Médianapló

Médianapló - Deutsch Tamás szavai készpénznek vehetők-e?

2021. április 08. 10:16 - Zöldi László

A Fidesz-politikus interjúja úgy vonul be az abszurditások történetébe, hogy ő magyarázta el, miért nincs megtakarítása Orbán Viktornak. Azért nincs, mert „Öt gyereke van, építtetett egy családi házat és hétvégi házat is, tehát van mire költenie.” (Telex.hu, 2021.04.06.) A beszélgetésnek van egy másik vonulata is. A kérdezők, Bíró Marianna és Fábián Tamás a KESMA létrejöttét feszegették.

Szóba hozták, hogy közpénzekből meggazdagodott milliárdosok 2018 végén ingyen adták oda média-portfóliójukat a kormány közeli alapítványnak. A másod vonalbeli politikus azonban immel-ámmal reagált, ezért újra és újra megismételték az állítást. Deutsch végül kibökte: „Rendszeresen biztatjuk arra a híveket, hogy adományaikkal támogassák a Fideszt.” Ez a félhivatalos narratíva, melyet egyelőre még nem kötelező elhinni. Már csak azért sem, mert a közpénzből meggazdagodott (média)vállalkozók közül az egyik, Andy Vajna élete utolsó interjújában kifejtette: „Kaptam egy ajánlatot a Lapcomra. Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam.” (Index.hu, 2018.12.10.)

A gazdasági újságírók szerint Mészáros Lőrinc portfóliója 9,89 milliárd forintot ért, az osztrák Heinrich Pecináé 10,41 milliárdot, a Vajna-féle Lapcom (a szegedi Délmagyarország, a győri Kisalföld és a budapesti Bors) 6,16 milliárdot. Néhány egyéb médium „közösbe adásával” a KESMA egyik napról a másikra 30,611 milliárdnyi vagyonnal gyarapodott. Szomorú volna, ha az interjú készítőinek nem tűnt volna fel Andy Vajna nyilatkozata, mely akkori lapjukban, az Indexben látott napvilágot. Nem akarom persze rajtuk elverni a port. Ők csupán tünetei a kormány tevékenységét firtató értelmiségiek nehezen magyarázható hiszékenységének. A bejegyzés után olvasható összeállításból kiviláglik, hogy a tapasztalt belpolitikai újságíró és jó tollú kollégája rangos társaságban kötött ki.

A Fidesz adományozási narratíváját készpénznek vette médiapiacra szakosodott újságíró, bloggernek is kiváló közgazdász-politikus, az egyik legjobb publicista, s ami leginkább meglepett, a hajdani médiahatóság volt vezetője, az ellenzék volt köztársasági elnökjelöltje is. Egy folyóirat márciusi számában két zárójel közti felkiáltójellel érzékeltette, hogy elhitte a kormánypárti értelmezők ajándékozási meséjét. Pedig kitűnő médiapolitikai dolgozatának hitelességét növelte volna, ha a két zárójel közé inkább kérdőjelet biggyesztett volna.

 

Tíz mondat az „ingyenes” felajánlásokról

 

Vajnának a szintén tulajdonában lévő Lapcom Zrt-t fel kellett ajánlania az év végén megalakult Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak. (K. A. /Kósa András/ újságíró, Népszava, 2019. január 21.)

Tavaly ősszel neki is eszébe jutott, hogy a többiekkel egyszerre odaajándékozza az Orbán Viktorhoz rendkívül közelinek mondott Liszkay Gábor médiavezető balatoni kertjében létrehozott KESMÁ-nak. (Szalay Déniel újságíró Andy Vajnáról, Média1.hu, 2019. november 13.)

Üzletemberek összevásárolták a fél médiát, és ingyen beadták a közösbe. (Bolgár György műsorvezető, Klubrádió, 2020. február 11.)

A lelkes tulajdonosok mind önként és ingyenesen bocsátották vagyonelemeiket az alapítvány rendelkezésére. (Kelen Károly újságíró, Média1.hu, 2020. április 15.)

Mulatságos, ahogy Schmidt Mária magánpénzből megvásárolja a nagy múltú Figyelőt, azt a fideszes szennysajtó részévé teszi, majd ingyen és bérmentve átadja a kijelölt alapítványnak. (Bauer Tamás közgazdász, Facebook.com, 2020. augusztus 31.)

Még több fantáziát vesz igénybe a hatalom kegyeltjei által milliárdokért összevásárolt, majd egy alapítványnak ingyen átadott mintegy 460 orgánum. (Tamás Ervin újságíró, Népszava, 2020. szeptember 26.)

Ez az az alapítvány, amit 2018-ban hoztak létre, s amelynek az összes fideszes kötődésű médiavállalkozó - így Mészáros, a néhai Andy Vajna, Habony Árpád, Schmidt Mária, Tombor András - felajánlotta az addig felvásárolt vagy alapított orgánumát.” (M. László Ferenc újságíró, Népszava, 2020. október 1.)

Az Orbán-rendszer által korábban tulajdonossá tett kvázi üzletemberek ellenszolgáltatás nélkül (!) ajánlották fel a több tízmilliárd forintot érő audiovizuális, print és online sajtótermékeiket. (Majtényi László alkotmányjogász, Mozgó Világ, 2021/3.)

A KESMA kapta meg ajándékba 2018 őszén egyetlen napon az összes kormány közeli médiavállalatot. (Bakos András újságíró, magyarnarancs.hu, 2021. március 15.)

A jelentős részben közpénzekből gazdagodó üzletemberek sok milliárd forintot érő média-portfóliót állítottak össze, majd adtak oda ingyen. (Bíró Marianna és Fábián Tamás újságírók, Telex.hu, 2021. április 6.)

süti beállítások módosítása