Médianapló

Médianapló - Ki (nem) lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje?

2021. május 22. 10:30 - Zöldi László

A kérdésből szinte napra pontosan két évtizede még botrány is lett. A Springer nevű német cég nyolc vidéki napilapjában az MSZP nyolc politikusa kapott egy-egy fényképet és telefonszámot. A jelöltek közül akadtak, akik kikérték maguknak a „rosszízű kasztingot”. Például Lamperth Mónika a Somogyi Hírlap 2001. május 27-i számában zokon vette, hogy a tudta nélkül vették föl a listára.

Németh Miklós lett az első 2848 vokssal. Kovács László 1196-ot, Medgyessy Péter 947-et kapott. (Horn Gyula volt miniszterelnök 678-at, holott a Springer szóba sem hozta.) Lendvai Ildikó 454-et, Szili Katalin 405-öt, Lamperth Mónika pedig 145 szavazatot érdemelt ki az olvasóktól. A szocialisták a párton kívüli Medgyessyvel nyerték meg az országgyűlési választást. Most szintén zajlik egy tippjáték, előválasztásnak hívják. Tegnap reggel a jelenlegi miniszterelnök jellemezte a lehetséges kihívóit.

Szokásos pénteki interjújában Orbán Viktor a költségvetés ürügyén jutott el hozzájuk. Gondolatmenetéből kirajzolódik, hogy a következő 11 hónapban mire számíthatunk a kormányzati kommunikációban. Íme: „Van egy főszereplő, ez Gyurcsány Ferenc, ő mindig megmondja, hogy mi a pálya. Van egy mellékszereplő, ez a főpolgármester úr. Van egy feleség, aki európai dimenzióban értelmezi a költségvetést. És van egy bohóc, akinek fogalma sincs szakmai kérdésekről, de ügyesen vet bukfencet, meg jól csinálja a cigánykereket.” (Magyar Rádió, 2021.05.21.)

A Népszava mai számában Nagy B. György politikai szakíró fogalmazta meg az eszmefuttatás alapvető ellentmondását. Okfejtését úgy foglalnám össze, hogy ha Karácsony Gyurcsány Ferenc embere, akkor Gyurcsány miért ajánlja az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének inkább Dobrev Klárát. Azt már én fűzöm hozzá, hogy miközben a miniszterelnök néven nevezte Gyurcsány Ferencet, ami nála ritkán fordult elő, az előválasztásra benevezett öt jelölt közül nem vette tudomásul Fekete-Győr Andrást és Márki-Zay Pétert. Akiket viszont számításba vett, azokat sem nevezte meg, csupán azonosíthatóan írta őket körül. A neki legtöbbször beszólót, Jakab Pétert egyenesen lebohócozta.

Nem szép tőle. Ha jövő tavasszal valamelyiküknek kell átadnia a kormányrudat, akkor ezt a mostani alábecsülést, lekezelést bizonyára a fejére olvassák - akár még a hívei is. Az idézetekből egyébként kisejlik, hogy a Springer tippjátékát leginkább az ATV vette át. Az ő műsorvezetői tippeltették meg leggyakrabban a stúdióvendégeket.      

  

Tíz mondat az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről

 

Nem indulok az előválasztáson. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Azonnali.hu, 2020. július 11.)

Egy üveg jó pezsgőben szívesen fogadok, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt lesz. (Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, Telex.hu, 2020. szeptember 28.)

Legyen sok alkalmas jelölt, aztán győzzön a jobbik! (Jakab Péter Jobbik-politikus, ATV, 2021. január 26.)

Fekete-Győr jelentkezését most még viccnek gondolom, de 2036-ra biztosan beérik. (Kéri László politológus, Magyar Hang, 2021. február 26.)

Mindegyik jelölt Döbrögi ellen megy. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, ATV, 2021. március 2.)

Karácsony Gergely ma reggel páros lábbal bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek az Economistban. (Kemenes Tamás újságíró, Mandiner.hu, 2021. május 7.)

Karácsony a legrosszabb választás - kivéve az összes többit. (Béndek Péter publicista, Újnépszabadság.com, 2021. május 16.)

Az összes jelölt közül csak neki van államigazgatási tapasztalata. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus Dobrev Kláráról, ATV, 2021. május 17.)

Versenyzünk egymással, de a politikai ellenfelünk Orbán. (Dobrev Klára DK-politikus, ATV, 2021. május 20.)

Karácsony Dobrev Kláránál „népibbnek”, Jakab Péternél városibbnak, Márki-Zay Péternél simulékonyabbnak, Fekete-Győr Andrásnál tapasztaltabbnak igyekezett mutatkozni. (Lakner Zoltán politológus, Jelen, 2021. május 20.)

komment
süti beállítások módosítása