Médianapló

Médianapló - Bokros miért nem lehet miniszterelnök?

2021. január 04. 10:22 - Zöldi László

Zajlik a kaszting, véleményformálók keresik az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét. A nyilvánosság fórumain szóba került Bajnai Gordon, Dobrev Klára, Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Szanyi Tibor. Nyilván a vícc kedvéért még a kutyapárti Kovács Gergely is. Bokros Lajost nem ajánlotta senki. Vajon miért nem?

Legkevésbé a Bokros-csomagra gyanakszom. Fájt ugyan, de végül is rendbe szedte a szétzilált gazdaságot. Oknyomozás közben viszont eszembe jutnak a dolgozatai, amelyeket a brüsszeli parlamentből küldött haza. A föderatív Európa szellemében sugallta, hogy amerikai és német mintára a központi kormány és a szövetségi államok (tartományok, régiók) állapodjanak meg az adóbevételekről. Mennyit tarthat meg belőlük a rész, hogy saját belátása szerint azt csináljon, amit az érdekei kívánnak. Mennyi jut az államkincstárnak, amennyiből a központi hatalom autópályát építhet és fizetheti a nyugdíjakat.

Bokros tragikai vétsége, hogy amit értelmiségi körben pedzegetett, azt nem vállalta a szélesebb nyilvánosság előtt, egy kis párt elnökeként. Pedig ha az újraelosztásról vallott nézeteivel kiállt volna, nem biztos, hogy népszerűtlen lett volna. Az is lehet azonban, hogy reálpolitikusként fölismerte: ha a végletekig központosító Orbánnal szemben hirdeti meg figyelemre méltó koncepcióját, kirekeszti magát a központosítástól korántsem ódzkodó ellenzékből. Például az Európai Egyesült Államok eszméjével házaló Demokratikus Koalíció programjáról is az a benyomásom, mintha Gyurcsányék se mondanának le a centralizálás kormányzati előnyeiről. Hát akkor mit várhatunk a többi ellenzéki párttól, amely nem is az európai föderáció gondolatával házal?

Amikor Bokros hazajött Brüsszelből, átmenetileg tagja lett az úgynevezett Intercity-professzorok keddi körének. Reggel hatkor a Nyugati pályaudvarról indultunk, és az étkezőkocsiban váltottuk meg a világot. Szolnokon leszálltak, akik az aradi egyetemre utaztak, Püspökladányban, akik a nagyváradira. A volt pénzügyminiszter a debreceni jogi karon tartott előadásokat. Hajdúszoboszlónál azt vettem észre, hogy cihelődik. Végigsétált az étkezőkocsin, és összeszedte az ott hagyott újságokat. Értem, hogy a túlzott központi hatalmat ellensúlyozó, ráadásul spórolós Bokros Lajos nem jöhet számításba az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként. De akik számításba jönnek, vajon összeszednék-e az étkezőkocsi asztalán felejtett újságokat?

 

Tíz mondat Bokros Lajosról

 

A pénzügyminiszter úgy készül a télre, hogy parazsat gyűjt a fejére. (Kopiás Sándor szolnoki újságíró, Jászkun Krónika, 1995. június 24.)

Horn még nem fogadta el Bokros lemondását, a nép már igen. (Horpácsi Sándor miskolci újságíró, Új Hírnök, 1995. december 9.)

Bokros halott ember a magyar politikában. (Hamvas László nyíregyházi MDF-képviselő, Új Kelet, 1996. február 20.)

Egy ország integetett utána. A többség ököllel. (Pilhál György újságíró, Magyar Fórum, 1996. március 14.)

Kiváló inkvizítor volt a gazdaságban, de reformot soha nem csinált. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Heti Válasz, 2006. február 2.)

A legkiérleltebb programja Bokros Lajosnak van, csak éppen nincs pártja. (Kéri László politológus, ATV, 2014. január 15.)

Nem tudom, hogy Bokrost hová soroljam. Ő már volt minden. (Horn Gábor liberális politikus, ATV, 2014. szeptember 26.)

2018-ban fölényes győzelmet arathat a lagymatag és fantáziátlan Tarlóssal szemben, feltéve, hogy gazdasági reformját egy Árpád-házi restauráció programjába csomagolja. (Dalos György író, Mozgó Világ, 2014/11.)

A szívemből beszél, de kormányképes erőt nem képes felmutatni. (Bojár Gábor üzletember, Propeller.hu, 2015. április 22.)

Bokros politikai szavatossága lejárt. (Ceglédi Zoltán politológus, 168 Óra Online, 2018. január 18.)

komment
süti beállítások módosítása