Médianapló

Médianapló - Mit választ egy ingyenes hetilap: a pártosságot vagy a pártatlanságot?

2021. február 07. 10:27 - Zöldi László

Néhány évig tanítottam a pécsi egyetem kihelyezett tagozatán, innen származnak kapcsolataim a pécsi sajtóval. Például a megyei napilapnál, az Új Dunántúli Naplónál megismertem a digitális rovatot, ahová Pauska Zsolt főszerkesztő fölvette a pécsi diákújság frissiben diplomázott munkatársait. Büszkén mutatta be Bellai Lászlót, Lendvai Dávidot és Nimmerfroh Ferencet. Lehet, hogy tudatomban összecsúsznak az idősíkok, és egy másik szerkesztőségi látogatás alkalmával ismertem meg Babos Attilát, akit azonban szintén a fiatal pécsi újságírók között könyveltem el.

Eltelt másfél évtized, és Bellai meg Lendvai a fővárosban talált magának munkát, Pauska a KESMA egyik kulcsembere, Babos és Nimmerfroh pedig Pécsett újságíróskodik. Ketten közülük épp ott tartanak, hogy a PécsMa.hu önkormányzati portál főszerkesztője, Nimmerfroh Ferenc interjút készített Babos Attilával, a SzabadPécs.hu felelős szerkesztőjével. Az utóbbi elvállalta a Szekszárdi Vasárnap című önkormányzati hetilap főszerkesztését is. De nemcsak kollégák voltak a megyei lapnál, hanem a SzabadPécs-et is együtt alapították.

Feri a független redakcióból került az önkormányzati portál élére. E mozgás mögött az rejlik, hogy 2019. október 13-án az ellenzék többséget szerzett a városi képviselőtestületben, a polgármester saját sajtóban gondolkodott, holott beérhette volna a független online szerkesztőség pártatlanságával is. Azóta a SzabadPécs legalább olyan nehéz helyzetben leledzik, mint korábban, a Fidesz-uralom idején. Lehetséges, hogy Babos Attila azért vállalta a szekszárdi munkát, mert kezdi unni a küszködést? S bár az interjúban azt fejtegette, hogy „Én alapvetően nem hiszek az önkormányzati médiában.” (PécsMa.hu, 21.02.03.), lehet, hogy döntése nem is annyira menekülés a függetlenség megpróbáltatásai elől, mint inkább egy új helyzet fölismerése.

Mert Szekszárd hasonló helyzetben van, mint Pécs. Azzal a különbséggel, hogy itt a polgármester nem ellenzéki, hanem fideszes, a képviselőtestületi többség viszont itt is, ott is ellenzéki. Abban szintén hasonlítanak egymásra, hogy ez a többség törékeny, Pécsett épp repedezik az ellenzék belső feszültségei miatt, Szekszárdon pedig csupán egy mandátummal van többje. Ebben a politikai helyzetben az önkormányzati lap, amely 15 ezer példányban jut el a szekszárdiakhoz, két dolgot tehet. Lehet a mérleg nyelve azzal, hogy egyik vagy másik oldal mellé áll, de kiharcolhatja magának a pártatlanságot is. Babos Attila eddigi pályafutását ismerve nem képzelem róla, hogy az első megoldást választja. Kíváncsian figyelem az ingyenes hetilap vonalvezetését. 

 

Tíz mondat a pártatlanságról

 

Most a sajtó azért hiszi és mondja szabadnak és pártatlannak magát, mert egyes képviselői már nincsenek az MSZ(M)P szolgálatára kényszerítve. (Csurka István író, MDF-politikus, Magyar Fórum, 1989. december 12.)

Nem hiszek az igazságosan, pártatlanul működő közszolgálati médiumokban, ha monopolhelyzetben vannak. Erre csak akkor lehet rászoktatni őket, ha versenyhelyzet alakul ki. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Kritika, 1994/március)

A sajtó akkor segít, ha nem pártoskodik, hanem a távolságtartásban jeleskedik. (Németh Miklós szocialista politikus, volt miniszterelnök, Kelet-Magyarország, 2000. május 30.)

A megyei lap legfeljebb az adott terület lakosságát célozza meg. A kisebb piac miatt sem húzhat erre vagy arra, minden körülmények között pártatlannak kell maradnia. (Szabó Miklós, az Inform Média-laphálózat ügyvezetője, Médiapiac.com, 2006/5.)

Mi pártatlanok lennénk, ha hagynák. (Gyárfás Tamás, a NAP TV menedzsere, Magyar Demokrata, 2008. szeptember 8.)

Ma a pártos újságírás nem kizárólagos. (Sipos Balázs sajtótörténész, Népszava, 2011. augusztus 13.)

Igyekszem pártatlan lenni, de a mindennapi visszásságokat, nehézségeket a bőrömön tapasztalom. Nem vonhatom ki magam, teljesen objektív biztosan nem lehetek. (Mihájlovits Klára, az újvidéki Magyar Szó budapesti tudósítója, Magyar Szó, 2012. december 30.)

Nem tartom tisztességesnek, okos dolognak sem, hogy a média pártosodik, mert a médiának nem ez a szerepe. A média fő feladata, hogy legyen független, tartson tükröt a társadalom elé. (Magyar György ügyvéd, Népszava, 2015. április 2.) 

A médiatulajdonosok nem pártatlanságot és függetlenséget várnak el, hanem a saját nézeteik hatékony és erőteljes képviseletét. (Halmágyi Miklós szombathelyi újságíró, Nyugat.hu, 2019. április 1.)

Akkor tudunk pártatlanok lenni, ha mindenkivel szemben egyformán vagyunk kritikusak. (Munk Veronika, a Telex.hu egyik alapítója, ATV, 2020. szeptember 7.)

komment
süti beállítások módosítása