Médianapló

Médinapló - Szájer miért nem lesz benne az ATV szilveszteri műsorában?

2020. december 31. 10:59 - Zöldi László

Menedzserei tíz-tíz percet csíptek le beszélgetős műsoraikból, hogy két humoristával beharangoztassák a szilveszteri adást. Aradi Tibor figyelemre méltó megnyilvánulásáról most azért nem tűnődnék, mert alkotótársa megpendített valamit, ami engem is foglalkoztat. Arra a kérdésre ugyanis, hogy a műsorukba bekerül-e Szájer József, Varga Ferenc József nemmel válaszolt. Szerinte az ereszcsatornán kúszó politikus ügye lerágott csont. Annyira megcsócsálták a nyilvánosság hazai fórumain, hogy már nem érdemes vele foglalkozni. Ekkor ötlött fel, hogy Németh Sándor, a Hit Gyülekezet alapítója mostanában többször is hitet tett az Orbán-kormány mellett.

S bár jóhiszeműen nem feltételezem róla, hogy az ATV egyik tulajdonosaként beleszól a televízió napi ügyeibe, frissiben támadt éberségemet csak Varga Ferenc József másik érve altatta el. Kifejtette, hogy eddigi műsoraikat gyakran ismételte az ATV, és ez késztette őket a megfontolásra. Példának említette Rogán Antal esetét, amidőn a kormánypárti politikus 2016 őszén helikoptert vett igénybe, hogy akkori feleségével együtt részt vehessen egy kelet-magyarországi esküvőn. Ha most úgy emlegetnék az immár propagandaminisztert, mint a „helikopteres” Rogánt, a közismerten rövid emlékezetű médiafogyasztók nem tudnák hová tenni a jelzőt. Ugyanez történne néhány év múlva, ha a ma esti műsor majdani ismétlésekor azt hallanák a nézők, hogy az „ereszcsatornás” Szájer.

Magam is küszködöm az utalás fránya jelenségével. Például azt írtam föl a közösségi üzenőfalra, hogy „Korunk jelképe a baráti helikopter, a lyukas zokni és a brüsszeli ereszcsatorna.” 19-en lájkolták, 9-en viccesnek és 5-en szomorúnak találták. Igen ám, csakhogy az értékelők közül minden második vagy a tanítványom, vagy a kollégám. Képesek tájékozódni a közéletben, és értették, hogy a három korjellemző adalék közül a helikopter Rogán Antalt, a lyukas zokni Borkai Zsoltot, a brüsszeli ereszcsatorna pedig Szájer Józsefet jelenti. De ha e mondatot egy fél évtized múlva megjelenő szállóige-gyűjteményben képzelem el, akkor bizony a kötet szerkesztőjeként attól tartanék, hogy az olvasóknak már nem ugranának be a nevek.

Indokoltnak tartom tehát Varga Ferenc József visszafogottságát. Olyan nagyon mégse lepődnék meg, ha egyszer kiderülne, hogy az ATV vezetése esetleg megkérte a vele szerződésben álló humoristákat, ugyan kíméljék már meg a ma esti műsorban az alaptörvény fogalmazóját.

 

Tíz mondat Szájer Józsefről

 

A derék alkotmányozó otthagyott egy harminc évre visszanéző karriert az ereszen. (Rangos Katalin újságíró, Facebook.com, 2020. december 1.)

A következő néhány évben a magyar alkotmány említésekor egy hangulatosan bevilágított lebuj jut majd eszünkbe. (Bede Márton újságíró, 444.hu, 2020. december 1.)

Katedrától az ereszcsatornáig. (Torkos Matild újságíró, Index.hu, 2020. december 1.)

Nem válogatta meg rendesen a haverjait Brüsszelben. (Ágoston Dániel újságíró, Azonnali.hu, 2020. december 2.)

Ha nem menekül az ereszcsatornánk, jobban jár. (Kovács Zoltán újságíró, Élet és Irodalom, 2020. december 2.)

Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Nemzet Online, 2020. december 2.)

Nem elég konzervatív családapának látszani, annak is kell lenni. (Pilhál Tamás újságíró, PestiSrácok.hu, 2020. december 2.)

Szájer házhoz ment a botrányért. (Hardy Mihály újságíró, Klubrádió, 2020. december 3.)

Nem Szájer bukott meg, hanem a szellemiség. (Szanyi Tibor ISZOM-politikus, ATV, 2020. december 4.)

Hagyjuk már ezt a szegény, csúszkáló embert! (Simon András műsorvezető, ATV, 202. december 30.)

komment
süti beállítások módosítása