Médianapló

Médianapló - Egy savasodásra hajlamos holland hölgy nyert-e négyszázon olimpiát?

2021. július 08. 10:16 - Zöldi László

Hajdani négyszázasként elfogult volnék, ha számon kérném a Népszaván, hogy nem foglalkozott a magyar atlétika idei legnagyobb eseményével. Ráadásul tévednék is, mert foglalkozott a Gyulai Memoriállal. Igaz, csak 21 sorban harangozta be a keddi főnapot, amikor tengerentúli világnagyságok és szintén kitűnő európai atléták népesítették be a székesfehérvári pályát. S bár az olimpiára készülők feltűnően jó eredményeket értek el, a vendégek felsorolásából kihagytam volna azt a két és fél sort, amely így jelent meg: „valamint a holland Dafne Schippers, a 400 méter olimpiai bajnoka”.

A csinos és rokonszenves hölgy 29 éves, 179 centi magas és 70 kilónyi. Ha valaki nem alkalmas a leghosszabb rövidtávra, akkor az épp ő. Valaha volt legjobb négyszázas gátfutónk, a ma már szakíróként is dolgozó Kovács Dusán így foglalta össze a táv nehézségét: „A négyszáz méter háromszáznál kezdődik.” (Eurosport TV, 2015.06.21.) Befordulunk a célegyenesbe, és vagy telik felkészültségünkből az utolsó százra, vagy besavasodunk, és elkezdünk vánszorogni. A csodálatos izomzatú Schippers azért hagyta abba a hétpróbát, amelynek hat számában világklasszis volt, mert a 800-at végigfutotta ugyan, de az eredmény miatt majd’ mindig lecsúszott a dobogóról, és sokáig nem is tért magához.

Aki konyít az atlétikához, tudja róla, hogy a százhoz nem túl jó a rajtja. („Csak” 10.81 másodpercet ért el.) A négyszázat az utolsó száz miatt hanyagolja, maradt neki a a kétszáz. Legjobb eredményével, a 21.63-mal Magyarországon még a férfiak között is dobogóra állhatna az országos bajnokságon, a nők között pedig világbajnokságot is nyert. Speciel a 2016-os olimpián második lett, túlzás tehát olimpiai bajnoknak kinevezni olyan távon, amelyet nem felel meg az alkatának. S mert ezzel tisztában is van, úgy kerüli a négyszázat, mint ördög a tömjénfüstöt.

Mégsem az a bajom a Népszavával, hogy elhanyagolta a Gyulai Istvánról, a hajdani négyszázas futóról, majd tévériporterről, később pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkáráról elnevezett versenyt. Obsitos szerkesztőként felülírom a bennem lakozó atlétát, hisz’ a szerkesztő joga eldönteni, hogy mit közöl és mit nem. A sportrovat vezetője a foci Európa-bajnokságot részesítette előnyben. Döntését olyannyira nem vonom kétségbe, hogy az atlétikai verseny beharangozását még sokallom is. Ama két és fél sorban ugyanis a holland futónő nemzetiségén és nevén kívül semmi se stimmel.     

komment
süti beállítások módosítása