Médianapló

Médianapló - Márki-Zay hasonlíthatja-e Orbánt Ceausescuhoz?

2021. január 30. 09:54 - Zöldi László

A hódmezővásárhelyi polgármester tegnap órányi műsoridőt kapott Bolgár Györgytől. Faggathatták a Klubrádió hallgatói, akik érdekes emberrel váltottak szót. Konzervatív értékrendű, hajdani Fidesz-választó. Több gyermeke van (6), mint a sokgyerekes Fidesz-politikusoknak. Nem keresztyén templomjáró (mint a református Orbán), hanem az egyipszilonos kereszténynek nevezett katolikus egyház híve. Azért jelentkezett be az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének, mert úgy véli, hogy a siker reményében csak olyan politikus küzdhet meg Orbán Viktorral a kormányrúdért, aki képes megszólítani a Fideszből kiábrándultak százezreit is.

Okfejtésében van logika, tegnapi kommunikációja azonban egy ponton megbicsaklott. Az egyik kérdésre azt felelte, hogy Orbánnal „Kaptunk egy új Ceausescut.” Majd némi gondolkodás után hozzáfűzte: „Vagy Rákosit.” Megint gondolkodott néhány másodpercig, és visszatért Ceausescuhoz, aki szerinte Orbánhoz hasonlóan a szülőfalujában építtetett stadiont. A stadionozás speciel stimmel, de az már nem felel meg a valóságnak, hogy a magyar miniszterelnök Felcsúton született volna. Ezt többször is firtatták az újságírók, és ő mindig Alcsútdobozról, a szomszédos faluból származtatta magát.

Azt már nem kérdezték meg tőle, vajon miért éppen választott faluját árasztotta el szeretetének kézzelfogható jegyeivel. Kollégáim között akadnak, akiket nagyra becsülök, szülőfalu-ügyben azonban nem bizonyult felkészültnek Batka Zoltán, Farkasházy Tivadar, Kálmán Olga (ő többször is), Odze György, Pelle János, Rajcsányi Gellért, Simon András és Szerető Szabolcs. Úgy írták le, ejtették ki szájukon több százszor Orbán Viktor nevét, hogy nem néztek utána a szülőhelyének. Most csatlakozott hozzájuk egy pontatlan politikus is.

Márki-Zay Péter Péter azért nem hivatkozhat arra, hogy a rögtönzés hevében fogalmazott, mert 2020. június 16-án az ATV egyik műsorában így hozta szóba Orbán Viktort: „Képzeljük el, hogy ha Gyurcsány, Horn Gyula vagy Antall József a saját szülőfalujában stadiont épít.” Elképzeltem, és arra jutottam, hogy mindhárom miniszterelnökünk városban született. Egyébként a Ceausescuval való történelmi párhuzam egyetlen emberre illik Magyarországon.

Néhai Stadler József a magánjövedelméből ajándékozta meg szülőfaluját, Akasztót egy betonkolosszussal. Vagy negyedszázada az akkor még élettől duzzadó stadion ama helyiségében fogadott, amelynek faragott bútorzatát a román diktátor erdélyi kastélyából vásárolta.           

 

Orbán Viktor a szülőfalujáról

 

Alcsútdobozon születtem. Aztán Felcsútra kerültem, ott nőttem fel. (Képes 7, 1989/december)

Alcsútról, vagyis olyan átlagos dunántúli faluból származom. (168 Óra, 1992. június 9.)

Ha az én gyerekkoromban ez a kormány lett volna hatalmon ilyen oktatáspolitikával, akkor én Alcsútdobozról Bicskéig sem jutottam volna el, nemhogy Budapestig. (Demokrata, 1997. június 13.)

komment
süti beállítások módosítása