Médianapló

Médianapló - A CSU kiejtési versenye a susogók és a csucsogók között

2021. július 06. 10:02 - Zöldi László

Jámbor András túlsúllyal küszködő, harmincas férfi. Blogját portállá fejlesztette Mérce.hu névvel, aztán visszament magánzónak. Egy Szikra nevű mozgalom képviseletében és a Párbeszéd meg az MSZP támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson. Tegnap este ült be az ATV stúdiójába. Pályakezdő politikusként még nem találta a ritmust, amely szükséges ahhoz, hogy a műsorvezető elé futószalagon szállított interjúalanyok zökkenőmentesen válthassák egymást.

A rutinos vendég a beszélgetés végén néhány másodpercig a székben marad, máskülönben a reklám- és egyéb bejátszások képei nem takarhatják el a távozás-érkezés pillanatait. Jámbor a kelleténél korábban állt fel, majd visszaült, mert rájött, hogy maradnia kellett volna. Nem ez volt az egyetlen baki, amely megbocsátható neki. „Bajor kancellár”-nak titulálta a Keresztényszociális Unió első emberét, mentségére szóljon azonban, hogy pontosította magát, és „tartományvezető”-nek nevezte, nem is ok nélkül. Ügyesen kecmergett ki mindkét kelepcéből, és mindezt nem is osztottam volna meg a nyilvánossággal, ha a bajor kormánypárt nevét jól ejti ki.

Csakhogy a Christlich-Soziale Union rövidítését, a CSU-t „c s u”-nak susogta. A németben van ugyan s hangzó, de sch-nak írják. A sima s-t másként ejtik ki. Előbb-utóbb ezt is megtanulja a pályakezdő politikus, és át is siklanék a harmadik bakija fölött. Csakhogy a CSU-zásnak van előzménye a hazai közéletben. 2015. november 4-én reggel, szintén az ATV stúdiójában a szocialista Kunhalmi Ágnes ugyancsak s-sel ejtette ki a középső hangzót. Őt is mentegetném a hajdani rutintalanságával, meg azzal, hogy épp az angol középfokúval küszködött, ami nélkül nem vehette át a diplomáját. Vörös Vince azonban mindkettőjüket felülmúlta.

Az agg kisgazda politikus a rendszerváltás után lett a magyar parlament egyik alelnöke. Néha ülést is kellett vezetnie, és az országgyűlési jegyzőkönyv szerint 1990. július 17-én így fogalmazott: „Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm a díszpáholyban helyet foglaló Dr. Wolfgang Bötsch urat, a CSU parlamenti frakciójának vezetőjét.” Azt már a jegyzőkönyv nem rögzítette, hogy a párt rövidítését „csu”-nak mondta. A rendszerváltáskor még ifjú képviselőtársa, Ómolnár Miklós ezt nyilatkozta róla a hvg.hu 2015. március 25-i számában: „Vörös Vince bácsinak senki se meri megmondani, hogy a bajor Keresztényszociális Unió rövidítését nem ’csu’-nak kell ejteni.”                

komment
süti beállítások módosítása