Médianapló

Médianapló - Mélyülő vonások Szijjártó Péter arcképén

2021. május 03. 10:46 - Zöldi László

„A legtöbb horkolásgátló gép beszerzője” - írta róla Rab László, a fullánkos tollú újságíró. Olyan túlzás ez, hogy van benne valami. A külgazdasági miniszter 17400 lélegeztetőgépet szerzett, többnyire Kínából, és akad köztük néhány ezer, amely arra alkalmas, hogy amíg a covidos beteget a mentőkocsiban szállítják, oxigén híján ne fulladjon meg. Szijjártó Péter hiába ajándékozott néhány száz lélegeztetőgépet a határon túli magyaroknak, kellett volna hozzájuk úgynevezett intenzív ágy is, darabonként egy-másfél millió forintért, hogy a szakemberek hozzá kapcsolhassák az igazi szerkentyűt.

Akkor vettem észre a nyurga fiatalembert, amikor még a miniszterelnök szóvivője volt. Nem vártam tőle egyéni megnyilvánulásokat, elvégre a szóvivőnek az a dolga, hogy érthetően adja közre a főnöke álláspontját. Egyébként fahangon adta elő, rosszul hangsúlyozva. Aztán kiderült róla, hogy angolul jobban tud, mint magyarul, talán ezért lett a legnagyobb utazóink egyike. Az a benyomásom, hogy a külgazdasági miniszter funkcióját szinte tökéletesen tölti be. Bármikor képes „horkolásgátlóra” és kínai meg orosz vakcinára szert tenni. Másik funkciója, a külügyminiszteri azonban vitatható. Volt nekünk persze napszámos, cipész, nyomdász külügyminiszterünk is. Ehhez képest valóságos felüdülés egy közgazdász végzettségű, aki a nemzetközi érintkezés nyelvét jól beszéli. Ahelyett azonban, hogy a táncrendet tanulmányozná, a parkettán rúgja-vágja a focistákat.

Szijjártó Pétert úgy dicsérte a jelenlegi miniszterelnök, hogy az interjúban terítékre került, mintha a posztjáért megindult volna a küzdelem a szóba jöhető örökösök között. „Nagy a verseny, de nem adom olcsón a bőrömet” - mondta ironikusan, talán kissé fenyegetően is Orbán Viktor.  (Magyar Rádió, 2020. május 8.) Nem jósolgatnám az esélyeket, de ha Szijjártó Péter magyarul szólal meg a nyilvánosság fórumain, akkor javaslom, ne az agresszív, fenyegetőző, diplomatához méltatlan hangnemére figyeljünk, hanem a hanglejtésére. Semmi sem változott a szóvivősége óta. Mintha egy robotgép szólalna meg, például a szavak hangsúlyozása ellenkezik a magyar mondatfűzés sajátosságaival.

Az inkább már középkorú (43 éves) és módfelett ambiciózus politikusnak meg kéne értenie, hogy a főnöke sosem lehetett volna az ország első embere, ha a logopédusok nem lassítják le a beszédhibával szintén felérő hadarását.     

 

Tíz mondat Szijjártó Péterről

 

A fiatalember, aki külügyminiszteri rangot visel. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, ATV, 2020. április 14.)

Minden Idők Legkevésbé külügyminisztere. (Szűcs Gábor Róbert újságíró, Újnépszabadság.com, 2020. május 11.)

A mi főfürkészünk és főportyázónk. (Pór Vilmos újságíró, Facebook.com, 2020. június 6.)

Inkább alkusz és fürkész, mintsem tapintatos diplomata. (Somfai Péter újságíró, 168 Óra, 2020. november 18.)

Ügyes külügyminiszterünk van. Mozgékony. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2021. január 22.)

Ha Orbán látványosan jelezni akarja, hogy változtatni kíván a politikáján, önmagát nyilván nem áldozza be, de Szijjártóval megteheti. (Szent-Iványi István volt diplomata, HírKlikk.hu, 2021. január 22.)

Orbán hűséges embere ma már többet árt, mint használ a Fidesznek. (Gömöri György Londonban élő író, Népszava, 2021. február 6.)

Szijjártót valamikor beolthatták diplomácia ellen. (Szele Tamás újságíró, ÚjZóna.hu, 2021. február 20.)

A Szputnyik vakcina reklámarca. (László József újságíró, Facebook.com, 2021. március 22.)

A legtöbb horkolásgátló gép beszerzője. (Rab László újságíró, VárosiKurír.hu, 2021. május 2.)

komment
süti beállítások módosítása