Médianapló

Médianapló - Varga Judit esete a Facebookkal

2020. december 18. 10:15 - Zöldi László

Az igazságügyi miniszternek 115 ezer követője és 95 ezer kedvelője van. A bejegyzéseit tehát olyanok is figyelemmel kísérik, akik nem rajonganak érte. E sorok írója közéjük tartozik, ettől azonban még elismerem, hogy a hölgy mutatós. Majd’ minden posztjához mellékel magáról egy témához illő fotót. Ügyesen használja ki a világhálóban rejlő lehetőségeket, tegnapelőtt azonban panaszkodott is a Facebookra.

Állítólag az algoritmusok korlátozták abban, hogy mondandója minél több emberhez jusson el. Úgy vélte, hogy az érdeklődés negyedére, sőt ötödére (25-20 százaléknyira) esett vissza. Arra jutott, hogy hivatalának meg kell vizsgálnia a Facebook jogi környezetét. Ezzel persze nem mondott újat, elvégre már tavasszal felállított egy bizottságot a közösségi médiumok megrendszabályozására. De vajon az egyéni panasz nyomán indokolt-e állami támogatást kérni? Az a benyomásom, hogy indokolt a Facebook jogi környezetét megvizsgálni, ám ezt szerencsésebb az Európai Unió nézőpontjából górcső alá venni. Egy világot átszövő hálózattal - a Pesti Srácok munkatársaként dolgozó Pilhál Tamás szíves közlése szerint „a Soros-Zuckerberg-galaxissal - könnyebb 450 millió, mint 10 millió ember nevében tárgyalni.

Az egyéni panasszal már más a helyzet. Nem az algoritmusok korlátozzák ugyanis a miniszter asszony gondolataihoz való hozzáférést, hanem ő maga azzal, hogy napjából többször is posztol. December 15-én bejelentette, hogy interjú jelent meg vele a Kiskegyed című női magazinban. Ezt 5,3 ezren lájkolták, és 87-en osztották meg. A viszonylagos visszhangtalanságot tette szóvá másnap, 10 ezres tetszéssel és 1,2 ezer megosztással. Még aznap újabb bejegyzést adott közre, ezúttal az úgynevezett börtönbizniszről: 9,9 ezer/692. Tegnap poszt a robbanópetárdák szilveszteri hatásáról, kutyás fotóval: 10 ezer/307. Majd ugyancsak tegnap bejegyzés az uniós bíróság kedvezőtlen ítéletéről: 5,9 ezer/303. Még egy poszt a klímaügyekről: 4,4 ezer/164. Ma reggel családi fotó férjjel és három szőke kisgyerekkel: 7,4 ezer/133.

A tízezres tetszéshez viszonyítva a visszaesés olykor 50 százaléknyi, de nem több. A megosztásokból pedig az rajzolódik ki, hogy a sokakat érintő vagy elvont témaválasztás inkább erősíti vagy gyöngíti az olvasottságot, mint azok a fránya algoritmusok. Eme következtetés persze aligha korlátozza a kormányzatot abban, hogy elindítsa régóta tervezett akcióját. A helyzet iróniája, hogy a Facebook elleni támadást Varga Judit a fészbukon harangozta be.

 

Tíz mondat a Facebookról

 

A Facebook kommunista közösségi oldal lett. (Orbán Viktor miniszterelnök, Facebook.com, 2018. március 16.)

Nekünk, politikusoknak tűrni kell, ami a Facebookon történik. (Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter, Facebook.com, 2018. március 21.)

Az ellenzéki politikusok a Facebook-buborék rabjai. (Mráz Ágoston Sámuel politológus, a Nézőpont Intézet vezetője, InfoRádió, 2019. január 14.)

A Facebooknak nem dolga, hogy cenzúrázzon bizonyos migrációval kapcsolatos híreket. (Varga Judit igazságügyi miniszter, Magyar Távirati Iroda, 2019. augusztus 11.)

Remélem, Varga Judit igazságügyi miniszter megtalálja a jogi megoldást Zuckerberg úr vállalatának megrendszabályozásához. (Apáti Bence publicista, Magyar Nemzet, 2019. augusztus 17.)

A Facebook Orwell-i értelemben Nagy Testvérré vált. (Fricz Tamás politológus, Magyar Nemzet Online, 2019. augusztus 26.)

Az internet, a Facebook és a Twitter segítségével már mindenkiből egy pillanat alatt újságíró lehet. (Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, hvg.hu, 2019. november 26.)

A Facebook csak egy eszköz. Nem misztifikálnám túl. (Kósa Lajos Fidesz-politikus, Heti TV, 2019. december 3.)

A Facebook már csak a negyvenes korosztály kommunikációs csatornája. (Gruber Attila Fidesz-politikus, 24.hu, 2019. december 11.)

A Facebook úgy viselkedik, mint a legnagyobb kőolaj-kitermelő vállalat, amely látványosan aggódik a természeti környezetünkért. (Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Origo.hu, 2020. augusztus 9.)

komment
süti beállítások módosítása