Médianapló

Médianapló - A zuglói Tóth Csaba révbe ér-e '22 tavaszán?

2021. május 13. 10:22 - Zöldi László

A kétdiplomás mérnökről keveset tud az országos nyilvánosság. A Partizán portréműsorában annyit azért elárult magáról, hogy Sopronban kezdett politizálni. Onnan került át a szomszédos megyébe, Vasba, ahol sok embert léptetett be az MSZP-be. Egy etikai vizsgálat után tette át székhelyét Budapestre, és másfél évtizede irányítja a zuglói szocialistákat. S bár akadnak, akik a fővárosi tevékenységét is felróják neki, ő az 50. perc táján kijelentette: „Mindenkit föl fogok jelenteni.”

Ez óvatosságra int. Elismerem, hogy a szóbeszédeket, városi legendákat nem szabad, talán nem is érdemes a nyilvánosság elé tárni. De az már a nehezebben peresíthető vélemény kategóriájába tartozik, hogy egy csaknem órányi beszélgetés után milyen benyomásom alakult ki egy kétségkívül érdekes emberről. Úgy rémlik, hogy Tóth Csaba nem proaktív, hanem reaktív személyiség. A két latin kifejezés között az a különbség, hogy a proaktív előrelátó, kezdeményező, a reaktív pedig megvárja mások kezdeményezését, és ennek ismeretében dönti el, hogy mit cselekszik.

Miközben a műsorvezető Gulyás Márton felsorolta a zuglóiak néhány gondját, ilyen mondat hagyta el az interjúalany száját: „Nem érkezett hozzám olyan jelzés, hogy…” Amikor pedig a kerület talán legnagyobb gondja, a Városliget állami beépítése került szóba, az illetékes országgyűlési képviselő ezt mondta: „Én nem találkoztam olyan kezdeményezéssel, hogy…” Mintha föl sem ötlött volna benne, hogy elébe is lehet menni a jogos igényeknek.

Számomra tehát nem az a kérdés, vajon a zuglói szocik erős embere kiskirálykodik-e, szemet huny-e a Fidesz bizonyos húzásai fölött, részt vesz-e az ilyen-olyan mutyikban. Ezeket egyébként a műsorvezető sem olvasta a fejére, de nem is hallgatta el. Válaszolás közben a beszélgetőpartnere olyan közéleti személyiség benyomását keltette, aki mindent a politikai célszerűség alá rendel, és ennek érdekében hajlamos áthágni az íratlan szabályokon. Az írottakhoz tartja magát, a cselekvés igazi terepe azonban valószínűleg a joghézag.

Félő, hogy az úgynevezett praktikus emberekre szükség van a pártokban, és ameddig csak lehet, foggal-körömmel ragaszkodnak hozzájuk. Az ellenzéki pártok ősszel esedékes előválasztásán a Momentum Hadházy Ákos független honatyát indítja a Partizán figyelemre méltó interjúalanya ellen. Nem esnék kétségbe, ha a Szekszárdról érkező politikus korszerűbbnek, ha úgy tetszik: proaktívabbnak bizonyulna.       

 

Tíz mondat a mutyiról

 

Én a terített lapok híve vagyok, ezért semmifajta mutyiba, háttéralkuba, titkos megállapodásba nem engedem bele a Fideszt. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Lánchíd Rádió, 2007. december 2.)

Az MSZP mint párt a legkevésbé sem korrupt, bár tényleg megfertőzték a hatalombrókerek és a mutyilovagok. (Szanyi Tibor szocialista politikus, Népszava, 2009. november 23.)

Én el tudok számolni, mire ment el a pénz. Nem mutyira. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Budaörsi Napló, 2013. június 20.)

Mutyi mutyi hátán. (Kuncze Gábor volt SZDSZ- politikus (ATV, 2013. június 28.)

Nem azt mondom, hogy lopnak. Megmutatom, hogyan lopnak. (Hadházy Ákos LMP-politikus, ATV, 2017. szeptember 27.)

Mutyiban összeér, ami összetartozik. (Ungváry Krisztián történész, 168 Óra, 2018. február 8.)

Én azért vagyok főpolgármester-jelölt, hogy a mutyiknak véget vessek. (Karácsony Gergely zuglói polgármester, Válasz Online, 2019. szeptember 30.)

Ahol mutyi van, ott megjelenik a koncharc. (Haraszti Miklós volt SZDSZ-politikus, hvg.hu, 2019. október 29.)

Az egyik mutyi, a másik tutyimutyi. (Zöldi László újságíró, Facebook.com, 2020. május 22.)

A mutyi a korrupció szinonimája. (Simon András műsorvezető, ATV, 2020. augusztus 5.)

süti beállítások módosítása