Médianapló

Médianapló - Érdemes-e terjeszteni a nem kormánypárti lapokat?

2021. február 26. 10:11 - Zöldi László

A Népszava ma reggel megnyugtatta az előfizetőket. A szerkesztőségi közlemény szerint nincs semmi dolgunk azzal, hogy a Magyar Posta bejelentette: június 30-ával megszünteti a hírlapok kézbesítését. A kiadóhivatal átveszi ezt a szolgáltatást is. Nekünk csak az a dolgunk, hogy változatlanul utaljuk át az előfizetési díjat.

A múlt század hetvenes éveiben az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat egyik főszerkesztője elmesélte, hogy a harmincas évek elején végzett az egyetemen, de nem kapott tanári állást. Évekig a Gömbös-kormány „kegyéből” élt. Abból, hogy a liberális lapok kézbesítését nem vállalta az állami posta. Bérelt egy oldalkocsis motorkerékpárt, és hajnalonta Az Est-lapok nyomdája elé állt. Az újságcsomagot egy óra alatt juttatta el Kecskemétre, ahol a helyi kézbesítők átvették a „mérgező szellemiségű” újságokat. Az állami terjesztéspolitikának azonban volt egy rendszerváltás utáni húzása is. A Magyar Posta 1993-ban 30 százalékkal növelte a hírlap-terjesztés díját.

Ez arra kényszerítette a külföldi tulajdonba „privatizált” megyei napilapokat, hogy létrehozzák a maguk hálózatát. A Simicskával való 2015-ös szakítás, az úgynevezett G-nap után Orbán Viktor bizalmi embereivel fölvásároltatta a megyei sajtót. Vele együtt a bejáratott kézbesítési rendszert is, amelynek jelenlegi tulajdonosa a KESMA nevű alapítvány. A tegnapi bejelentés nyomán az egyetlen ellenzéki napilap előtt két út állt. A Népszava bekéredzkedik a KESMA-lapok terjesztési hálózatába, ám ezzel az államhatalom zsarolási potenciáljának teszi ki magát. A másik út, hogy létrehozza a saját országos hálózatát.

A Népszava 30 ezer példányban érte meg a XXI. századot. A KESMA alapításakor 21 ezerben jelent meg. 2020 első negyedévében 18714 példányban, a legutóbbi negyedévben pedig 17879-ben. Ha ezt a számot beszorozzuk 3,6-del, akkor körülbelül 64 ezer olvasó jön ki. Az online változatát naponta 56 ezren töltik le. A papírra nyomtatott és a digitális változat iránti érdeklődés nagyjából a fele-fele. Ez elég nyomós ok arra, hogy kiadóhivatal próbálja nyereségessé tenni a terjesztési hálózatot.

A Magyar Posta ugyanis „csak” a napilapok kézbesítését szünteti meg. Egyelőre életben tartja a hetilapokat, válogat azonban köztük. A kormányzat tevékenységét kritikusan értelmezők jobb helyen volnának a Népszava terjesztési hálózatában. Addig is javaslom az állástalan diplomásoknak, hogy tanulmányozzák az oldalkocsis motorkerékpár-kölcsönzés lehetőségeit.       

komment
süti beállítások módosítása