Médianapló

Médianapló - Nálunk is lekapcsolható-e az internet?

2021. február 08. 09:34 - Zöldi László

Vagy kéttucatnyi állami megmondó abból él, hogy megmagyarázzák azt, amit maguk sem értenek. Na jó, szakértők a maguk módján, akik a nyilvánosság fórumain készítenek elő bennünket a törvényesítendő intézkedések befogadására. Közéjük tartozik Földi László is. A volt hírszerző tiszt tegnap kifejtette a Magyar Rádióban, hogy le kéne kapcsolni az internetet. Ez akkora marhaság, hogy érdemes komolyan venni.

Aktív korában műveleti főnök volt. Elképzelem a közös légterű teremben az ötven számítógép előtt ülő, alaposan kiképzett férfiakat és nőket. Nem valószínű, hogy aki ezredesi ragban irányította őket, digitális analfabéta lett volna. Ezért nem is térek ki az interjú részleteire, az öregek és a fiatalok szembeállítására. Az ellentét hamis ugyan, a lényeg azonban tűnődésre késztet. Időben egybe esik az internet lekapcsolásával egy látszólag távoli országban. Néhány napja Mianmarban, a korábbi Burmában a legkorszerűbb és technikával, élelemmel leginkább ellátott szervezet, a hadsereg megpuccsolta a kormányt.

S hogy elejét vegye a tiltakozásoknak, csütörtökön blokkolta a Facebookot, pénteken a Twittert és az Instagramot. Szombaton pedig a biztonság kedvéért lekapcsolta az egész internetet úgy, ahogy van. Lehetetlenné tette, hogy a nálunk hétszer nagyobb országban tüntetéseket szervezzenek. Az intézkedés nem végleges, „a további rendelkezésig” áll fenn. E gyakorlat, vagy legalábbis a megvalósítás szándéka nem idegen az autokráciában szenvedő országok vezető erejétől. Ha Oroszország, Kína, Észak-Korea, Irán és Törökország lélekszámához adjuk Mianmar 53 millió lakosát, akkor csaknem kétmilliárd embert zárhatnak el bármikor az internettől. Magyarul a világhálótól, vagyis a világ többi részétől.

Ez nálunk azért nem lehetséges, mert nyitott ország vagyunk, tagja az Európai Uniónak, a fejlesztés előtt álló hadsereg pedig aligha puccsolja meg az Orbán-kormányt. A jól értesült Földi úr azonban nem szokott a levegőbe beszélni. Amióta Varga Judit igazságügyi miniszter, fészbukos üzenőfalán egyfolytában támadja a Facebookot. Már bizottságot is szervezett a jogi körülmények feltárására, és a múlt héten bejelentette, hogy törvényt készít elő a közösségi oldal megrendszabályozására.

S talán nem vettük észre, de a parlament a koronavírus-járványra hivatkozva rendkívüli felhatalmazást adott a miniszterelnöknek, aki rendeletileg kormányoz. Különböző megfontolásokból nem kapcsolja le a világhálót, bár éppenséggel megtehetné.

 

Tíz mondat az internetről

 

Az internet a szabadság világa. (Nyitrai Zsolt Fidesz-politikus, ItMédia.hu, 2008. május 9.)

A kampányban mi a választást javarészt a kontrollálhatatlan interneten és a Facebookon nyertük meg. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Nemzet, 2011. január 22.)

Mivel internet nélkül nincs jövő, meg kell szelídíteni, ahogy őseink a tüzet. (Szalai Annamária Fidesz-médiapolitikus, Népszabadság, 2012. szeptember 26.)

Az internet lehetőségei olyan mértékében kiterjesztették az információáramlást, hogy a sajtószabadság és a médiaszabályozás szinte tartalmatlan fogalommá vált, hiszen mindenki azt közöl, akár felelősség és név nélkül is, amit akar. (Kövér László Fidesz-politikus, Zalai Hírlap, 2013. április 27.)

A Facebook-nemzedék rájött, hogy az internetet szervezőerőként lehet használni. (Lánczi András filozófus, Magyar Nemzet, 2014. december 24.)

Az internet világában nagyon nehéz az információkat monopolizálni. (Egeresi Zoltán Törökország-szakértő, ATV, 2016. július 18.)

Az internet az egyetlen terület, ahol a Fidesz nem tudott nyomasztó fölényre szert tenni. (Gál Zsolt pozsonyi közgazdász-politológus, Paraméter.sk, 2018. augusztus 7.)

Az internetet azért találták ki, hogy bárki használhassa. (Frank Richárd kanadai magyar informatikajogász, Klubrádió, 2019. augusztus 14.)

Az interneten még mindent lehet. (Hajós András influenszer, hvg.hu, 2020. augusztus 17.)

Le kellene kapcsolni az internetet. (Földi László biztonságpolitikai szakértő, Magyar Rádió, 2021. február 7.)

komment
süti beállítások módosítása