Médianapló

Médianapló - Oltásellenes-é az ellenzék?

2021. március 19. 10:25 - Zöldi László

Volt idő, amikor Szegeden is megbeszélhettük volna. Pista és Tamás a Népszabadság délmagyarországi tudósítói voltak, ha nem is egyszerre, én pedig mindkettőjük szolgálati idejében meglátogattam a szüleimet. Riportokat írtak akkori lapomba, később pedig együtt dolgoztunk az ország legjelentősebb napilapjánál. Pistát a három legjobb riporter között, Tamást a három legjobb publicista között tartom számon, most pedig vitába keveredtek egymással. Igaz, „csak” a Facebookon.

Pista szerint az ellenzék csakugyan oltásellenes. Tamás szerint a helyzet összetettebb annál, mintsem hogy egyetlen mondatban lehetne elintézni. Látszólag gyökeresen eltérő vélemények, lehetséges azonban, hogy az üzenőfali vita csupán előzménye két árnyaltabb okfejtésnek, amelyek valahol találkoznak majd. Hadd járuljak hozzá az eszmecseréjükhöz. Az ellenzéki pártok azt hangsúlyozzák, hogy nem oltásellenesek, csak éppen az úgynevezett keleti vakcinák dokumentációja szűkszavú, szakmailag nem eléggé hiteles. Jobban járunk, ha alaposabban és hitelesebben dokumentált uniós vakcinákkal oltakozunk.

De hiába mondják ezt, a kormányzati propagandagépezet igyekszik rájuk tolni az oltásellenesség vádját. A kormányzati támadás eltorzítja ugyan a valóságot, ám ettől még látok igazságot Tanács István egymondatos álláspontjában. Ha bővebben fejtené ki, talán kiderülne belőle, hogy mindkét politikai oldal harsány képviselői a járványkezelést helyezték a nem hivatalos választási kampány középpontjába. Ha a kormánypártok rásütik az oltásellenesség bélyegét az ellenzékre, akkor újabb esély kínálkozik arra, hogy jövő tavasszal negyedszer is földbe döngöljék a politikai ellenfelet. Az ellenzéki pártok viszont  egyébként korrekt érvelésüket az uniós közreműködéssel érkező vakcinákról választási eséllyé turbózzák föl.

Ha Tamás Ervin úgy érti, hogy a helyzet azért összetettebb, mert nemcsak a kormány, hanem az ellenzék is túllépett a járvány elegáns (együttműködésre hajlamos) kezelésén, akkor inkább vele értek egyet. A jelek arra utalnak, hogy a kormányzat a válságkezelés ürügyén megerősíti a politikai és gazdasági pozícióját. Az ellenzék pedig a válságkezelés ürügyén megjátssza az egyetlen győzelmi esélyét. Egyik féltől se szép, hogy e válságos helyzetben politikusként működik. De várhatjuk-e tőlük, hogy némi önmérséklettel most mentsenek életeteket, miközben a jövő tavaszi választás tétje számukra az anyagi és erkölcsi megsemmisülés?           

 

Tíz mondat a válságról

 

Ha tényleg csökken a Fidesz támogatottsága, akkor előbb-utóbb rákényszerül a kormányzat, hogy végre valóban válságot kezeljen. (Pogátsa Zolán közgazdász, Facebook.com, 2020. december 19.)

A kormányzat mindig más kontójára kezelte a válságot. (Vadai Ágnes DK-politikus, ATV, 2020. december 23.)

A felmentő vakcina a hanyatló Nyugatról érkezik. (Buják Attila újságíró, 168 Óra, 2021. január 7.)

Csak nyugati vakcinával nem fog menni. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, január 8.)

A vakcina-kérdés az ellenzék fő politikai fegyverévé kezd válni nálunk is. (Pokol Béla alkotmánybíró, Magyar Nemzet Online, 2021. január 23.)

Nem a nyugati oltóanyag a jobb, hanem a nyugati hatósági eljárás a szigorúbb. (Élő Anita újságíró, Válaszonline.hu, 2021. január 25.)

Ilyen felületes dokumentációval rendelkező oltásra senkit sem fogok rábeszélni. (Komáromi Zoltán háziorvos, DK-politikus a Szputnyik V-ről, Magyarnarancs.hu, 2021. február 17.)

Egyetlen esélyünk van a túlélésre: az oltás. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2021. február 26.)

A járvány elleni küzdelem egy év után mintha kezdené megtépázni a Fidesz kormányképességébe vetett hitet. (Szerető Szabolcs újságíró, Magyar Hang, 2021. március 12.)

Nem tud olyan magas lenni a fertőzöttek és halottak száma, hogy kormányzati és ellenzéki politikusaink elszakadjanak egymás gyalázásától. (D. Magyari Imre újságíró, Facebook.com, 2021. március 12.)

komment
süti beállítások módosítása