Médianapló

Médianapló - Márki-Zay miért nem furikázhatja a családját?

2021. április 04. 09:28 - Zöldi László

A Délmagyarország című szegedi újságban megjelent róla egy cikk, amely április első napján sem bizonyult tréfának. Egy hódmezővásárhelyi Fidesz-politikus szerint a város polgármestere „bort iszik, és vizet prédikál”. Miközben „folyamatosan szidalmazza a kormány intézkedéseit”, igénybe veszi a kormány támogatását egy hétszemélyes kisbusz megvásárlásához. Az újságíró helyében megkérdeztem volna Márki-Zay Pétert is, hiszen szakmánk egyik alapszabálya, hogy hallgattassék meg a másik fél is.

Körülbelül öt percbe telt, hogy az ellenzéki politikus közösségi üzenőfalán megtaláltam a kiindulópontot. Számított arra, hogy a kormánypárti sajtó megtámadja, ezért elébe ment a karaktergyilkossági kísérletnek. Megírta, hogy két évtizede használt, egyébként svéd gyártmányú gépkocsija elöregedett, és állami kedvezménnyel meg hitelből vásárolt egy román gyártmányú autót magának, a feleségének és a hét gyermekének. Az a benyomásom, hogy a csere nagyobb méltányosságot érdemelne.

A Facebook-bejegyzésből kiviláglik, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester úgy véli: ha ő és politikus társai jövő tavasszal átveszik a kormányrudat, akkor meg kéne tartani ama kormányzati intézkedéseket, amelyek a nagycsaládok javát szolgálják. Jó volna, ha például azok is kisbuszhoz juthatnának, akik a jövedelmükből nem képesek a hitel részleteit törleszteni. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a miniszterelnök-jelöltségre bejelentkezett ellenzéki politikusból a kormánypárti ellenlábasnak is kijáró együttérzés szólalt meg. A jelenlegi miniszterelnök ugyanis szintén nagycsaládos, öt gyermeket kell eltartania.

Márki-Zay Péter polgármesterként körülbelül egymillió forintot visz haza. Ez nem kevés, de ennyiből sem könnyű eltartani hét gyermeket. Nem csoda, ha a Volvo helyett beéri egy Dáciával. Beleérző képességéből telik arra is, hogy megértse: Orbán Viktor sincs könnyű helyzetben, bár a mintegy másfél milliós havi jövedelméből valamivel könnyebb öt gyermeket eltartani. Január 26-án kitöltött jövedelem-bevallásában olvasható, hogy egy hitelintézetnek 882110 forinttal tartozik, nincs megtakarítása, ráadásul gépkocsija sincs. Rajta is segítene, ha jövőre az új kormány bővítené a nagycsaládi kedvezményeket.

Vajon a kormánypárti sajtó miért nem vette észre a Márki-Zay Péter javaslatában rejlő lehetőséget? Elvégre nemcsak a civil nagycsaládosok helyzetét könnyítené meg, hanem a jelenlegi rendszernek nevet adó politikusét is.        

komment
süti beállítások módosítása