Médianapló

Médianapló - A Heti hetesre volna-e még igény?

2020. december 30. 10:38 - Zöldi László

Mr. Algoritmus számon tartja, hogy sokszor írtam a Heti hetesről. Megkínált a tegnapelőtt sugárzott adással, amelyet a Partizán nevű portál hozott tető alá. A híres műsort 1999-ben kezdte sugározni az RTL Klub, és 18 évig tartott ki. A hazai tévések többször is kísérleteztek az ellensúlyozásával, pótlásával, de nem sikerült nekik. Akik készítették, a vérbeli pesti humort képviselték, annak minden mulattató és idegesítő (továbbgondolásra késztető) ismérvével.

A producer Ónodi György most, utólag elmesélte, hogy eredetileg Sieben Köpfe volt a címe. Közismert német színészek és újságírók ültek ki a közönség elé, egyetlen nő akadt köztük, férfias öltözékben és a legharsányabb hanggal. Akik szerepeltek benne, előre megírt szövegeket mondtak föl, nem is nagyon pillantva egymásra. Az RTL berendezkedett a posztszovjet országokban, és mindenütt elkészíttette a Hét fej helyi változatát. Csak a magyar szakított az előre megírt szövegekkel. Ezzel magyarázható, hogy miközben a visszaemlékezésből hiányzott két alapember, Kern András és Farkasházy Tivadar, szakmai szempontból nekem mégse hiányoztak.

A magyar változat eredetisége abban nyilvánult meg, hogy alkotói előnyben részesítették azokat a színészeket és újságírókat, akik már az előéletükben megtanultak blattolni, a felkínált hírre villámgyorsan, szellemesen és röviden reagálni. Aki késett, kizárta magát az összjátékból, és ha sokszor késlekedett, akkor a műsorból is. Kern András nem érezte magát elég felkészültnek a blattolásra, ezért kitalálta, hogy felolvassa inkább a papírra vetett kommentárjait. Ekkor derült ki, hogy írónak is beválna, és eme adottságát nem nélkülözhette a Heti hetes. Farkasházy hosszú és tudálékos történeteit pedig szétcincálták a többiek, élénk derültséget keltve. Ő azzal tette hasznossá magát, hogy alávetette magát az élveboncolásnak.

Egyébként az elhunyt Bajor Imre helyére Ónodi György főszerkesztő ült be, és kulisszatitkokat osztott meg velünk. Gálvölgyi János és Hernádi Judit a helyén maradt. A műsorvezetők, Csiszár Jenő, majd Jáksó László helyére a Partizán alapítója, Gulyás Márton telepedett, és aktivista múltjához képest visszafogottan viselkedett. Hajós András és Havas Henrik szintén a helyén maradt, Farkasházyt pedig a hajdan rendszeres tartalék, a politológus Kéri László helyettesítette. A bemutató óta eltelt két napban 269529-en látták a Heti hetes legeslegutolsó adását, ami azt sejteti, hogy most is volna rá kereslet.           

 

Tíz mondat a Heti hetesről

 

Vannak előre meg nem beszélt szerepek, amiket akkor játszunk el, amikor egy hírről nem jut eszünkbe semmi. (Bajor Imre színész, Zalai Hírlap, 2001. április 28.)

A Heti Hetes őrület lenne, ha nem volna jelen a nagyérdemű. (Gálvölgyi János színész, Népszabadság, 2001. december 31.)

Nem merünk olyan bátran és pofátlanul nekimenni a mostani kormánynak, mert ezt jobban szeretjük. (Kern András színész, Délmagyarország, 2003. augusztus 2.)

Gálvölgyi az első perctől elfogadott főnöknek, akinek meg kellett felelnie. (Havas Henrik újságíró, Nana.hu, 2005. április 4.)

A műfaj férfi, ami nem lehet meg nő nélkül. (Hernádi Judit színésznő, Magyar Narancs, 2006. május 21.)

A történeteim csak azért hosszúak, mert szétverik őket. (Farkasházy Tivadar újságíró, Blikk.hu, 2008. június 25.)

Voltak tévedéseim, néha magam is belecsúsztam ízetlenségekbe, de egyszer sem hazudtam. (Verebes István rendező, Origo.hu, 2008. december 20.)

Nem igaz, hogy felére vettük vissza a fellépők pénzét - még ennél is kevesebbet kapnak. (Ónodi György főszerkesztő, Blikk.hu, 2012. július 29.)

Azért vagyunk itt, hogy ne értsünk egyet. (Magyar György ügyvéd, RTL II., 2016. december 31.)

A Heti Hetes megszüntetése beleillik azokba a sajtófolyamatokba, amelyek a Népszabadság bezárásától a Figyelő Schmidt Mária általi „megmentéséig” húzódnak. (Farkasházy Tivadar újságíró, Népszava, 2017. február 23.)

 

  

komment
süti beállítások módosítása