Médianapló

Médianapló - Hogyan lesz a régiből új?

2021. március 01. 10:05 - Zöldi László

Bárcsak minden óhajom ilyen gyorsan teljesülne. Tegnap egy emlékirat hányatott sorsát pedzegettem. Azóta a békéscsabai barátom ímélben már át is küldte a Huszár Sándor írói hagyatékát gondozó hozzátartozó telefonszámát. De nem kellett fölhívni az özvegyet, mert az ÚjHét.com főszerkesztője, Ágoston Hugó is bejelentkezett. Szintén a világhálón küldte ama interjút, amelyet az erdélyi író Csabán élő orvos-lányával készített.

Kiderül belőle, hogy a tízezer oldalas kéziratból néhány részlet megjelent magyarországi folyóiratokban, leginkább kis példányszámú, vidéki periodikákban. Az ötödik kötet azonban szőrén-szálán eltűnt. Utolsó éveiben talán még Huszár Sándor adta kölcsön valakinek, aki elfelejtette visszaadni. Változatlanul foglalkoztat a figyelemre méltó memoár sorsa, bár nem valószínű, hogy akad majd kiadó, amely pénzt és papírt áldozna rá. Inkább digitalizálni kéne, hogy hozzáférhessenek az érdeklődők. Nincsenek annyian, hogy eltarthassák a legalább húszkötetnyi sorozatot, de vannak annyian, hogy a világhálón tanulmányozhassák.

Mellesleg Ágoston Hugó egyedül csinálja A Hét című bukaresti hetilap digitális folytatását. Az 1970-es alapítás idején, fizikus diplomával ő lett a tudományos rovat vezetője. Jelentős szerepet játszott abban, hogy a Huszár Sándor főszerkesztette hetilap megtalálta azokat a magyar szakkifejezéseket, amelyek hiányoztak a Romániában élő és természettudományokkal foglalkozó honfitársaink szókincséből. Tavaly október 23-a óta online újságot működtet. A 77 éves szerkesztő az új jelzővel különbözteti meg a legendás elődtől, és higgye el az olvasó, A Hét online folytatását érdemes elhelyezni a monitor menüsorában.

Van még két régi motoros, aki hasonlóképpen döngeti a digitális országutat. A 79. évében lévő Kereszty András, a Népszabadság hajdani felelős szerkesztője szintén egyedül csinálja az Újnépszabadság.com-ot, a 90. születésnapjához közeledő Farkas László, az Új Írás című folyóirat egykori szerkesztője pedig az Újírás.hu-t. S bár Andrisnak bizonyára segít a felesége, Farkas Lacinak a Budapesten élő lánya és az Ausztráliában időző fia, a digitális sajtó élénk és tartalmas színfoltjait mégiscsak három digitális bevándorló hozza össze. Az egyik Marosvásárhelyről, a másik Szentendréről, a harmadik Zuglóból.

Egyre inkább az a benyomásom, hogy amit csinálnak, az nem nosztalgia, nem is retró. Régi, kedvenc, jól bejáratott márkájukat gondolják újra a világháló korában.        

komment
süti beállítások módosítása