Médianapló

Médianapló - Miniszterelnökökről a nyilvánosság fórumain

2021. március 25. 10:12 - Zöldi László

A demokratikus berendezkedésű országokban a szétválasztott hatalmi ágak közül a végrehajtó hatalom pillanatnyi gyakorlója a nyilvánosság első számú kedvezményezettje. Nevezhetjük kancellárnak, első miniszternek vagy miniszterelnöknek is. A lényeg az, hogy amíg ki nem telik az ideje, vele foglalkoznak a legtöbbet, leginkább rajta köszörülik a nyelvüket. Ezt a szisztémát 1990 tavasza óta éljük meg, eddig hét miniszterelnököt próbáltunk ki.

Azért nem említem őket ábécé sorrendben, mert működésük dátuma korlátozza a technikai lehetőségeket. Nyilvánvaló, hogy az 1993-ban elhunyt Antall József más nyilvánossági környezetben irányította az országot, mint a XXI. században is országvezető Orbán Viktor. Arról nem is szólva, hogy a múlt század húszas éveiben született Boross Péter kevésbé képes kihasználni a digitalizációban rejlő lehetőségeket, mint az 1961-es Gyurcsány Ferenc vagy az 1963-as Orbán Viktor. Ráadásul az se mindegy, hogy egy miniszterelnök néhány hónapig gyakorolta-e a hatalmat, mint Boross Péter Antall József halála után, vagy a Gyurcsány Ferenc hatalomgyakorlása után válságmenedzselésre vállalkozó Bajnai Gordon. 

Idestova három évtizede gyűjtöm a közéleti szereplők megnyilvánulásait, és a dokumentáció legvaskosabb része a szó terjedelmi és indulati értelmében is a politikusok jellemzése. Példánknál maradva Antall Józsefről 101 figyelemre méltó mondatot sikerült összegyűjteni, Boross Péterről 20-at, Horn Gyuláról 167-et, Orbán Viktorról 2448-at, Medgyessy Péterről 94-et, Gyurcsány Ferencről 1864-et, Bajnai Gordonról 180-at. Közülük ketten élvezik (szenvedik el) az átlagosnál jobban a nyilvánosság érdeklődését. Orbán most tölti a negyedik négyéves ciklusát. Gyurcsány két választási ciklusban vezetett kormányt, egyiknek azonban az elejét, másiknak a végét nem töltötte ki. Kíváncsiságból megnéztem, vajon a két „állócsillag” - hogy az egyik jellemzőjüket idézzem - miként vélekedett egymásról.

Orbán Viktor három évtized alatt mindössze 11-szer hozta szóba Gyurcsányt, Gyurcsány Ferenc viszont 169-szer Orbán Viktort. Ez akkora ellentmondás, hogy értelmezni kéne, nem vagyok azonban politikai elemzőbe ojtott szociálpszichológus. Hasonlattal érzékeltetem inkább az egymást minősítésüket. Orbán a ringben az a bokszoló, aki elhajol az ütések elől, Gyurcsány viszont az öklére hagyatkozik. Az alábbi összeállításból pedig kiderül, hogy mások miként vélekedtek róluk, ha párban emlegették őket.

 

Tíz mondat Orbánról és Gyurcsányról

 

Orbán görcsösen ragaszkodik Gyurcsány székéhez. (Böcz Sándor újságíró, 168 Óra, 2006. október 26.)

A legrosszabb Gyurcsány is jobb, mint a legjobb Orbán. (Békesi László közgazdász, volt pénzügyminiszter, ATV, 2008. június 26.)

Orbán azt csinálja meg, amiért Gyurcsányt megbuktatta. (Hajós András publicista, RTL II., 2012. október 14.)

Orbán tehetségesebb túlélő Gyurcsánynál. (Horn Gábor volt SZDSZ-politikus, ATV, 2015. március 24.)

Orbán már tíz éve törleszt Gyurcsánynak, mert egy tévés vitában felmosta vele a padlót. (Somfai Péter újságíró, Népszava, 2016. augusztus 5.)

Gyurcsány és Orbán egy és ugyanaz a rendszer. (Lányi András ökofilozófus, Válaszonline.hu, 2019. május 13.)

Gyurcsány Ferenc az egyetlen, aki biztosan nem alkalmas arra, hogy leváltsa Orbán Viktort. (Puzsér Róbert publicista, 444.hu, 2019. június 21.)

A magyar politikának két állócsillaga van, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc. (Babos Attila újságíró, SzabadPécs.hu, 2020. március 6.)

A választók nem Gyurcsányt, hanem Orbán akarják leváltani. (Techet Péter publicista, Azonnali.hu, 2020. március 6.)

Viktornak hivatástudata van, Ferenc testvérnek meg küldetéstudata. (Eperjes Károly színész, 24.hu, 2021. március 16.)

komment
süti beállítások módosítása