látószög rajzolódik ki. A magányos szerkesztő most áttekintette az első kilenc hónap fejleményeit, és érdekes számokkal állt elő.

Az UHC olvasói naponta 250 címet nyitnak meg, a kínálatból átlagosan tíz az új bejegyzés. Ha az eddigi élettartam körülbelül 270 napnyi, akkor mintegy 2700 új bejegyzés látott benne napvilágot. Az olvasottságuk 65-70 ezer közé tehető. Á. H. kategorizálta is az érdeklődőket. Romániában 1052-en keresik föl, Magyarországon pedig 900-an. A többi eloszlik további nyolc ország között. Izraelben 147-en kísérik figyelemmel, az Egyesült Államokban 126-an, Kanadában 47-en, Németországban 34-en, Írországban 23-an, Svédországban 17-en, Szlovákiában és Szlovéniában 14-14-en olvassák több-kevesebb rendszerességgel. E számokat úgy értelmezem, mint az erdélyi emigránsokat befogadó országok tanulságos sorrendjét.

Nem okoskodnám túl a csecsemő portál teljesítményét. Tetszik, hogy a szerkesztő életben tartja a papír alapú előd szellemi örökségét. Nemcsak azzal, hogy közli A Hétről szóló visszaemlékezéseket és utólagos értékeléseket. Azzal is, hogy merít a hetilap-alapítók írásaiból, ahogy elnézem, már túljutott az első három évfolyam ínyencségein. Azért nem rovom föl, hogy előnyben részesíti a véleményeket, mert arra az egyszemélyes szerkesztőségnek nem lehet elég energiája, hogy tömegesen gyártson híreket is. Kedvelem az UHC olvasmányos és gondolatokat ébresztő jellegét. Bár az utóbbi műveletet nem éjszaka kettő és három között szoktam gyakorolni, inkább a reggeli kávézás közben.         

komment
süti beállítások módosítása