Médianapló

Médianapló - A hírek magyarázata a vidéki Magyarországon

2021. március 27. 10:36 - Zöldi László

Gajdics Ottó járja az országot. A Hír TV tartalmi igazgatóját és a Karc FM főszerkesztőjét azért faggatják a megyei sajtóban, mert rádiója a miskolci után debreceni hullámhosszra is szert tett. Már nemcsak a fővárosban és környékén hallható. A kormánypárti nyilvánosság egyik kulcsembere tegnap kifejtette: „A hírek, információk olyan magyarázatával, kommentjeivel, értelmezésével tudunk szolgálni a hallgatóknak, ami eligazítja őket ebben a hangzavarban, ami manapság a közéletet jellemzi.”

Okfejtése a Hajdú Online-on olvasható, a Hajdú-bihari Napló digitális változatában. S mert első cikkeimet a debreceni újság közölte, feltételezem, hogy Magyari Vili, a néhai olvasószerkesztő szelíden firtatta volna, mi a különbség a hírek és az információk között, és hogy jön ide a komment, az amatőr hozzászólók véleménye. A profik ugyebár, akiket újságírónak nevezünk, kommentárral magyarázzák a híreket. Tegnap Orbán Viktor is megszólalt. Azt mondta a Magyar Rádióban, hogy „A kakofónia meg a hangzavar nem kerülhető el, mert egy modern demokráciában élünk.” Majd hozzáfűzte: „A kakofóniában kell néhány biztos tájékozódási pont.”

Ezek szerint hangzavar úgy keletkezik a nyilvánosságban, hogy a Magyar Távirati Irodán kívül akadnak még szerkesztőségek, amelyek szintén hírekkel kecsegtetik a vidéki Magyarországot. Gajdics Ottóék arra valók, hogy megszűrjék az alternatív híreket. Vagy ha ez nem lehetséges, akkor megfelelő hírmagyarázattal (kommentárral) lássák el őket. Mielőtt a Hajdú-bihari Napló az úgynevezett KESMÁ-hoz csatlakozott volna, átmenetileg Heinrich Pecina tulajdonában volt - a Népszabadsággal együtt. Az osztrák üzletemberről tudtuk, hogy közvetítő: olcsón vesz, és drágán ad tovább, alkalomadtán pedig politikai megbízatásokat is teljesít. Az viszont magyarázatra (kommentárra) szorul, hogy miközben vidéki újságjai a vélemény-műfajokban már a kormány nótáját fújták, a híreket még a Népszabadságtól kölcsönözték.

Az ellentmondást úgy oldotta fel a kormányzat, hogy megszüntette az alternatív hírek forrását. Nem azt állítom, hogy emiatt végezte ki a Népszabadságot, de azt igen, hogy ez is hozzájárult a likvidálásához. Nemrégiben a kormányzat száműzte a Klubrádiót a nehezebben hozzáférhető online térbe, és könnyebben hozzáférhető hullámhosszokat ad a kormánypárti hírszolgáltatást kormánypárti magyarázatokkal kiegészítő Karc FM-nek. Ez sem szép tőle, de bársonyosabb megoldás, mint a Népszabadság puccsszerű megszüntetése.             

komment
süti beállítások módosítása