Médianapló

Médianapló - Gallyra vagy gajra megyünk-e?

2021. április 30. 09:44 - Zöldi László

Nem vagyok rajongója a fémes hangzású zenének, de azt elismerem, hogy a hazai mezőnyben talán a Tankcsapda a legjobb banda. Egyik velőtrázó száma, a Nincsen semmi nehezen dúdolható ugyan, kendőzetlen szövege azonban hitelesen adja vissza a szinte kilátástalan helyzetben lévő fiatalok közérzetét. Aminek logikai levezetése ez: „Ha nincsen meló, nincsen pénz / Ha nincsen pénzed, gallyra mész / Ha gallyra mentél , nem kapsz melót / Cigit, piát, ennivalót.”

E néhány sor nyomába eredt tegnap a hvg.hu egyik bloggere, okfejtése alapos. A világhálón olvasható dalszöveg vissza-visszatérő motívuma ugyanis a gally, márpedig szerinte a fa ágának semmi köze a rossz közérzethez. Annál inkább a gaj kifejezésnek, amely azt jelenti, hogy valami tönkrement. A szerző nem csinál nagy ügyet az ly-ból, elvégre énekelve (hogy ne mondjam: gajdolva) nincs különbség a j és az ly között. Azért hozom mégis szóba a tartalmas elemzést, mert a vitatott kifejezés értelmezése az idők során új mozzanattal bővült.

Grétsy László nyelvész azt fejtegette, hogy a gaj legalább négy évszázada van jelen a magyar nyelvben. Talán a hasonló hangzású szlovén gol szóból származik. Azt már én fűzöm hozzá, hogy a többes számú goliból könnyen lehetett golj, magyar átírásban galy, esetleg gally. Mindazonáltal Grétsy nyitva hagyta a másféle értelmezés lehetőségét. Valószínűleg azért, mert ismerte Bárczi Géza teóriáját. A nagy magyar nyelvész a szókezdő zárhangok zöngésítéséről értekezett, és arra jutott, hogy a gaj a finnugor kaj zöngésített változata. Ebből fakad a kajla (csálé, ferde, görbe, lekonyuló, lelógó) és a kajtat (böngészik, fürkészik, keresgél, kutat, pásztázik, tallózik, utánajár).

Nem foglalok állást a finnugor vagy szláv eredetet firtató vitában. Az viszont tűnődésre késztet, hogy a Bárczi-féle értelmezés felold egy ellentmondást. Mert adódik a harmadik feltételezés is: a gaj a jiddis gajdesz (halál, pusztulás) kifejezésből származik. Akik pedig mellette törtek lándzsát, azoknak feltűnt, hogy az értelmezésekből hiányzik a ’desz’. E hiány kölcsönöz jelentőséget a finnugor változatnak. Az már a helyzet iróniája, hogy a vita két éve politikai színezetet is kapott.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke az ellenzéktől féltette szűkebb pátriája, az önkormányzati választásra készülő Csepel jövőjét, és szerkesztetlen közösségi üzenőfalán gallyazni kezdett. Mondandóját megismételte a nyilvánosság egyik szerkesztett fórumán, az olvasószerkesztő azonban tapintatból hejreigazította. Ezzel magyarázható, hogy a bejegyzés után olvasható összeállításban a kormánypárti politikus ly-nal és j-vel is használja a vitatott kifejezést. Én maradnék a j-nél.

 

Tíz mondat a gallyazott gajról

 

Ami gajra megy, az nem a gajdeszban végzi, hanem csupán ősi finnugor módra elkaljul. (Zsadon Béla olvasószerkesztő. Korrektor.blog, 2007. augusztus 13.)

Kiindulópontnak nem a gaj, hanem a gajdesz kínálkozik. Ez ’halál, pusztulás’ jelentéssel értelmező szótárunkban is megtalálható. (Grétsy László nyelvész, Szabad Föld, 2011. augusztus 5.)

Így kell naponta több tízezer ember közlekedését gajra vágni. (Nagy Gábor újságíró, 888.hu, 2018. október 3.)

Von der Leyen megválasztása miatt mehet gajra az olasz kormánykoalíció?” (Tari Tamás újságíró az Európai Unióról, Alfahír.hu, 2019. július 18.)

Mi, írók nem olyan helyzetben vagyunk, mint például a független színházak, amelyeket a tao megszüntetésével gajra lehet vágni. (Péterfy Gergely író, 168 Óra, 2019. június 22.)

Az ellenzék ismét gallyra vágná Csepelt. (Németh Szilárd Fidesz-politikus, Facebook.com, 2019. augusztus 9.)

Németh Szilárd gajra vágta a nyelvtant. (Farkas György újságíró, 24.hu, 2019. augusztus 9.)

Mindig aszerint tudnak csak gondolkodni, hogy hogyan lehetne visszaszerezni a 2010-ben elvesztett totális hatalmukat, amit arra használtak fel, hogy gajra vágják Csepelt. (Németh Szilárd Fidesz-politikus az ellenzékről, Magyar Hírlap Online, 2019. augusztus 24.)

Minden gajra ment. (Gy. Németh Erzsébet DK-politikus, budapesti főpolgármester-helyettes a főváros állami kivéreztetéséről, ATV, 2020. augusztus 27.)

Ha a villám közvetlenül a mi házunkba csap, akkor esélyes, hogy az összes vezeték kiég a falban, és a rájuk csatlakoztatott berendezés is gallyra megy. (Lakatos János újságíró, Magyar Szó Online, 2020. augusztus 28.)

komment
süti beállítások módosítása