Médianapló

Médianapló - Mi lesz veled Index?

2020. november 24. 11:03 - Zöldi László

Tegnap figyelemre méltó születésnapi ajándékot kaptam: azonnali hatállyal leváltották a legolvasottabb hírportál vezetőit. Novemberben eddig 16 Médianapló-bejegyzés látott napvilágot az Index fejléce alatt. A digitális „hangerősítő” révén 23 nap alatt 140 ezer olvasóra tettem szert, meg is kérdezték tőlem néhányan, mihez kezdek majd.

Sem a régi, sem az új Index-szel nem volt kapcsolatom. Szakmai jellegű jegyzeteimet az Indamédia szerkesztői választották megjelenésre, akiket szintén nem ismerek. Most az utóbbi cég nevére vette az Indexet, és az immár közös tulajdonos érvényesítheti az akaratát, jelentsen ez bármit is. Azon viszont érdemes eltűnődni, hogy a szűkszavú Indamédia-közleményből ellentmondás rajzolódik ki. Miközben megköszönik Szombathy Pálnak és munkatársainak, hogy a nyári válság után visszaszerezték az elvesztett olvasókat, és újra egymillió fölé tornázták a látogatottságot, a kirúgás okaként azt nevezték meg, hogy nem sikerült nyereségessé tenni az Indexet.

De ha a tulajdonosok lehetőséget adtak arra, hogy a főszerkesztő hosszabb távra rendezkedjen be, akkor első lépésként komoly eredmény az olvasottság visszaszerzése. Utána pedig, a következő negyedévben megteremthetőek lehettek volna a nyereségesség feltételei is. Amennyiben ezt a lehetőséget menet közben megvonják az Index nemrégiben kinevezett főszerkesztőjétől, akkor bizony feltételeztető, hogy az ellentmondásos okfejtés mögött más indok húzódik meg. Például az, hogy néhány napja a kormánypárti sajtóban támadás indult a tegnapig létező Index ellen. Az Origón olvastam, hogy a rivális hírportál kétszer is álhírt gyártott. Oké, tételezzük fel, hogy csakugyan így volt. Ám ha három hónap alatt két álhír miatt a tulajdonosok megszabadultak az Index főszerkesztőjétől és a helyettesétől, akkor az Origo főszerkesztőjét és helyettesét naponta kéne leváltani.

Számomra az Index legutóbbi negyedévét három mértékadó idézet fémjelzi. Sztankóczy András, a szintén leváltott vezető szerkesztő szeptember 14-én ezt mondta a Spirit FM stúdiójában: „Próbáltam minél többet megmenteni a régi Indexből.” A régi Index főszerkesztője, Dull Szabolcs november 20-án így nyilatkozott a SzabadPécs.hu-n az új Indexről: „Bárki bármit mondhat, ez a lap már nem ugyanaz.” Tanács István, az egyik legjobb magyar riporter-újságíró pedig tegnap, a Facebookon imigyen jellemezte az átalakítási folyamatot: „Jó volt a Szombathyék Indexe (is).” Egyelőre ezen a vonalon értelmezem a újabb Index-válságot.

      

 

komment
süti beállítások módosítása