Médianapló

Médianapló - Dobrev Klára Kecskeméten, avagy egy baki utóélete

2021. július 04. 10:22 - Zöldi László

A kormánypárti sajtóban elmarasztalták a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjét. Az országjárás során ugyanis „polgármester úr”-nak titulálta Kecskemét polgármesternőjét. A bakit pedig „kínos”-nak nevezték. Ilyenkor érdemes utánanézni a részleteknek, hátha túlzásba vitték.

Dobrev Klára föltett az üzenőfalára egy félórás videó-felvételt, és becsületére válik, hogy nem vágatta ki az elszólást. A Neumann János Egyetemről beszélt, amelyet a kormány alapítványba szervezett ki, és a DK-s politikus azt találta mondani, hogy „hálás lehet a polgármester úr”, mert a kuratórium tagjaként havonta 500 ezer forinttal egészítheti ki a jövedelmét. Ekkor szólt közbe egy őszes üstökű férfi. „Asszonyság” - pontosított nevetve. Ezzel utalt a miniszterelnök úr bakijára, aki „kisújszállási asszonyság”-nak nevezte a Nobel-díj várományosát, Karikó Katalin biokémikust.

Dobrev Klára ügyesen kecmergett ki a kelepcéből, és elszólásának a túlnyomórészt idősebb asszonyokból álló közönség nem is tulajdonított különösebb jelentőséget. Szemereyné Pataki Klaudia neve azonban engem emlékeztet a Református Gimnázium legendás igazgatójára. Sz. Bandi bácsi a jogutódban, a Katona József Gimnáziumban tanított matematikára. A leszármazottjai (vállalkozók, bankárok) uralják a jelenlegi Kecskemétet, bizonyára az uralásból ered a DK-s politikus bakija, amelyet nem neveznék kínosnak. A jelzőt inkább ama interjú tartalmának tartogatom, amely az Azonnali.hu-n jelent meg.

Az újságíró a lakossági fórum után szólította meg Dobrev Klárát, és azt firtatta, vajon mivel kecsegteti a kecskeméti választópolgárokat. A DK-s politikus ismét a helyi egyetem visszaállamosítását emlegette, valamint a város környéki földek elorzását az eredeti tulajdonosoktól. Ahogy a Szemerey-családról is felületesen tájékozódott, úgy azt se vette észre, hogy utalása az uniós földjáradék megszerzésére gyökeresen más kérdéseket vet föl Kecskeméten. A Mercedes-gyár egy helybéli kosárlabda-edző családi birtokát vásárolta meg, és nem valószínű, hogy egy miniszterelnöknek készülő magyar politikus a német autógyár telephely-ügyeit akarta pedzegetni.

Mindazonáltal a kormánypárti újságíróknál megértőbben értelmezem a szónokló politikusok országjárását. Elvégre majd’ mindenütt ugyanazt mondják el vagy föl, és nem csoda, ha olykor becsúszik egy helyi tájékozatlanságból fakadó baki. De ha valamelyik településen elmondják a begyakorolt szöveget, talán mégsem ártana őket fölkészíteni legalább arra, hogy férfi-e vagy nő a polgármester.        

 

Tíz mondat Dobrev Kláráról

 

Nagyon helyes asszony. (Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége, Reggel.hu, 2005. június 20.)

Dobrev Klára a férfiak uralta közéletbe új színt hozott. (Gálvölgyi János színész, BTL.hu, 2006. március 21.)

Nem tudom azt ígérni, hogy Dobrev Klárából nem lesz miniszterelnök. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Klubrádió, 2017. július 11.)

Amióta Dobrev Klára a DK listavezetője, már tudom, honnan származik a párt rövidítése. (Zöldi László újságíró, Facebook.com, 2019. május 10.)

Nem lehetne, hogy Gyurcsány, ha már nem fér a bőrébe, menjen Brüsszelbe hadakozni, Klára pedig itthon maradjon melózni? (Kereszty András újságíró, AHaza.blog, 2019. május 29.) 

A választópolgárok ki vannak éhezve az új arcokra, még egy levitézlett politikus felesége is előrelépés. (Pogátsa Zoltán közgazdász, Magyar Hang, 2019. június 7.)

Gyurcsány mellekkel. (Puzsér Róbert publicista, 444.hu, 2019. június 21.)

Egy Gyurcsányból két Gyurcsány lett. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2019. szeptember 29.)

Csak hát örökké Gyurcsánynénak fogják hívni. (Bojár Gábor üzletember, Magyar Hang, 2021. március 19.)

Dobrev Klára ellen szól, hogy a férjének a felesége. (Bencsik András újságíró, Demokrata.hu, 2021. április 3.)

komment
süti beállítások módosítása