Médianapló

Médianapló - Hol született Karácsony Gergely?

2021. május 18. 10:19 - Zöldi László

Nem gondoltam volna, hogy szakmai szempontból dicsérhető lesz G. Fodor Gábor szerkesztősége. Az Orbán-rendszer ideológusa még egyetemi oktató korában alapította meg a 888.hu-t. Maga mellé vett néhány tanítványt, és kijelentette, hogy nem érdekli a hagyományos újságírás. Most pedig a portál egyik munkatársa, bizonyos M. Kovács (Piszkostizenkettő) úgy mutatta be két ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltjét, hogy „gyermekkori színterén” járatta le Karácsony Gergelyt.   

Fölfedezte ugyanis, hogy a nyírségi falu, ahol a nyurga politikus megkezdte a kampány-körútját, nem a szülőfaluja. Erről Karácsony többször is beszélt, a részleteket megtalálja az olvasó a bejegyzésem utáni összeállításban. Amikor például fölesküdött budapesti főpolgármesternek, kiadott egy önéletrajzot, és ezt írta benne: „Fehérgyarmaton születtem, Szabolcsban, egy Nyírtass nevű kis faluban töltöttem a gyerekkoromat.” Kár, hogy nincs dátum e mondatok után, mert akkor még nyilvánvalóbb volna, hogy miközben a kormánypárti portál amatőr munkatársa szörfölt a világhálón, a nem kormánypárti sajtó profi munkatársai elfeledkeztek a böngészésről.

Elnézőbb volnék azok iránt, akik szombaton reggel, néhány perccel Karácsony Gergely nyírtassi bejelentkezése után, ügyeletesként gyakorolták a digitális sajtóban meghonosodott gyorsújságírást. Idő szűkében miért ne hihették volna, hogy a Párbeszéd-politikus azért utazott „haza”, hogy a szülőfalujában jelentkezzen be az ország vezetésére? Már nehezebben nézhető el, hogy akiknek vasárnap jutott nyírségi információ a tudomásukra, vajon miért nem jártak utána a talán mégsem teljesen mellékes részleteknek. Az összeállításban szereplők között akadnak olyan kollégák is, akiket közelről ismerek, és a tevékenységüket becsben tartom.

Lehetséges, hogy személyemben egy koros szerkesztő és médiatanár túlságosan komolyan veszi azt, amit a tények tiszteletéről tanult és tanított? Még ez is lehetséges, mentségemre szóljon azonban, hogy a magyar újságírók egyszer már belesétáltak a szülőfalu-csapdába. Miért ne hitték volna, hogy Orbán Viktor azért látta el minden földi jóval Felcsútot, mert ott látta meg a napvilágot? Pedig nem is ott, és nem is azért.

 

Tíz mondat Nyírtassról

 

Gyerekkorom egy nyírségi kis faluhoz kötődik. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, YouTube, 2017. október 29.)

Nyírtasson vagyunk, egy 2000 fős faluban, Szabolcs-Szatmár megyében, Kisvárdától úgy 12 kilométerre, gyermekkorom színhelyén. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, Facebook.com, 2021. május 15.)

Budapest főpolgármestere szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be indulását. (Nimmerfroh Ferenc újságíró, Pécsma.hu, 2021. május 15.)

A politikus mindezt szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be. (Katona Melinda újságíró, Hang.hu, 2021. május 15., 9 óra 7 perc)

Karácsony szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be az indulását. (Mohos Márton újságíró, 24.hu, 2021. május 15., 09.08)

Szombat reggel Karácsony Gergely nem máshonnan, mint szülőfalujából, a Nyíregyházától északkeletre található Nyírtassról jelentkezett be. (Antal Róbert-István újságíró, Azonnali.hu, 2021. május 15., 09.30)

Szülőfalujában bejelentette miniszterelnök-jelölti indulását. (Bogatin Bence újságíró Karácsony Gergelyről, Mérce.hu, 2021. május 15., 09.45.)

Igen jó érzékkel szülőfalujában, Nyírtasson fújta meg a harci kürtöt. (Rab László újságíró Karácsony Gergelyről, VárosiKurír.hu, 2021. május 16.)

Reggel a szülőfalujából, Nyírtassról jelentkezett. (Kósa András újságíró Karácsony Gergelyről, Népszava, 2021. május 17.)

Az Origónak volt pénze, benzine, energiája ahhoz, hogy elmenjen Karácsony szülőfalujába. (Lévai Júlia újságíró, Facebook.com, 2021. május 17.)

komment
süti beállítások módosítása