Médianapló

Médianapló - Karácsonyt lekezeli vagy fölmagasztalja-e Lánczi Tamás?

2021. május 19. 10:19 - Zöldi László

Az említett politikai elemző az Orbán-rendszer egyik alapembere. A diploma megszerzése óta végigjárta a hadak útját. Egyszer majd el kell számolnia a lelkiismeretével, hogy a Figyelő című gazdasági hetilap főszerkesztőjeként miért közölte az úgynevezett Soros-listát, a rendszer kétszáz „ellenségéről”. Később azonban szembe került a Figyelő tulajdonosával, Schmidt Mária történész-ideológussal. Kilépett a komfortzónájából, de a rendszer keretein belül maradt.

Mostanában megválogatja a szavait, és inkább ironikus megjegyzésekkel véteti észre magát a közéleti vitákban. Beszállt az újdonsült ellenzéki miniszterelnök-jelölt ellen indított lejárató akcióba is, de mérsékeltebb álláspontot képvisel, mint apja, a Corvinus-egyetem rektora. „Méltányosságból” csak azt rótta föl Karácsony Gergelynek, hogy budapesti főpolgármesterként népszerűség-hajhászás céljából keresi a „vidéki gyökereit”. Ezzel magyarázható, hogy „Lement Nyírtassra.” (Hír TV, 2021.05.18.)

Méltányosságból engem is csak az igekötő foglalkoztat. Az általános iskola felső tagozatában olyan magyartanárt fogtam ki, aki bemagoltatta velünk azokat a fránya igekötőket. Nem mind a 74-et, csupán egy ötvenes listát állított össze. Szükség esetén, több mint fél évszázad múltán is gépiesen kezdem, hogy abba, agyon, alá, át - egészen a visszáig. Azt is megtanultam Radnai Antalnétól Kecskeméten, hogy az igekötő nemcsak a cselekvés körülményeit világítja meg, hanem valami jellemzőt  is elárul a használójáról.

Ha például a rokonaim, barátaim Nagyváradról, Kolozsvárról vagy Marosvásárhelyről lemennek Bukarestbe, hogy elintézzenek valamit, akkor ennek azért nem érdemes különösebb jelentőséget tulajdonítani, mert az igekötőjük mögött csupán az rejlik, hogy a román főváros tőlük jócskán délre fekszik. Méltatlankodom azonban, ha egy pesti véleményformáló lemegy a tőle északra fekvő Komáromba, Salgótarjánba, Egerbe, Miskolcra. Vagy éppen a még náluk is északabbra lévő Nyírtassra, ahol a budapesti főpolgármester bejelentette igényét az ország vezetésére.

Vajon Karácsony Gergely is annyira pesti-e már, hogy lemegy gyermekkora északkelet-magyarországi színhelyére? Ezt nem tudom, de méltányosságból nem is feltételezem róla. Azt viszont a szavait megválogató Lánczi Tamás tévévitában dokumentálta, hogy miközben kétségbe vonta az ellenzéki politikus vidéki gyökereit, a maga lekezelő modoráról állított ki bizonyítványt.      

komment
süti beállítások módosítása