Médianapló

Médianapló - Major Tamás miért nem emelte föl egy karakterszínész fizetését?

2021. március 06. 08:37 - Zöldi László

Orbán Viktor legutóbbi interjújában volt egy mozzanat, amely fölött a tegnapi bejegyzésben elsiklottam. Nagy Katalin műsorvezető szóba hozta Manfred Weber német politikust, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét, aki kulcsszerepet játszott a Fidesz elszigetelésében. Erre a miniszterelnökünk elmesélt egy színházi történetet: „Egy Suka nevű színész bement Major Tamáshoz fizetésemelést kérni, aki nemet mondott. És mondta Suka: Legalább biztasson valamivel! Erre mondta a Major: Hajrá Suka! Tehát: hajrá Weber!”

Az anekdotának nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget, néhány óra múlva azonban, szintén a Magyar Rádióban megemlítette az Ütköző című műsor vezetője, Halász Zsuzsa is. Viccesnek tartotta, és a két kormánypárti vendég szolgálatkészen göcögött hozzá. Nos, Major Tamásnak a rossznyelvek szerint azért nem jutott ideje a Nemzeti Színházat igazgatni, mert az egész színházi életet igazgatta. Állítólag fölemelte a „bölények”, a történelmi hősöket megjelenítő Básti Lajos és Bessenyei Ferenc fizetését, mire az epizodista Suka Sándor is fölkereste az irodájában.

A korjellemző történetet a Nemzetiben évtizedekig ügyelőként dolgozó Kadelka László az ötvenes évek elején helyezte el. Hozzáfűzte, hogy Major azt a tanácsot adta Sukának: a Két úr szolgája című Goldoni-darab legközelebbi előadásán, amelyben Truffaldino szerepét játszotta, artikulálja e mondatot: „Se lakás, se pénz!” Rákosi jelen lesz, és hátha meghallja. Kadelka a 60-as évek legelején került a Nemzetibe, és nem is tévedett nagyot. A Két úr szolgáját 1959. szeptember 5-én játszotta Suka Sándor főszereplésével a Nemzeti. Rákosi Mátyás már nem lehetett jelen, mert száműzetésben élt a Szovjetunióban. Megjelent viszont Münnich Ferenc akkori miniszterelnök, aki értett a szóból, és lakást utalt ki a panaszkodó színésznek.

Hogy aztán a színházi életben közszájon forgó - és kissé legendásított - történet miért éppen Manfred Weberről jutott eszébe a jelenlegi miniszterelnöknek, azt csak egy gondolatolvasó deríthetné ki. A tegnap reggeli eszmefuttatás kétségkívül túl közel volt a kora délután elhangzott vitaműsorhoz, de Halász Zsuzsa moderátor elmagyarázhatta volna a hallgatóknak, hogy Suka Sándor nem egy tehetségtelen epizodista volt. Korán kopaszodó, alacsony, vézna és tehetséges karakterszínész, aki szintén megérdemelte volna a fizetésemelést.  Nem járt azonban rosszul, mert Orbán Viktor egyik elődje lakással lepte meg.  

komment
süti beállítások módosítása