Médianapló

Médianapló - Kiegészítés a Mire való a helyi botránylap? című bejegyzéshez

2021. március 11. 11:33 - Zöldi László

Amely alig másfél órája jelent meg a Városháza nyilvánosságszűkítésének ellenszegülő újságírásról. Ehhez kértem háttéranyagot a vidéki sajtó alapos ismerőjétől, aki elküldte azt a cikkét, amely a Magyar Narancs digitális változatában rövidítve jelent meg. Számomra érdekesebb a teljes változat, amelyet elkértem közlésre a szerzőtől. (Zöldi László)

 

Ballai József:

Ellenzéki hírportál Kecskeméten, fillérekből

 

Két évvel ezelőtti indulása óta a KecsUP.hu simán beérte százmilliókból működő kecskeméti közmédiát. A recept annyira egyszerű, hogy bárhol ugyanilyen sikeresen működhet.

A 110 ezer lakosú Kecskeméten - mint amúgy majdnem mindenhol az országban - zavarba ejtően egyszínű a média világa. A kereskedelmi rádiót bekebelezte a NER, a KESMÁ-hoz tartozó megyei lap tizenezres példányszámának alig egyötödét adják el a városban. A saját jogán majdnem 200 milliós költségvetéssel a Kecskeméti Televízió afféle médiacentrumként működik (hiros.hu). Naponta állít elő híradót és mindenféle más tartalmat, üzemelteti a hírportált, és kiad egy ingyenes, színes, szélesvásznú, nagy példányszámú hetilapot (Kecskeméti Lapok). Ezt állítólag mindenki megkapja minden héten, bár e sorok írója a saját lakóhelyén már hónapok óta nem találkozott vele, mint ahogyan az utcában sem senki.

Két magán hírportál van még, az egyik a keol.hu, amely inkább a bulvárt vette fókuszába, és az egykori tényfeltáró újságíró által működtetett hirosveny.hu. Ezeket azonban aligha lehetne „ellenzéki” jelzővel illetni. Sőt. Mindenesetre a szisztéma működni látszik: ezek a portálok regisztráció után hírlevelet küldözgetnek, ami persze csak még tovább erősíti az olvasónak az az érzését, hogy itt az ideje a boldog elégedettségnek, hiszen minden tökéletes. Vagy majdnem az. A KecsUP.hu ebbe az állóvízbe hajított bele egy nem kis kavicsot.

Már azzal is, hogy lett, és hogy még mindig van. A semmiből indult 2019 márciusában, egy szem újságíróval. Gunity Gábor már korábban felmondta szerkesztői állását a Kecskeméti Televíziónál, és esküvői, illetve céges fotósként - vállalkozóként - dolgozott. Őt találta meg a feladat, hogy útjára indítson egy független és kritikus portált, amelynek végtelenül egyszerű titka van. Rákérdez, rá mer kérdezni dolgokra, ami a NER viszonyai között, egy kormánypárti irányítású városban nem szokásos. A KecsUP.hu finanszírozását egy pici magáncég, az AB Holding Kft. végzi, tulajdonosa Alter Róbert és felesége.

Hajdanán Alter Róbert és Oltyán József együtt működtette a már megszűnt Hirös Indexet, aminek az Index.hu-hoz semmi köze sem volt. Ám Alter és Oltyán útjai fizikailag és jelképesen is évekkel ezelőtt szétváltak. Alter régi álma volt egy független és helyi hírportál létrehozása, amihez a legfontosabb hozzávaló, saját bevallása szerint „egy óriási adag bátorság” volt. Maga a portál fillérekből működik, havi fenntartása néhány százezer forint: kell költeni a tárhelyre, és ki kell fizetni a (vállalkozó) újságíró számláját. Irodára sincs szükség, hiszen az új cikk lényegében bárhonnan feltölthető.

Ahhoz persze, hogy értelme legyen fenntartani egy portált, az kell, hogy olvassák. A KecsUP.hu épp erre jött létre. Mint minden helyi lap, ez is elsősorban helyi témákat dolgoz fel. Ezek érdekessége általában nem éri el az országos orgánumok ingerküszöbét, de helyben attól még a fontosak. A KecsUP.hu derítette ki, hogy 600 milliós állami támogatással 300 személyes munkásszálló létesül a városban - mindez a közpénzből működő médiában „dolgozói lakásépítés” címszóval jelent meg. Az már csak hab a tortán, hogy a munkásszállót egy méregdrága lakóparktól alig pár tucat méterre húzták fel.

Egy másik, szintén nagy visszhangot kiváltó cikkükben azt a kérdést tették fel: miért kell egy kalocsai ügyvéd jogi képviselőként - aki nem mellesleg a Fidesz polgármesterjelöltje a saját városában - a kecskeméti ingatlankezelő cégnek? Kiderítették, hogy ugyanez a személy a solti fideszes vezetésű önkormányzatnál is bezsebel havi 340 ezret, és a fideszes megyei önkormányzatnál is bizottsági tag 45 ezer forintért.

Az önkormányzati választások közeledtével a KecsUP.hu tárta fel, hogy az első pillantásra furcsa fideszes jelöltállítások mögött - a portál szerint - a polgármester asszony állt. Ő nyomta át például, hogy saját barátnője indulhasson egy olyan körzetben, ahol elismert és beágyazott fideszes volt a képviselő. Nem érkezett helyreigazítási kérelem sem erre, sem több más cikkre sem. (Amúgy a barátnő simán elbukta a körzetet, mint ahogyan a többi protezsált is.)

A KecsUP.hu több alkalommal elemezte a helyi sajtó és a helyi újságírók munkáját. Különös figyelmet keltett például, hogy az országos hírű, többszörösen kitüntetett oknyomozó riporter egyrészt az ellenzék egyik képviselőjének a segítője, másrészt a polgármester barátnőjeként ismert jelölt Facebook-oldalához kért lájkokat. A KecsUP.hu nem ítélte el az újságírót, aki publicistai hevületében a helyi DK-s politikusokat az „elvált nők klubjának” titulálta, annyit azonban megjegyzett: „Azt nem tudjuk, hogy pénzért vagy meggyőződésből dolgozik az ellenzéknek is, vagy éppen a Fidesznek, vagy egyszerre mindkettőnek. Ez legyen az ő dolga.”

A KecsUP.hu a politizáló kecskemétiek mértékadó fórumává vált. A megismerhető statisztikák szerint már ugyanannyi látogatója van, mint a sokszorta nagyobb emberi és anyagi-technikai hátterű hiros.hu-nak. Alighanem abban is oroszlánrésze volt, hogy a Fidesz 2019 októberében nem tudott ugyanúgy hengerelni Kecskeméten, mint korábban. Lényegében 1998 óta a kormánypárt mindig bőven kétharmados többségben irányíthatta a megyeszékhelyet, ám a helyhatósági választáson a 14 egyéni körzetből 6-ot is megnyert ellenzék. Maradt a Fidesz-többség, de a kétharmadnak annyi.

A KecsUP.hu azért is lehet példa szerte az országban, mert amit csinál, ahhoz elegendő egyetlen jó tollú és agilis újságíró. Akinek van mersze kérdéseket föltenni olyan ügyekben, amelyeket korábban senki se mert bolygatni. Jelmondatuk amúgy ismerős lehet azoknak, akik emlékeznek még az 1848-as pontokra: „Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.”

komment
süti beállítások módosítása