Médianapló

Médianapló - Hányan élnek ellenzéki polgármesterek fennhatósága alatt?

2021. január 11. 09:51 - Zöldi László

Egy hetilap olvasottságának ritkán használ, ha a szerkesztőség tematikus számmal rukkol elő. A Jelen munkatársai szerencsés kézzel nyúltak az önkormányzatisághoz. Az Orbán-kormány idestova egy esztendeje rövidíti meg az ellenzéki többségű képviselőtestületeket. A hetilap megszólaltatta a pécsi, az érdi és a józsefvárosi polgármestert, a három interjúból pedig hiteles kép rajzolódott az önkormányzatok kivéreztetéséről. Volt azonban egy ellentmondás, amelyről érdemes eltűnődni.

Csőzik László érdi polgármester szerint „Az ellenzéki polgármesterek közel hárommillió ember fölött gyakorolnak helyi közhatalmi jogköröket.” Pikó András józsefvárosi polgármester viszont ezt mondta: „A feladatunk most az, hogy megmutassuk annak a két és félmillió embernek, akik a Fidesz politikai bosszúhadjáratának céltáblájává váltak, hogy … ki az igazi felelős ezért a helyzetért.” Mielőtt válaszolnék a bejegyzés címében föltett kérdésre, hadd cifrázzam tovább az ellenzéken belüli ellentmondást. Néhány napja, az ATV egyik vitaműsorában Horváth Csaba zuglói polgármester négymillió kárvallottról beszélt, és Matkovich Ilona váci polgármester is följegyezte az üzenőfalára: „Az ország tízmillió lakosából körülbelül négymillió nem kormánypárti vezetésű településen él.” (Facebook.com, 20.04.19.)

Az önkormányzati választás, vagyis 2019. október 13. óta semmi olyan nem történt, amely indokolná a legkisebb és a legnagyobb szám közti másfél milliós ingadozást. Talán nem sértem meg a nehéz helyzetben lévő ellenzéki polgármestereket, ha feltételezem róluk, hogy a számok közül azt emelik ki, amelyik megfelel a pillanatnyi érdeküknek. Nos, megnéztem a tavaly őszi voksolás eredményeit. Budapesttel együtt 43 olyan várost találtam, ahol az ellenzéki jelölt nyert. A Wikipédiában azt is megnéztem, hányan laknak ama bizonyos városokban. Budapestnél 1752286, a többi településen 1316116 lakost találtam. Ez együttvéve 3068402. Aki tehát a címben föltett kérdésre hárommillióval válaszol, közel jár a valósághoz.

De akik feltupírozzák a kormányzatilag megrövidített lakosok számát, vajon nem abból indultak-e ki, hogy a "maradék” millió ama falvak népét jelenti, ahol nem a Fidesz jelöltje lett a polgármester? Ebből annyi igaz, hogy a kistelepüléseken egyik pártnak sincs szervezete. Ezzel magyarázható, hogy a tavaly megválasztott polgármester leginkább független jelöltként indult - a Fidesz hallgatólagos támogatásával.         

komment
süti beállítások módosítása