Médianapló

Médianapló - Negyedik hatalom-e az a fránya média?

2021. június 08. 10:29 - Zöldi László

A válasznak terjedelmes szakirodalma van. Azt azonban mégse állítanám, hogy megnyugtató az eredmény. A címbéli kérdésen e sorok írója is sokadszor tűnődik a Médianaplóban. Azok közé tartozom, akik némi morfondírozás után nemmel felelnek. Ám ettől még izgalmas a hozzá vezető út.

Néhány napja a legfelső bíróság szerepét betöltő Kúria nem engedte be egy ítélet meghallgatására a Media1.hu munkatársát, noha előzetesen elfogadta a regisztrációját. Az erősen vitatható döntést a szerkesztőség kikérte magának, méltánylandó álláspontját a főszerkesztő fogalmazta meg, és a nevével is vállalta. Rokonszenves okfejtését azért nem idézem, mert a bejegyzésem utáni dokumentációban olvasható belőle a témánk szempontjából mérvadó részlet. Az ugyanis, hogy a figyelemre méltó sajtójogi eszmefuttatásba Szalay Dániel bedolgozta a média hatalmi jellegét is.

A demokratikus államszerkezet alapját mintegy három évszázada képező hatalmi ágak, a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás után fölvette közéjük negyediknek a médiát is. Kétségkívül van ilyen felfogás. A közelítésmód abból fakad, hogy a végrehajtó hatalom (a törvények alkalmazására megválasztott kormányzat) nehezen viseli el a másik két hatalmi ág fürkésző tekintetét. Megpróbálja lerázni magáról a parlament és az ügyészség-bíróság ellenőrzését, rosszabb (diktatúrára hajló) esetben pedig maga alá is gyömöszöli őket. A nyilvánosság médiának nevezett eszközrendszere ilyenkor veszi át az ellenőrző funkciót a kormányzat alá szorult törvényhozástól és igazságszolgáltatástól.

Ezzel magyarázható, hogy mi, újságírók hajlamosak vagyunk a mesterségünket hatalmi ággá nyilvánítani, holott ellenőrző funkciójában csupán helyettesítjük az épp szolgálaton kívül helyezett törvényhozást és igazságszolgáltatást. Ami a kisebbik baj. Nem is volna érdemes komolyan venni, csakhogy a politikusok elméletet farigcsáltak az újságírók negyedik hatalomnak nevezett hiúságából. Csúfondáros logikájuk így foglalható össze: ja, ha ti, firkászok, skriblerek, tollforgatók, zsurnaliszták fitogtatjátok az úgynevezett hatalmatokat, akkor az ellenőrzésre szakosodott, de alánk kényszerített parlament és ügyészség-bíróság benneteket egzecíroztat, felügyel, igazoltat, kontrollál, lenyomoz.             

Az a benyomásom, hogy nem volt szerencsés belekeverni a Media1 tartalmas és máskülönben alapos tiltakozásába azt a fránya negyedik hatalmat. Mindazonáltal köszönöm a lehetőséget, hogy esetleg sikerül elgondolkoztatni az olvasókat.

 

Tíz mondat a „negyedik” hatalomról

 

Amikor a sajtót kollektív hatalmi szervből a negyedik hatalmi ággá minősítik át, akkor a politikusoknak a nyilvánosságtól való irgalmatlan félelme nyilvánul meg. (Dlusztus Imre újságíró, a Délmagyarország című szegedi napilap főszerkesztője, Népszabadság, 1990. május 22.)

Pontatlan, de igen elterjedt megfogalmazás, hogy a sajtó a negyedik hatalom. A negyedik hatalom azonban a nyilvánosság, melynek a sajtó csak az egyik eszköze. (Bodor Pál publicista, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Zalai Hírlap, 1991. október 26.)

A sajtó politikai hatalomként viselkedik. Képes pártokat fölemelni, pártokat letaszítani, személyiségeket népszerűsíteni és sárba taposni. (Szűrös Mátyás szocialista politikus, Reggeli Délvilág, 1993. november 30.)

A média egy új hatalmi ág, amely demokratikus kontroll nélkül működik. (Stumpf István politológus, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Magyar Nemzet, 2006. március 27.)

A modern világban a hatalmi ágak elválasztását a negyedik hatalmi ágnak tekintett sajtó szabadsága, benne a közszolgálati média függetlensége egészíti ki. (Bauer Tamás közgazdász,  volt SZDSZ-politikus, Népszabadság, 2011. január 31.)

Demokratikus országokban a sajtó legfőbb feladata a többi hatalmi ág kontrollja a nyilvánosság eszközeivel. (Hargitai Miklós újságíró, Népszabadság, 2012. április 23.)

A sajtó nem tartozott a hatalmi ágak közé, hanem eszközként tekintettünk rá. (Lakatos Ernő, az MSZMP KB agitprop osztályának volt vezetője, Hetek, 2013. február 2.)

Tudomásul kell venni, hogy a média is egy hatalmi ág, s mint ilyen, a finanszírozásának az átláthatósága sérthetetlen közérdek, oda ellenőrizetlen pártpénzek nem folyhatnak be. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, FüHü.hu, 2017. szeptember 14.)

Amennyiben negyedik hatalmi ágként határozzák meg a médiát, úgy - mint bármilyen hatalmat - korlátozni és ellenőrizni kell. (Demeter Szilárd Fidesz-politikus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Origo.hu, 2020. június 25.)

A Media1 a két, véleménye szerint súlyos, a sajtószabadságot súlyosan megsértő, a média mint negyedik hatalmi ág működését akadályozó eset után kérdéseket és tiltakozást küldött a Kúriának. (Szalay Dániel újságíró, a Média1 főszerkesztője, Media1.hu, 2021. június 3.)

komment
süti beállítások módosítása