Médianapló

Médianapló - Az Orbán-kormány anti- vagy filoszemita-e?

2021. június 03. 11:48 - Zöldi László

A jelek arra utalnak, hogy Netanjahu egyhamar nem lesz újra miniszterelnök Izraelben. Aki sokat tett ezért, egy Jair Lapid nevű politikus, akinek apja, Tomi Lapid a bácskai Szabadkáról érkezett a Közel-Keletre.  

A neves újságíró jelentős szerepet játszott Robert Maxwell, a kárpátaljai Aknaszlatináról elszármazott brit sajtócézár kelet-európai terjeszkedésében. A rendszerváltás után például ő felügyelte a budapesti Magyar Hírlap magánosítását, és a nyilvánosság fórumain számtalanszor kifejezte rokonszenvét Magyarország iránt. Ezzel magyarázható, hogy némi fenntartással fogadom Szele Tamás tegnap esti megjegyzését. A művelt és szellemes újságíró szerint „Amilyen világ várható, a magyar kormánynak most már semmi oka nem lesz a filoszemitizmus látszatának fenntartására.” (Facebook.com, 2021.06.02.)

Azért tűnődöm a vitaindító mondat igazságtartalmán, mert amilyen pragmatikus (az adott körülmények között a legcélszerűbb felhasználást tekintő) politikus Orbán Viktor, a Netanjahut leváltó koalíciós kormány erős emberében is megtalálja majd az együttműködés lehetőségét. Árnyaltabbnak vélem az Erdélyből áttelepült Szele Tamás korábbi megjegyzését, miszerint „Nagyváradon a ’zsidó’ egy ember, Budapesten egy sértés.” (Facebook.com, 2020.01.19.)

Az erdélyi magyar szellemi életben azt vettem észre, hogy elismerik, értékelik, megbecsülik, méltányolják sok zsidó értelmiségi döntését: fölvállalják a magyar kultúrát a román nacionalisták nyomásával szemben. Magyar az anyanyelvük, magyarul beszélik, írják ki magukból a gondolataikat, elvégre történelmi okból is otthonosabban érzik magukat a kisebbségi kultúrában, mint a többségiben. Amikor aztán áttelepülnek Magyarországra, meglepődve tapasztalják, hogy odahaza növelték a magyarság életerejét, itthon viszont púpnak vélik őket. Ott több magyarnak hatottak, itt kevésbé magyarnak. 

Mellesleg további két magyar kötődésű miniszterrel is számolhatunk az új kormányban. Beni Ganz extábornokkal, volt vezérkari főnökkel, aki a védelmi tárcát kapja, Merav Michaeli pedig a közlekedésit. Az utóbbi hölgy, munkáspárt politikus, és Kasztner Rezső kolozsvári ügyvéd unokája. A cionista politikus a második világháború utolsó hónapjaiban egy Svájcba irányítandó és zsidókat szállító vonat szervezésével foglalkozott. Egyszerre tekintik embermentőnek és a nácikkal együttműködőnek, a második minősítés az életébe került.

Az a benyomásom, hogy ha megalakul az új izraeli kormány, akkor lesz kivel kapcsolatot keresniük Orbánéknak.

 

Tíz mondat az antiszemitizmusról

 

Antiszemitizmus nincs, csak antiszemiták. (Bodor Pál író, Népszabadság, 1994. április 21.)

A tehetséges nem zsidónak nincs szüksége az antiszemitizmusra. (Szabó Miklós történész, 168 Óra, 1997. április 8.)

Az antiszemitizmushoz nem zsidó kell, hanem antiszemita. (Kertész Ákos író, Ellenszék.hu, 2012. február 5.)

Antiszemitizmust nem enged magához a kormány, de antiszemitákat enged. (Gerő András történész, ATV, 2012. május 30.)

Az antiszemitizmus egyre jobban jövedelmező politikai befektetés. (Sándor Klára nyelvész, Galamus.hu, 2012. július 9.)

Az antiszemitizmus bekúszott a kertek alatt. (Sándor Erzsi író, Népszabadság-Magazin, 2014. február 14.)

Nekem akkor fáj legjobban az antiszemitizmus, ha megpróbálják elvenni jogomat, hogy magyarnak érezhessem magam. (Bojár Gábor informatikai vállalkozó, hvg.hu, 2014. április 18.)

A sorosozás nem azért lehet antiszemitizmus, mert a kormány vagy maga Orbán Viktor antiszemita lenne, hanem mert ezt sokan annak fogják fel. (Ádám Péter műfordító, Kibic.hu, 2017. május 25.)

Orbánnak elég egyszerűen csak sorosoznia, mert az antiszemitizmus vádja nélkül is képes antiszemita érzelmeket kelteni. (Bruck András író, Facebook.com, 2017. október 3.)

Magyarországon „csak” verbális antiszemitizmus létezik. (Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Népszava, 2019. március 23.)

komment
süti beállítások módosítása