Médianapló

Médianapló - Demeter szilárd marad-e?

2020. november 30. 10:48 - Zöldi László

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azt mondta magáról, hogy ő hobbi szinten űzi a szépirodalmat. Ha így van, nem várható el tőle, hogy  tisztán lásson műfaji kérdésekben. Könnyen bekövetkezhet, hogy félrelép, és tévúton találja magát. Heti egy publicisztikával véleményvezérnek szegődött az Origóhoz, és lám, nagy hírre vergődött jegyzetében olyan metaforát használt, amely talán még az állásába is kerülhet.

A metafora ugyebár képes beszéd, sűrített hasonlat. Van azonban egy mélyebb értelme is: egymástól távol eső dolgokat ránt össze, kimutatja a belső közelségüket. Demeter Szilárd ezzel próbálkozott, amikor Európát Soros György gázkamrájának nevezte, és szerinte a magyarokat „a liberális Führer” mérgező gáza fojtogatja. Csakhogy félő, mélyben sem létező összefüggés Amerikában élő hazánkfiát és a nagyüzemi népirtást összefércelni. Ráadásul az erőltetett, szerencsétlen, ügyetlen hasonlat akaratlanul is érzékeny ponton találta el a miniszterelnöki kommunikációt.

A politikai korrektség azt jelenti, hogy vannak olyan szavak, amelyek használata vagy összekapcsolása következménnyel járhat. Alkalmazóik, hangoztatóik kizárhatják magukat a szalonból, a kávéházból, mai értelemben pedig a nyilvánosság még hatásosabb fórumairól. De mert a túlsúlyban lévő kormánypárti sajtó harcot hirdetett a liberális PC ellen, Demeter Szilárd miért ne gondolhatta volna, hogy a zsidók tragédiáját, sőt a mögöttünk hagyott évszázad legsúlyosabb (gázkamrás) népirtását összehozza a holokauszt-túlélő Soros György nevével. Csak épp azt nem vette figyelembe, amiben Orbán Viktor abszolút következetes: távol tartja magát a zsidózástól, az antiszemitizmusnak még a látszatától is.

Kalapban ül be a zsinagógába, különösen akkor, ha Netanjahu miniszterelnök Budapesten jár, és olykor jiddis szavakat is kever a mondataiba, például a córeszt. Politikai érdeke fűződik ahhoz, hogy Soros zsidóságát és a zsidó tragédiát jelképező gázkamrát kivegye a szóba- és összehozható fogalmak tárházából. Ezt igazán tudhatta volna kedvenc kultúrpolitikusa, akit csupán az menthet meg a kirúgástól, ha azok a fránya ellenzéki pártok ma a Parlamentben közösen követelik az irodalmi főtisztviselő eltávolítását. Orbán dacból meghosszabbíthatja ugyan Demeter Szilárdot Bicskéig, a gázkamrás hasonlat azonban már visszhangzik Nyugat-Európában és Izraelben is.

Vajon a magyar miniszterelnök kész-e a véleményvezér-áldozatra? S ami ezzel egyet jelent: reálisan mérlegeli-e a nemzetközi botránnyá fajult helyzetet?

 

Tíz mondat Orbán Viktortól

 

Magyarországon nem tűrünk semmiféle rasszista és antiszemita kijelentést. (Hírszerző.hu, 2010. július 25.)

Mi, magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat. (Parlamenti TV, 2012. december 3.)

/Sorosról/ Az érvek súlya, és nem az érvek gazdájának származása számít. Mindenki ismeri a kormány álláspontját, az antiszemitizmussal szembeni zéró toleranciát. (Miniszterelnök.hu, 2017. június 27.)

Magyarország kormánya egy korábbi időszakban hibát, sőt bűnt követett el, amikor nem védte meg Magyarország zsidó származású polgárait. (Miniszterelnök.hu, 2017. július 18.)

/Netanjahuról/ Magyarországon jelentős zsidó kisebbség él. Nyilvánvalóvá tettem a miniszterelnök úr számára, hogy az ő biztonságukat, akik magyar állampolgárok, a magyar állam teljes mértékben garantálja. (Miniszterelnök.hu, 2017. július 18.)

Az antiszemitizmus erősödését Európában meg kell fékezni. (Miniszterelnök.hu, 2017. július 18.)

A zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak. (Origo.hu, 2018. július 19.)

Magyarország kormánya a zéró tolerancia politikáját követi az antiszemitizmus kérdésében. (Magyar Távirati Iroda, 2018. december 6.)

A legkeményebb törvényeink nekünk vannak az antiszemitizmus ellen Európában. (Die Zeit, 2020. november 26.)

Vállalom, hogy mindenkit kritizálok a politikai véleményéért - még azokat is, akik zsidók. (Die Zeit, 2020. november 26.)

komment
süti beállítások módosítása