Médianapló

Médianapló - Mennyit ér Pápai Gábor kétfilléres díja?

2020. november 23. 10:47 - Zöldi László

A legnépesebb újságíró szervezet kihirdette a pályázat idei eredményét. Pápai Gábor kapta a nagy hírre vergődött Krisztus-rajzáért. A keresztfán egy sovány férfi, a karikaturista nem jelzi, hogy kicsoda. A római birodalom idején a keresztre feszítés volt a leggyakoribb kivégzési mód, ezért bárki lehetett. De száz Népszava-olvasóból kilencvenkilencen alighanem Jézussal azonosították. Tőle jobbra egy szónoki pulpitus, mögötte alacsony hölgy, vonásaiban felismerhető az országos tiszti főorvos. Szájából képregény-buborék kunkorodik ezzel a szöveggel: „Alapbetegsége függőséget okozott.”

Kiverte a biztosítékot a kormánypárti sajtóban. Holott a karikaturista csak idézte Müller Cecíliát, aki úgy próbálta jelentékteleníteni az áldozatok számát, hogy alapbetegségekre vezette vissza a haláluk okát. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége pedig nem politikai, hanem esztétikai szempontból ítélte meg a rajzokat. A két fillérről már csak az én korosztályom tudja, hogy a múlt század közepén tíz fillérbe került egy Stollwerk, amely a fogaink közé ragadt. Ha nem volt meg az öt darab lyukas kétfilléres, a svájci sapka bojtjára húztuk azt az egyet. Később, a mindennapi életben elveszítette az értékét, ám a művészetben felértékelődött. Szakmai díj, nem az állam adja, hanem a kollégák szavazzák meg.

A politikai karikaturisták példaképe, Kaján Tibor eltávozott az élők sorából, a vajdasági Léphaft Pál pedig a Heti Válasz megszüntetésével kiszorult az itteni sajtóból. Pápai Gábor méltó utódjuknak bizonyult. Van viszont valami, ami túlmutat a díj jelentőségén. Azt írta Gábor a közösségi üzenőfalára, hogy „Jobb a blog, mert onnan nem tűnik el a múlt.” Kiderült, hogy „a 2017 előtti Népszavák elvesztek”. Bizonyára a napilap online változatára gondolt, amelyet ezek szerint úgy újítottak fel, hogy a régi évfolyamok eltűntek a digitális térből. Ez meg-megtörténik, például több száz Médianapló-bejegyzésem enyészett el, amikor a Klubháló.hu nevű diákportál új köntöst kapott.

Ilyen baleset nem érhet, ha a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban üldögélek, hátam mögött a bekötött újság-évfolyamokkal. Ha majd túl leszünk ezen a fránya pandémián, és újra látogathatom a legendás galériát, a papír alapú Népszavában megkeresem a díjnyertes rajzot. Valamikor tavasszal jelent meg, amidőn naponta húsznál kevesebben haltak meg koronavírus-fertőzésben. Vajon most, hogy száz fölé emelkedett a számuk, mit adna Pápai Gábor a tiszti főorvos szájába?           

komment
süti beállítások módosítása